用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 郵寄小型包裹去學校
樓主: 過客
go

[英國] 郵寄小型包裹去學校 [複製鏈接]

想寄兩支濕疹膏同消炎膏比呀女,佢唔記得帶過去。但睇之前d post 好似唔可以寄?煩……

定加多少少嘢夾埋喺裏面寄呢?

YuYuMother 發表於 21-9-16 11:26
想寄兩支濕疹膏同消炎膏比呀女,佢唔記得帶過去。但睇之前d post 好似唔可以寄?煩……

定加多少少嘢夾埋 ...
我會夾埋其他野博大冒一齊寄.

HeiHeiMa 發表於 21-9-12 20:28
我 28/8 用 e-express 寄, 9/9 收到, 9個 working day!

唔好意思express. 同speed post有咩分別?
有冇express 既link?
Thanks

過客 發表於 21-9-16 11:31
我會夾埋其他野博大冒一齊寄.

似乎只可以咁,然後寫personal belongings, old clothes (gift)…

YuYuMother 發表於 21-9-16 11:26

定加多少少嘢夾埋 ...

是否能寄?我無研究過,但我就豬過一次,比你參考下。

上年開課,我孩子入新學校,可能是環境或物質令佢敏感,於是我馬上叫佢在Boots買葯膏去舒緩,另一方面我搵睇開的皮膚科醫生開左少少葯膏,用E Express寄去英國。到左英國,收到海關通知,貨扣起左,要打稅。唉,井底之蛙的我真係無常識,寫左Ointment就出事,我唔知cream跟Ointment 有分別。終於付左唔知幾多鎊稅,才可以收貨,就是如此。

你應該知道點處理吧!

TTEE1819 發表於 21-9-16 11:46
是否能寄?我無研究過,但我就豬過一次,比你參考下。

上年開課,我孩子入新學校,可能是環境或物質令佢 ...

呀女第一年去英國時寄過10 kg 平郵,當時衫褲鞋袋都有,我就擺咗兩支cream入去。都係寫personal belongings順利收到。當時一大箱擺兩支唔多覺。而且平郵可能無check得咁緊?

而家小包裹就擔心,抽起要比稅就煩,幾支cream又唔係貴……

YuYuMother 發表於 21-9-16 11:39
似乎只可以咁,然後寫personal belongings, old clothes (gift)…

我寄過,我寫facial Cream,然後加D文具及零食寄E express

為何oinment不可,感冒藥會不會抽稅

QQBBLO 發表於 21-9-16 11:33
唔好意思express. 同speed post有咩分別?
有冇express 既link?
Thanks
E Express :
https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/international/air/eexpress/index.html

Speedpost :

https://speedpost.hongkongpost.hk/speedpost/info/services.jsf?pid=features

E Express 平D

yuyueng 發表於 21-9-16 13:11
我寄過,我寫facial Cream,然後加D文具及零食寄E express

等我試吓先
‹ 上一主題|下一主題