用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一會打針嗎?
go

升中一會打針嗎?  

學校話教育局出左通告只有打左兩針先可以參加課後活動,咁校隊咪一定要打先可以參加?

我仔升中一已打咗兩針,升中會多咗社交活動,打咗保護自己和身邊人

但有啲小朋友升中一都未夠12歲都唔可以打,唔通唔俾參加課後活動?

學校係咁嘅情況我覺得未必會安排課後活動比中一生,對未滿12歲嘅同學好似唔公平,剝奪左佢哋參加活動嘅機會

其實就算夠12歲打唔打都係個人決定,點解唔可以提供檢測報告?

長遠趨勢都係要打針,只不過暫時只可以打一種。遲d可能兩種都可以打,多些選擇。如果打邊種都無所謂,不如早打早安心。

https://www.youtube.com/watch?v=lQsi2TbJe9A&t=1374s
兒童及青少年接種疫苗講座(第一場)(17.7.2021)

https://www.youtube.com/watch?v=zIIaOMC6iJg兒童及青少年接種疫苗講座(第三場)(25.7.2021)
衞生署衞生防護中心, CHP, Department of Health, HKSARG 第三場

有BioNTech唔打,唔通好似有啲歐洲人咁,等Novavax先打?

Jupiter 發表於 21-8-10 10:30
其實就算夠12歲打唔打都係個人決定,點解唔可以提供檢測報告?

俾唔俾參加校方有自由決定權,唔打可以唔俾參加。 不過未聽過呢件事

教育局局長楊潤雄指,9月新學年續要求學校只提供半日面授課堂,但如學生已接種疫苗,學校可在另一半日提供「非學術課外活動」。
而教職員和學生完成接種分別均達70%,教育局會按實際性情況容許恢復全日面授課堂。
若某年級學生完成接種比率達70%,學校亦可提出讓該年級學生恢復全日面授課堂。

https://www.thestandnews.com/politics/政府谷針公務員學校等員工必須打疫苗-楊潤雄拒打針和做檢測可按法例採取行動

打針與否是個人選擇,參加課外活動/校隊與否也是個人選擇。若參加的前設要求是打疫苗+能力,沒有不公平,這只是因為未完全附合資格要求。

都係一個選擇,唔想參加活動,就索性唔打針!相信都唔係個個學生想參加活動。

4001cc 發表於 21-8-12 08:59
俾唔俾參加校方有自由決定權,唔打可以唔俾參加。 不過未聽過呢件事
對,打唔打針係自由決定,俾唔俾參加都係自由決定,只要互相尊重對方既自由決定,就大家happy,無問題。

國際學校駛唔駛跟? 點解IS可以全日?

回覆樓主:

CkY都係全日

王家爸爸 發表於 21-8-11 18:01
有BioNTech唔打,唔通好似有啲歐洲人咁,等Novavax先打?
Novavax好似睇落唔錯,可惜冇得打
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

打咗兩針,希望可以返全日
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

lucyyan_mckenna 發表於 21-8-15 13:17
Novavax好似睇落唔錯,可惜冇得打
Novavax係次蛋白疫苗,有滅活疫苗既好處,無滅活疫苗既壞處(整唔死啲病毒),所以安全性高。其實台灣既高端同聯亞疫苗都係用相同既技術,不過次蛋白疫苗生產慢。

有無學校可以返到全日?

cafeva 發表於 21-8-25 15:21
有無學校可以返到全日?

我見朋友IS係全日... 小學