用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
樓主: 小鹿揀學校
go

值得尊敬的中文大學醫學院   [複製鏈接]

其實除咗DSE,香港大學會收ib, A-Level,仲會收大學畢業生(我聽返嚟,佢哋呢方面收得比中大多)。

ericjil 發表於 22-8-14 17:55
其實除咗DSE,香港大學會收ib, A-Level,仲會收大學畢業生(我聽返嚟,佢哋呢方面收得比中大多)。
...

據 EK 分享 港大 MBBS 2019 NJ
非本地學歷本地生佔大多數
大學畢業生應最多只有1X人?

港大 MBBS 2019
非本地學歷本地生
111/127^ (87%)
111/265 (42%)

^ 學額 265 - 聯招 138

https://www.edu-kingdom.com/data/attachment/forum/202208/11/181310kvep253dt55t5qa4.jpg

Poyau 發表於 22-8-14 21:54
據 EK 分享 港大 MBBS 2019 NJ
非本地學歷本地生佔大多數
大學畢業生應最多只有1X人?

請問有冇這個 表的 HKU BDS 數據?

73662710 發表於 22-8-13 14:41
我估計33.5沒有計M2, 这個case如果計埋M2, best 6應該有36, 今年hku仍然keep 36

守住 Best 6 36/ 4A*/ IB 43 追求卓越
海外醫學院門檻較低如何做到?

AL | IB^(HL)
Oxford A*AA | 39(766)
Cambridge A*A*A | 40-42(776)
UCL A*AA | 39(766)
Imperial AAA | 38(66[6?])
King's A*AA | 35(766)

Edin AAA/AAB | 37/36(766/666)
Manchester AAA | 37(766)
Glasgow AAA | 38(666)
Queen Mary A*AA | 38(666)
Bristol AAA | 36(666)

Birmingham AAA | 32(766)
Liverpool AAA | 36(666/765)
Nottingham AAA | 36(666)

^ may exclude Core

https://std.stheadline.com/realtime/article/1863362/

「始終醫生專業追求卓越,收生分數要有保證,相信港大仍會守住收生分數,不會為求取錄更多聯招生,進一步下調分數。」

Poyau 發表於 22-8-16 12:30
守住 Best 6 36/ 4A*/ IB 43 追求卓越
海外醫學院門檻較低如何做到?

英國一般醫學院其實唔太難入,個邊醫生人工唔太高,白人亦冇亞洲人咁個個想掙住讀,所以冇咁扯高收生水平,不過學費就貴D(就算本地人都要交唔平)。

964000 發表於 22-8-17 19:33
英國一般醫學院其實唔太難入,個邊醫生人工唔太高,白人亦冇亞洲人咁個個想掙住讀,所以冇咁扯高收生水平 ...
英国一般top10%就有資格讀医。

回覆 73662710 的帖子

澳洲本地生要top1%,好多華人、印度人、韓國人爭。

MGTM 發表於 22-8-21 16:53

澳洲本地生要top1%,好多華人、印度人、韓國人爭。
人地用面試去ban Asians.

何以見得呢?

MGTM 發表於 22-8-22 00:30

何以見得呢?
Asians need much higher scores to ensure a place in some famous universities........

其實考A Level 同IB既咪又系香港人,只不過呢班人讀國際學校或者起英國留學啫。

好似香港最高薪酬幾個基本上對應相對學位嘅職業是 “醫生 牙醫 投行 律師”
問題係如果工資差不多,哪一個比較有趣和更有工作生活平衡?
謝謝回答

經常去睇醫生睇牙,覺得醫生和牙醫一啲都唔有趣

Azzurro 發表於 22-8-22 15:14
好似香港最高薪酬幾個基本上對應相對學位嘅職業是 “醫生 牙醫 投行 律師”
問題係如果工資差不多,哪一個 ...

答案可能都是冇趣的!

十多年前美國做過一個職業跟自殺率的關係研究,結果牙醫的自殺率最高,因为工作最刻板,最沒有趣味。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我想問去年有多少個41 分入不到中大醫學院。 40 分的是校長推薦或其他原因。謝謝!

回覆 小鹿揀學校 的帖子

有沒有2022 的 收生分佈圖。謝謝🙏

見 HKu 收森美個仔,就知院長虛偽,以背景行先,不公平,要反映俾政府教育局局長。

OFFOFF 發表於 23-7-20 16:47
見 HKu 收森美個仔,就知院長虛偽,以背景行先,不公平,要反映俾政府教育局局長。
...

唔關事, 森美個仔  CONCORD 4A星,  當年無考試, PREDICTED GRADE  4A星
FINAL 都出4A星

英國讀書, 在學校圖書館讀到訓覺,  

通頂讀書,2,3,4AM    之後起身上堂
叻就真係唔算好叻

港大醫科退學率高, 讀唔到, 自己走, 同留班

不夠料的人入去, 反宜是咀咒

所以有人入到, 不夠料,    佢地自有 自己的命運

hehehaha2017 發表於 23-7-20 16:53
唔關事, 森美個仔  CONCORD 4A星,  當年無考試, PREDICTED GRADE  4A星
FINAL 都出4A星
唔是喎,我見有人post話港大呢2年合格率大幅提升。邊個資料先是真?

Dylanli2017 發表於 23-7-20 17:19
唔是喎,我見有人post話港大呢2年合格率大幅提升。邊個資料先是真?
自己退學, 唔會同你講
因為MINICASE 取消左  所以易合格左

但D野,  仍是好癲, 港大醫科, 由頭到尾 都唔會同你客氣, 不夠班, 升唔到班

唔會同你講背景, 大家同一起跑線, 所以不需妒忌人

同埋港大醫科是收多左  大學生, 有大概10% 學生, 讀左不少醫科 野才上來讀Y1

港大醫科, 通常收多三十幾人, 預一年退學三十人, 所以 新聞報的JUPAS/NON JUPAS 比率不准

到你開學,  330人 以上 , 隨時350-360

有些人, 考都唔來考, 失敗者唔會同你 講太多

報喜不報憂

OFFOFF 發表於 23-7-20 16:47
...
仲甘天真.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊