用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 附屬卡問題
樓主: dlh525
go

[英國] 附屬卡問題

醒目開學勳章

請問未夠18歲係香港開都應該係要開聯名戶口,對嗎?

王家爸爸 發表於 21-9-27 18:27
不如我分享我既做法:我細仔唔夠18歲,所以喺當地開戶口好麻煩,所以我喺香港開定俾佢。我自己有HSBC英國戶 ...

如果家長有HSBC 英國戶口,請問係咪於hsbc uk 網上申請Children’s Bank Account 就得?小朋友要唔要親身上香港總行申請?謝謝

ak1020 發表於 21-9-27 19:00
如果家長有HSBC 英國戶口,請問係咪於hsbc uk 網上申請Children’s Bank Account 就得?小朋友要唔要親身 ...
理論上係,不過現實唔係咁容易,如果小朋友唔夠18歲,我建議同小朋友喺香港申請好啲。
Barclays同HSBC都係話家長有戶口,小朋友可以申請Children's Bank Account,不過我小朋友喺Barclays上網同去分行幾次,都未搞得掂,我個account manager話幫佢搞,但係都未有消息。好彩小朋友有HSBC英國戶口,如果唔係都唔知點算。

yeesumyin 發表於 21-9-27 18:44
請問未夠18歲係香港開都應該係要開聯名戶口,對嗎?
未夠18歲,唔可以開聯名戶口。

dlh525 發表於 21-8-12 08:42
想請教下每個月應該過幾多英磅俾佢.
我每個星期俾100鎊,包括自己買食物同其他消費。

聽話去英國HSBC申請好麻煩,如果要HSBC卡,最好香港幫佢申請好

whoo99 發表於 21-9-27 19:41
聽話去英國HSBC申請好麻煩,如果要HSBC卡,最好香港幫佢申請好

如果夠18歲,自己申請唔算麻煩,囝囝舊年1個左右就開到戶同攞到Debit Card.

王家爸爸 發表於 21-9-27 18:27
不如我分享我既做法:我細仔唔夠18歲,所以喺當地開戶口好麻煩,所以我喺香港開定俾佢。我自己有HSBC英國戶 ...

清楚曬
http://hk.myblog.yahoo.com/

elo1616 發表於 21-9-27 22:27
如果夠18歲,自己申請唔算麻煩,囝囝舊年1個左右就開到戶同攞到Debit Card.
夠18歲冇問題,我係話18歲以下憑學校信,好似比較煩