用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boys VS 民生
樓主: rachelclt902
go

Paul Boys VS 民生   [複製鏈接]

大波大 發表於 21-8-15 23:26
同意,仲有兩個星期就開學,揸住個學位仲諗緊,有冇考慮過其他等waiting 嘅家長心情幾咁折磨,將心比心唔 ...

下星期六就迎新日,再唔放個位出來,被call嗰個就冇機會參加迎新日。

放民生亦都好多人多謝你

rachelclt902 發表於 21-8-10 09:34
家往九龍, 去民生就10 MINS, 去Paul Boys 要駁車, 成個鐘

應該點選擇? Paul Boys 有冇好到OVERRIDE 左長車 ...

幼稚園,小學等,如果校風還可以,我會首選家居附近的,

自己是SPB的街坊,日常所見,學生斯文有禮貌,亦有若干金頭髮操流利廣東話學生就讀。學校旁邊是英皇,斜對面是聖士提反女校,多走幾分鐘,是英華女校。學校對住港大東門入口,中午可以上港大餐廳午餐,放學後也可以上去溫習。

估計學生們習慣了上完小學,上中學(小學部跟中學部似乎相鬲10分鐘步程),然後行過對面上港大。這個思維和認知應該對孩子的成長發展大有好處。凡事習慣了就好。

如果搭地鐵,從西營盤C出口到般咸道,步行5分鐘就到聖保羅男校中學部,小學部要多行一點,也許在香港大學站出,會近一點。

annie40 發表於 21-8-21 00:50
如果搭地鐵,從西營盤C出口到般咸道,步行5分鐘就到聖保羅男校中學部,小學部要多行一點,也許在香港大學站 ...

小學近貝沙灣那邊,比較隔渉,不近地鐡,但西九去好快。

964000 發表於 21-8-21 11:47
小學近貝沙灣那邊,比較隔渉,不近地鐡,但西九去好快。
啊,原來已經搬咗去貝沙灣。

annie40 發表於 21-8-21 14:32
啊,原來已經搬咗去貝沙灣。

小學近貝沙灣,域多利道和薄扶林道口

Cherishvalue 發表於 21-8-21 14:33
小學近貝沙灣,域多利道和薄扶林道口
謝謝指正。

annie40 發表於 21-8-21 00:50
如果搭地鐵,從西營盤C出口到般咸道,步行5分鐘就到聖保羅男校中學部,小學部要多行一點,也許在香港大學站 ...

如果地鐵為主。

去中學部,應該港大站嘅港大出口坐 lift 去地面嗰層行去近D。

去小學,就係堅利地城出,之後坐小巴去。

大波大 發表於 21-8-15 23:26
同意,仲有兩個星期就開學,揸住個學位仲諗緊,有冇考慮過其他等waiting 嘅家長心情幾咁折磨,將心比心唔 ...

我一早已經放棄咗,揀咗參加大抽獎,結果冇抽到,好彩阿仔叩到一間本區一線小學
‹ 上一主題|下一主題