用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boys VS 民生
樓主: rachelclt902
go

Paul Boys VS 民生   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-8-11 17:34
你要多少少考慮點先再決定,住址?駁上駁車?

坦白講,遠近要樓主自我考慮。

身為 EK 網友,只可盡可能畀客觀意見。而咁啱我對呢兩間學校認識相對深D,我嘅答案就算住係九龍城都值得去 Paul Boys。

rachelclt902 發表於 21-8-10 14:41
其實, SPB優勝的地方系邊度?

升中保障 學術成績

rachelclt902 發表於 21-8-10 09:34
家往九龍, 去民生就10 MINS, 去Paul Boys 要駁車, 成個鐘

應該點選擇? Paul Boys 有冇好到OVERRIDE 左長車 ...

樓主,想問下Paul boys 幾時call waiting 你?(emoji)(emoji)

lskstephen 發表於 21-8-11 18:04
坦白講,遠近要樓主自我考慮。

身為 EK 網友,只可盡可能畀客觀意見。而咁啱我對呢兩間學校認識相對深D, ...
咁我會再設身處地多啲,如果搬到,又或有直接車接送,當然Paul boys,如相反,就唔值得攞小朋友嚟較飛喇。

SPCPS 基本上可以直升中, 係我就會搬屋.

回覆 tsebobo 的帖子

不是WAITING

回覆 lskstephen 的帖子

介唔介意分享多點兩間學校的分別??

兩間不是相差太遠, 揀民生吧, 小學生每天用兩個鐘放在車程, 不值得!

如果真係鐘意spc, 可以中學再試考入, 外來生有100個位, 不算少了 (起碼不用同女仔爭).

其實你一睇DSE成績就知道兩間學校級數明顯有分別
SPB仲要係每年上升緊,家長重學術嘅話根本唔使諗

如果你中學想入返SPB,有乜理由宜家有offer唔入
民生每年小六有幾多人可以成功跳船吖....比佢有20個你都要個仔考到全級頭20, 係SPB你考第100都可以上到間Band1A中學喎

回覆 rachelclt902 的帖子

無意中見到你在隔離問英華的入學情況。你正選手執 SPCPS 學位咁耐都未決定到,又在問英華,個人估計你無嘜打算搬。

與其不斷問人兩間學校優劣誰屬,不如選民生吧,讓小朋友多些時間休息。我個人又不認為兩間學校分別大得足以勸家長搬。

manmonster 發表於 21-8-12 09:54
回覆 rachelclt902 的帖子

無意中見到你在隔離問英華的入學情況。你正選手執 SPCPS 學位咁耐都未決定到, ...
有時,家長就是會俾「校名」沖昏頭腦。
申:非兩校家長,亦對兩校(st Paul boys及民生)冇興趣。

jaycee_mami 發表於 21-8-12 09:36
兩間不是相差太遠, 揀民生吧, 小學生每天用兩個鐘放在車程, 不值得!

如果真係鐘意spc, 可以中學再試考入,  ...

說出咗重點了,用中學去衡量小學,係須要做一啲調整,SPC成績好過MS,其中一個原因就係有過半外來生。外來生比例高,一般來說係有助推升成績(當然要視乎收生取向,但SPC似乎都係偏重睇成績),所以SPC中學成績好過MS係正路~~~

中學生對遠啲嘅車程又無咁大問題,始終大過咗識自己返放學,問題細好多~~~

不過,樓主似乎偏向SPCPS,咪試吓囉,真係覺得車程有影響,插返其他小學亦問題不大嘅~~~

mcl203 發表於 21-8-12 11:36
說出咗重點了,用中學去衡量小學,係須要做一啲調整,SPC成績好過MS,其中一個原因就係有過半外來生。外來 ...
不過就算從小學來講,MS都幾傳統。。。
升中也多不確定性,加埋中學本身也好傳統。。。

又沒有名校光環/知名校友加持

b3410 發表於 21-8-12 11:52
不過就算從小學來講,MS都幾傳統。。。
升中也多不確定性,加埋中學本身也好傳統。。。

亦都係,但交通方便嘛~~~

SPCPS係略勝,但交通對小學生係一個問題,還要考慮打風接走呢啲突發性問題~~~

無人指定一定要直升㗎嘛~~~

rachelclt902 發表於 21-8-12 09:33
回覆 lskstephen 的帖子

介唔介意分享多點兩間學校的分別??

1. 龍或半龍學校,我會建議比較中學,中學部嚟講,Paul Boys 強
2. 教學上,民生相對較傳統,對男生要求要乖D,但男生一般活潑。男校對行為會相對包容
3. 每級班數及每班人數,民生都相對高,呢個係私校一般問題(撇除女拔)
4. 課外活動選擇上,民生相對少
5. 升中壓力,民生會大過 Paul Boys
6. 校友網絡, Paul Boys 會較強

其實... 兩間根本都唔係同一層次....

如果一開始, 覺得遠係一個問題而又唔會搬屋, 就唔應該考果間學校...

如果為左名氣而試下, 依家比你搏到, 你放棄佢, 你會有好多年後悔...

如果你到依家都唔知間學校有咩好, 咁不如你快D放左個位, 比有需要既人.

boojiji 發表於 21-8-13 14:34
其實... 兩間根本都唔係同一層次....

如果一開始, 覺得遠係一個問題而又唔會搬屋, 就唔應該考果間學校...

其實身邊好多人都等緊spb ,唔要就及早放返出黎造福人群啦

新界大圍都係7點10分左右先上校車,好唔方便咩?窩打老道又係7點10幾,奧運又係7點10幾,唔搬港島都好多選擇。
同意上邊有人講兩間根本唔同級數。

Kenji0105 發表於 21-8-13 14:38
其實身邊好多人都等緊spb ,唔要就及早放返出黎造福人群啦

同意,仲有兩個星期就開學,揸住個學位仲諗緊,有冇考慮過其他等waiting 嘅家長心情幾咁折磨,將心比心唔讀就盡快放返個位出嚟啦拜托!

利申:已有Spb offer

知道有好多人等待中
‹ 上一主題|下一主題