用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 德國 七歲 想問下教育制度 如何?不懂德文 ...
go

[其他] 德國 七歲 想問下教育制度 如何?不懂德文

如題,今年升小二,會在香港讀。可能小三會去德國,可以找到資訊?

legoisland2005 發表於 21-8-6 22:53
如題,今年升小二,會在香港讀。可能小三會去德國,可以找到資訊?
https://www.ltu.se/cms_fs/1.4767!/7c7da33e.pdf

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸,到處都見到你,真好,😜你又覺得德國教育好嗎?

legoisland2005 發表於 21-8-7 08:36
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸,到處都見到你,真好,😜你又覺得德國教育好嗎?
我係德國逗留既時間唔多,只有幾個月,加上幾次出差。當我小朋友仲細既時候,我諗過移民歐洲,亦同德國同事討論過歐洲既教育制度。我最喜歡德國既制度,尤其係因材施教方面。讀到書既可以用傳統既方法升大學;唔太讀到書既,可以學一門手藝,去職業大學(有啲似英國既BTEC、Polytechnic,不過認受性高好多)。

Yanamami    發表於 21-8-30 12:05

回覆 王家爸爸 的帖子

對,我見到好似只係有1/3人可以上文法中學,即係可以高考上大學。其他就只係ive(如果香港)的level…

因為而家升p.2
過到去唔知linkage 些什麼?
應該最好什麼時候去?(幾年級)

legoisland2005 發表於 21-8-6 22:53

只有德國中學資料https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3762357

回覆 小時了了 的帖子

係呀,中學資料多啲。
但由於工作關係,最快下年走,所以想找定資料。現在找差唔多了。

Frankfurt :有那些小學係好啲呢?謝謝

回覆樓主:

GSIS 有 German stream
網頁有資訊介紹德國學制

王家爸爸 發表於 21-8-7 09:28
我係德國逗留既時間唔多,只有幾個月,加上幾次出差。當我小朋友仲細既時候,我諗過移民歐洲,亦同德國同事 ...

你真係咩都識,犀利!

想請教下,小朋友而家係英國讀中學,學校學緊德文,我想完左中學後去德國讀一年德文,之後先回英國或國內讀大學,目的係想佢識多一個語言,二來如果覺得德國好,就係德國讀大學,隨佢自己選擇

請問你有咩意見,謝謝。

SmileSmileSmile 發表於 21-8-11 08:21
你真係咩都識,犀利!

想請教下,小朋友而家係英國讀中學,學校學緊德文,我想完左中學後去德國讀一年德 ...
我非常同意你話「隨佢自己選擇」,我都係咁樣教兩個小朋友。
學多一種語言係好事,如果讀理工科,德國係一個好選擇。

如果你小朋友喺英國中學學緊德文,我估唔會係喺sixth form先開始學(sixth form比較忙,集中係A-level會更實際),所以其實應該可以喺中學畢業之前達到CEFR B1、B2水平,可能直接入德國大學,唔需要花一年去德國讀德文。

我反而覺得你先要考慮呢幾個問題:
首先,小朋友既興趣係喺邊方面,呢點最重要,因為興趣可能會影響小朋友將來既發展方向、大學選科。
第二,你想小朋友將來喺邊度發展(呢個就需要睇你對唔同國家既發展預期)。
第三,如果前面兩個同預期唔同,有嘜contingency plans。

王家爸爸 發表於 21-8-11 09:54
學多一種語言係好事,如果讀理工科,德國係一 ...

謝謝回覆!

Sixth form即係A level嗰兩年,sixth form課程更針對考名牌大學,請問呢個理解啱唔啱,謝謝

我唔係好明白“集中係A level會更實際”嘅意思,次序應該點行

我小朋友九月就Y9,興趣完全無方向,希望今年會揾到多點方向

由於未有方向,係邊度發展暫時都唔知,我都唔識幫佢諗,唯有比佢自己去體驗,在我角度,佢喜歡就好

至於contingency plan,我相信英國,德國,國内同香港都緊有大學收,除非佢自己唔努力,睇到你講德國讀唔到書可學一門手藝,讀職業大學,呢個啟發左我,又係一個好選擇,不過最終都睇佢自己,謝謝你。

SmileSmileSmile 發表於 21-8-11 11:01
謝謝回覆!

Sixth form即係A level嗰兩年,sixth form課程更針對考名牌大學,請問呢個理解啱唔啱,謝謝
對,Sixth form即係A level嗰兩年。如果讀緊sixth form課程,最好集中精力係考好A level,入到好啲既大學,會更實際。
如果你小朋友9月先讀Y9,又學緊德文,到中學畢業,正常情況下,點都有能力直接讀德國既大學。Y9雖然暫時無興趣既無方向,但係點都大約知道係文科人定係理科人。
如果係理科人,無論讀書叻唔叻,德國都係好選擇。

王家爸爸 發表於 21-8-11 11:30
對,Sixth form即係A level嗰兩年。如果讀緊sixth form課程,最好集中精力係考好A level,入到好啲既大學, ...

感謝你,會好好保存你的意見

那麼年幼的有什麼好選擇?

最先走進我心坎的數字是, 德國只有38% 人口有高等學歷資格; 另一個數字是世界大學排名, 德國最厲害的大學, 不在頭10甚至20名內; 然而德國工程首屈一指, 歷史系也非常出名。兩個數字放在一起, 指示著一件事: 德國很務實!

在公立大學讀書, 本地和外國人都免費, 但要入大學除了成績, 或許更重要的是有想研究某課題的強烈慾望; 所以一個售貨員, 技工, 司機, 消防員, 農夫, 甚至律師,需要讀大學令自己的工作技能提升嗎?  大學爭取排名, 不能用升學及就業指數, 或畢業生工資來判斷, 於是發表論文就成了排名重要因素, 若大學不在乎排名呢?

德國小學只有1至4年級 (有些州有6年級), 小學畢業便要選入
- 語法學校(Gymnasium):提供至12或13年級, 再考Abitur (像DSE)入大學
- 專科中學(Realschule):提供至10年級, 後轉回Gymnasium再考Abitur入大學或職業培訓
- 職業中學 (Hauptschulabschluss):提供手藝培訓再轉至職業培訓
- 綜合學校(Gesamtschule):讓不想太早分科的孩子, 有機會慢慢發展自己, 同樣可考Abitur升讀大學

因為太複雜, 這裡略為帶過就好了, 詳情可查維基百科。

而大學也分為綜合大學Universität或應用技術大學Fachhochschule; 前者可授予至至doctor學位, 而且較理論性質, 後些提供至master課程, 而偏重實用。

費用方面, 所有公立學校, 由小學至大學, 全部免費, 不論本地或外國人, 教育是人人皆有的權利, 所以都不收費。而我孩子的學校不是公立, 需收費但有政府補貼, 另把兒童金用作學費的話, 淨學費比香港的直資學校還要便宜。

但要讓小孩自己來德國讀書, 在實際操作上有困難。

首先要在自己的地方讀完中二(或8年級)方可以來德讀書, 但IB學校(國際學校) 一定不收12年級插班, Gymnasium公立學不收最後兩年級插班, 也就是說IB只收9-11年級, Gymnasium 只收9-10年級(或11年級, 9年制校)插班生; 而Gymnasium需要學生有B2德文, 本身不懂德文的話, 可在地用一年時間學德文….

既然那麼難, 為何還要讓孩子來德國讀書?

最近認識一個德國朋友, 他跟我聊天時, 我只覺得他有”痴脷根”的問題, 後來有次我跟他打招呼他沒有回應, 隔了一會, 他走出來解釋他完全聽不到, 還拿出助聽器給我看; 他說小時候因為聽不到, 所以成績很差, 只能在職業學校讀書, 學了很好的手藝, 長大後再讀大學, 現在是工程師….那刻, 我看見自己孩子有出路, 而且是實實在在的人版在面前。朋友在我面前, 一直非常自信, 而且很友善, 也很有禮貌, 非常謙卑, 懂得給我機會去學那些我不熟識的, 從沒取笑我手藝不好。

在德國, 沒有人會因為你是大學生, 讀了多少書而對你另眼相看; 同樣也不會因為你讀書少, 而瞧不起你。人的價值, 不在於你的學歷或身份, 而在於你的人格, 這就是我所追求, 祈望孩子能學會, 並在一個這樣的環境下長大。

樓主工作關係到德國,帶同升小三的孩子,在當地登記地址及申請居住證後,很快附近的公立學校便會寄信給你,要有你的小孩入學或提供其他學校收錄證明。

另外,在德國,別拿香港人或華人那一套“唯有讀書高”的眼光看教育,名校網、必定要升Gymnasium 、體藝可忽略...通通不適用,適合小朋友發展才最重要。

Yanamami    發表於 21-8-30 12:10

https://m.dw.com/zh/%E5%BE%B7%E5 ... 6hO00oP9vFg-FJ5oz8A

王家爸爸 發表於 21-8-11 09:54
學多一種語言係好事,如果讀理工科,德國係一 ...

想請教CEFR B1/B2
大概係GCSE1-9?幾多分

QQBBLO 發表於 21-9-21 16:50
想請教CEFR B1/B2
大概係GCSE1-9?幾多分

GCSE 的 german大概係A2 level, maybe 少少B1.

王家爸爸 發表於 21-8-11 11:30
對,Sixth form即係A level嗰兩年。如果讀緊sixth form課程,最好集中精力係考好A level,入到好啲既大學, ...

請問女仔今年F2,band 1中學中英文好數學一般,去德國適合嗎?