用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 藥劑 vs 生物醫學 vs 放射學
樓主: HTLT
go

藥劑 vs 生物醫學 vs 放射學

babachau 發表於 21-9-7 15:53
放射學非常有前景

請問讀放射科去英國/澳洲好?

piyohk 發表於 21-8-12 09:34
請問生物醫學的前景如何?
一口氣睇晒幾間大學的Info Day,發覺,原來中大 /理大都有生物醫學,但專注的範疇都唔同。
中大:生物醫學:主要研究腫瘤生物,幹細胞等

http://admission.cuhk.edu.hk/tc/programmes/BMSCN.html

理大:生物醫學工程:主要是設計義肢或身體值入物等

https://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jee/2021/js3600

vyhc 發表於 21-9-21 09:25
請問,放射學是不是理大放射治療RT同放射診斷呀?

https://jump.mingpao.com/career-news/news/放射治療師-放射師-兩大專業各司其職/

放射師及放射治療師同屬放射專業,是近年需求持續的醫護工種,兩者肩負的職責大不同。前者利用不同的先進儀器和影像技術,提供醫療影像服務,為醫生診斷提供了重要的依據,着重判斷力及觀察力;後者則參與設計治療計劃及執行治療程序,以服務癌症病人為主,尤其講求愛心、關懷,抱持正面態度以發揮心理支援的角色,陪伴病人渡過艱難的療程。

2jkidsfather    發表於 22-11-16 10:13

焯媽媽 發表於 21-10-24 13:42
一口氣睇晒幾間大學的Info Day,發覺,原來中大 /理大都有生物醫學,但專注的範疇都唔同。
中大:生物醫學 ...

中大有BMS,同时有BME。理大是BME。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

piyohk 發表於 21-8-12 09:52
另外,請問獣醫呢?只知城大有學位,但前景又如何?

啱啱同成日帶幾隻狗睇獸醫朋友傾開,獸醫前景唔錯,但收入唔算好高,如果同放射治療比會差一截

cantona2001 發表於 21-10-24 22:04
啱啱同成日帶幾隻狗睇獸醫朋友傾開,獸醫前景唔錯,但收入唔算好高,如果同放射治療比會差一截 ...
放射治療師嘅人高, 大約咩野range ?

放射學 係米要有齊phy chem bio

焯媽媽 發表於 21-10-24 13:42
中大:生物醫學 ...

唔知呢!單單從字面意思,我覺得"生物醫學"屬醫學院,而"生物醫學工程"屬工學院,名係好似,但直接覺得是兩科唔同的科目。

pypy405 發表於 21-12-3 08:02
放射學 係米要有齊phy chem bio

放射師:不限PhyChemBio
放射治療師:ChemBio有比重

但需注意:
入學條件無需包括正常色覺能力,但入職醫療化驗行業或須擁有正常色覺能力。

2jkidsfather    發表於 22-11-16 08:43

YmOra 發表於 21-12-3 17:36
放射師:不限PhyChemBio
放射治療師:ChemBio有比重

好似放射學而家中文有好重的加權

Mls要正常色覺
入學放射學無須正常色覺
但入rt stream必須正常色覺
Imaging放射技師不要求正常色覺
但好似好多advance的野顏色都有需要
我估例如pet,Doppler超聲波,fMRI好似都要

放射學數學同延伸單元好似都有加權但個課程根本不需要計數

skywalker167 發表於 21-12-3 20:54

Mls要正常色覺

唔知中文比重多咗係咪和放射工作要求要有良好的中文表達能力有關呢!我都覺與數學無關

下下要用英文表達俾D平民百姓,佢哋好難理解呢!

YmOra 發表於 21-12-3 21:13
唔知中文比重多咗係咪和放射工作要求要有良好的中文表達能力有關呢!我都覺與數學無關

下下要用英 ...

有流言話是想收多D女生,以解決放射技師男多女少問題
因為乳房造影 同 超聲波(好多婦科) 在香港基本上只有女人先可以做....

理由是女生語文能力高D.....收中文好的人等於收更多女生....

skywalker167 發表於 21-12-3 22:14
有流言話是想收多D女生,以解決放射技師男多女少問題
因為乳房造影 同 超聲波(好多婦科) 在香港基本上只 ...

ic原來係咁聽你咁講又好有道理。

mimi1102 發表於 21-10-28 09:57
放射治療師嘅人高, 大約咩野range ?
這類工種,3,5,7萬一定有啦。

https://hk.jobsdb.com/en-hk/articles/放射師一畢業就月薪3萬-本地專職醫療人才/

skywalker167 發表於 21-12-3 20:54

Mls要正常色覺
其實而家基本上用電字顯微鏡,係用電腦睇,根本無需用肉眼睇。
但我們偉大的HA,到今時今日,仍然係用舊式的顯微鏡,用肉眼分辨細胞,照住本書來睇來分辨。

真係物盡其用。

vyhc 發表於 21-9-21 09:25
請問,放射學是不是理大放射治療RT同放射診斷呀?
Yes.

回覆樓主:

千萬不要讀藥劑,香港冇醫藥分家,醫生濫權,藥劑係死路一條!

回覆樓主:

生物醫學(biomedical science)和生物科技(biotechnology ),大家覺得前景怎樣? 選哪一科較好呢?

jaycee_mami 發表於 23-10-24 23:09
生物醫學(biomedical science)和生物科技(biotechnology ),大家覺得前景怎樣? 選哪一科較好呢?
...
打算在香港工作嗎?
一般都係在藥廠工作。

或者在醫院/medical  lab內工作。

焯媽媽 發表於 23-10-25 23:32
打算在香港工作嗎?
一般都係在藥廠工作。
Thanks...如果有外國大學收 / 聘請, 首選外國, 無人收就惟有留港.  
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊