用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 德國
go

[其他] 德國

請教如大學修讀英國文學. 是否好難在德國搵工作, 因見教育展多數係理科. Thanks

回覆 JoJobama 的帖子

德國的工程系出名,但歷史和神學也很強,另外有音樂學院。
至於讀英國文學,對在德國找工作有沒有幫助呢…我會說沒有優勢。若從事IT行業,不會德文也會被聘用,其他則需要有一定德語能力。
若找到工作或內部調任,可以工簽來德國(2019年取消了以前的限制,工簽較易拿到),但多數都期望你懂德文,或來到要學德文。再者留在德國4年可轉永居, 也必須有B1德文程度。

德國是一個非英語國家,德語有著非常重要的地位,所以英語沒有為你在德國工作帶來絕對優勢。

JoJobama 發表於 21-8-11 13:29
請教如大學修讀英國文學. 是否好難在德國搵工作, 因見教育展多數係理科. Thanks
...
睇你點樣定義「是否好難在德國搵工作」,你讀英國文學,如果讀得好,喺德國教英文都搵到食。德國人多數都識得講英文,但係唔係講得好,所以讀英國文學,一樣有好出路。當然前題係讀得好,讀得精。

王家爸爸 發表於 21-9-1 10:29
睇你點樣定義「是否好難在德國搵工作」,你讀英國文學,如果讀得好,喺德國教英文都搵到食。德國人多數都識 ...
多謝! 因一直睇教育系- 以為德國只能用德語. 另請教如在英國讀教育PGCE , 容易在當地搵工嗎? 因香港PGDE 是否不成認. Thanks

王家爸爸 發表於 21-9-1 10:29
睇你點樣定義「是否好難在德國搵工作」,你讀英國文學,如果讀得好,喺德國教英文都搵到食。德國人多數都識 ...

德國人吾會同你講英文的.

王家爸爸    發表於 21-10-29 17:43

JoJobama 發表於 21-10-29 13:43
多謝! 因一直睇教育系- 以為德國只能用德語. 另請教如在英國讀教育PGCE , 容易在當地搵工嗎? 因香港PGDE 是 ...
德國既商學院無要求你識德文,英文要求亦比英國低,即使係比較出名既 Mannheim Business School 都係要求 IELTS 7.0。
https://www.mannheim-business-school.com/en/mba-master-and-courses/mba-programs/mannheim-full-time-mba/admissions/

回覆 Zsokol 的帖子

睇下邊個地方
柏林普遍都識英語,但未必講得好,尋日喺動物園,要搵人求助,個職員只能用最簡單英語,而佢會因為英語不佳而表示歉意。

至於我住嘅城市,部份鐵路服務員識英文,其他就識都唔願講,政府部門亦一樣識都唔會講。我讀嘅院校,亦唔喺每個老師都講流利英語,有d根本唔識講。我小朋友讀書嘅學校,班主任識講,但唔流利,其他老師/導師亦唔會就佢。

在地朋友住嘅地方,更加無人會講英文。

Sylvan 發表於 21-11-3 00:53

睇下邊個地方
唔好再講話吾會啦, 唔係又會比人笑你啦...

俾人笑無所謂,反映在地真實情況,人地先可以做正確選擇
btw, 我朋友喺另一大城市工作,剛剛先投訴緊d人唔講英文...

Sylvan 發表於 21-11-3 17:31

俾人笑無所謂,反映在地真實情況,人地先可以做正確選擇
你是移民去德國..? 德文都幾難上口.

係呀...不過因為我讀嗰科,德國喺發源地,又有學校收左我小朋友讀書,本來唔識德文都要去
至於德文難學呢個問題呢…我覺得中文咁難都學識,無理由學唔識德文嘅,再者如果小朋友上intensive 7個月有B1左右,我最多學得慢d, 或者讀完書上intensive。而家最大問題係,我識少少德文,搵唔到實習工作...