用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 郵寄小型包裹去學校
go

[英國] 郵寄小型包裹去學校 [複製鏈接]

請問而家用邊隻郵寄物品去英國平? 要有追蹤的.

郵局最近出了一個新既服務, 叫 Vantage, 有冇人試過用? 比 E Express 平幾十元
   18    0    0    0

早期用DHL,不過寄零食好麻煩。Vantage 我就未用過,因為唔可以寄食物。

呢大半年全部用hk post office

我多數寄英國買唔到嘅 日用品 同 零食去學校宿舍,每次2 kgs.

用e-express,連保險$285,暫時都可以14日內派

唔急就寄平郵掛號小郵包 ,郵費$124,2-3個月左右到

全部可以喺hk post office 個系統見到個「大約」過程,算可以追蹤嘅。附上圖片比你望下,有e-express 同surface registered mail例子

過客 發表於 21-8-6 21:59

郵局最近出了一個新既服務, 叫 Vantage, 有冇人試過用? 比  ...

我七月寄咗差不多10kg去倫敦,冇用平郵,太慢;冇用e-express,因為最多2kg。我分開兩個箱寄,重嘅一箱全部係物件冇食品,用vantage,因為限制比較多。輕的有乾貨食物用speedpost,會貴啲,列表寫明有dried food。兩隻都可以追蹤,前者8日收到,後者5日收到,不過加埋要成千蚊,如果全部用speedpost會貴多百零蚊。

WeiSB 發表於 21-8-7 04:15
我七月寄咗差不多10kg去倫敦,冇用平郵,太慢;冇用e-express,因為最多2kg。我分開兩個箱寄,重嘅一箱全 ...

你方法好喎! 請問 你寄咁嘅量,有冇打稅?

因為我為避打稅,所以每次寄 小郵包2kgs 內

唔該晒你先

lumfamily 發表於 21-8-7 13:59
你方法好喎! 請問 你寄咁嘅量,有冇打稅?

因為我為避打稅,所以每次寄 小郵包2kgs 內

兩箱都冇打稅,兩箱都係寫大約$500總值,講真,都係求其寫,例如speedpost分咗,衫、鞋、dried food同daily essentials,衫鞋價值寫高的。

WeiSB 發表於 21-8-7 19:08
兩箱都冇打稅,兩箱都係寫大約$500總值,講真,都係求其寫,例如speedpost分咗,衫、鞋、dried food同dail ...

明白,咁我下次有需要都試吓,唔該晒你呀!

回覆樓主:

請教大家vantage定e-express抵D? 係咪平過其他courier好多?

Charissema 發表於 21-9-11 12:43
請教大家vantage定e-express抵D? 係咪平過其他courier好多?

尋日諗住去寄用vantage (3KGS), 點知個職員提醒注意Vantage有好多都寄得,費事博唯有攞返屋企抽起東西轉用e-express, 本身之前幾用過幾次e-express 都ok!

回覆樓主:

請問vantage 同 e-express D箱 郵局有冇得提供?

Charissema 發表於 21-9-11 13:38
請問vantage 同 e-express D箱 郵局有冇得提供?
都有~~~

郵局最近出了一個新既服務, 叫 Vantage, 有冇人試過用? 比  ...

呢個服務係佢地將件貨外判給速遞公司,寄嘅物件有很多額外嘅限制,只是比speedpost 平少少,把鬼。

CheerfulGB 發表於 21-9-11 13:16
尋日諗住去寄用vantage (3KGS), 點知個職員提醒注意Vantage有好多都寄得,費事博唯有攞返屋企抽起東西轉用 ...

有好多都寄得做乜要抽起?想表達啲乜嘢睇唔明?

呢年零用過三,四次,平過出名的快遞及太空船報價,so far都可靠,預慢兩,三天。唔好處係,不能寄液體及只能限住郵局時間寄。

回覆樓主:

我喺郵局買咗個20kgs箱. 想問下應該用哪一個最為化算空郵? speed post? thanks

回覆樓主:

第一次用vantage 就寄失,係去到外判公司有個reference no之後就失踪!claim lost要invoice ,但係隻CD我囡上網買只有韓文invoice ,佢要我俾英文invoice!
我唔會再用vantage。郵局職員亦話Vantage係疫情下郵局用嘅外判公司,而家郵遞正常返叫我用用返e-express唔好用vantage。

似乎郵局職員普遍唔鼓勵用vantage,我星期四去寄嘢,佢哋好隱晦叫我寄e-express會穩陣d,無咁易退件,我就用返e-express,不過真係慢,星期四寄,到宜家仲係香港處理中,都唔知幾時先寄到。

我 28/8 用 e-express 寄, 9/9 收到, 9個 working day!

HeiHeiMa 發表於 21-9-12 20:28
我 28/8 用 e-express 寄, 9/9 收到, 9個 working day!

請問e express 係咪空郵?
是否可以在郵局買箱?是那一種箱?

QQBBLO 發表於 21-9-13 15:03
請問e express 係咪空郵?
是否可以在郵局買箱?是那一種箱?

係空郵! 郵局有箱賣, 我用自己箱, 冇買!

回覆樓主:

請問2份form分別? 那個較平?
‹ 上一主題|下一主題