用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [ 澳洲 ]Monash University 物理治療揮手區
樓主: kwan_kwan3
go

[澳紐] [ 澳洲 ]Monash University 物理治療揮手區   [複製鏈接]

MaMaHH 發表於 21-9-18 11:00
回覆 Wing(婷婷媽咪) 的帖子

I think your decision is good! I heard from my child ( in Monash) that m ...

我真心驚,因為前後5年畢唔到業,再拖多1-2年就人都癲,最慘中途先發覺搞唔掂係冇退路,一係再轉科,一係畢唔到業,最後我女轉左nursing (emoji), sorry樓主,有點離題,OT其實係一科好有前途既科,加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Wing(婷婷媽咪) 發表於 21-9-18 12:04

我真心驚,因為前後5年畢唔到業,再拖多1-2年就人都 ...

如果妳個女讀nursing又吾掂,咁又点呢..?

Wing(婷婷媽咪) 發表於 21-9-18 08:48
我女都收到Monash offer讀OT, 但我聽聞OT好難畢業,好多讀讀下drop out, 過唔到placement, 同女商量後放棄 ...

借問聲, 香港副學士畢業, 有冇機會直接入讀澳洲的大學Year 2或Year 3?

Zsokol 發表於 21-9-20 13:45
如果妳個女讀nursing又吾掂,咁又点呢..?

Nursing相對OT易好多,OT既level高啲,係我對女冇信心咋,nursing我相信佢勝任既

bbbusy 發表於 21-9-20 21:25
借問聲, 香港副學士畢業, 有冇機會直接入讀澳洲的大學Year 2或Year 3?

你可以試下聯絡agent問問(emoji)

Wing(婷婷媽咪) 發表於 21-9-21 01:12
Nursing相對OT易好多,OT既level高啲,係我對女冇信心咋,nursing我相信佢勝任既
...

據我知澳洲OT註冊,可免試直轉香港OT註冊。

請問Nursing 可以嗎?我聽好似唔得。

有錯請指正!

Activehealth 發表於 21-9-21 09:29
據我知澳洲OT註冊,可免試直轉香港OT註冊。

請問Nursing 可以嗎?我聽好似唔得。

Nursing畢業如返香港要從新考牌,我女打算留低,所以我地未諗呢個議題

Wing(婷婷媽咪) 發表於 21-9-21 11:53
Nursing畢業如返香港要從新考牌,我女打算留低,所以我地未諗呢個議題
...

讀nursing可否online上堂?

happy+ 發表於 21-9-27 18:36
讀nursing可否online上堂?

第一年得,practical 唔得,所以我女唔敢返香港呀,佢怕突然改政策返唔到佢就大件事,所以佢話最快出年Easter先返

https://www.monash.edu/news/articles/statement-on-vic-govt-plan-for-international-students

學校剛出左個update

WingKanMa 發表於 21-10-8 13:30
學校剛出左個update

非常之開心
終於有開關消息
祝一切順利平安

學校最新消息,year1物理治療的國際學生,只要明年28/2前返到學校就可以繼續升讀year2,希望可以優先俾佢哋入境就好了。

有冇同學仔收到學校email將會分批安排返澳計劃?

MaMaHH 發表於 21-9-18 11:00
回覆 Wing(婷婷媽咪) 的帖子

I think your decision is good! I heard from my child ( in Monash) that m ...

我想問,點解咁多學生過唔到呢d placement/exam,係咪因為本身的程度差? 見你地話dse才收22分,22分真係估都估到英文能力可以去到幾多,英文唔好,其他能力又弱,似係自身問題而pass唔到,唔似學系自己問題。
你地覺得咁睇啱唔啱呢?

Augesttime 發表於 21-10-30 09:16
我想問,點解咁多學生過唔到呢d placement/exam,係咪因為本身的程度差? 見你地話dse才收22分,22分真係 ...

我係PT U Syd grad, 我果年Y1有265個新生(260 locals+ 4 international students IS) 到Y4得150人畢業,其他一係dropout 咗或留班(failed exams and/or placements).

果時收IS個分高過local 好多,因為IS都有澳政府資助。依家IS 收分仲低過locals, 因為澳政府用教育賺IS錢。

PT 喺澳洲一向出名難畢業(HKPU年年差不多100%畢業),當然澳洲PT依家收咁多低分IS入,梗係衰多兩錢重!

Activehealth 發表於 21-10-30 21:47
我係PT U Syd grad, 我果年Y1有265個新生(260 locals+ 4 international students IS) 到Y4得150人畢業,其 ...

多謝你呢個老行尊解答。我都有看過你的舊帖,很實用有用啊!

原來如此!

Octopusma 發表於 21-9-7 18:28
Hello, 我阿仔都係明年2月入學,Monash但讀busniess? 可以一齊交流下嗎?

可以呀,我仔仔剛剛出了Visa

kwan_kwan3 發表於 21-11-13 10:50
可以呀,我仔仔剛剛出了Visa

我仔都係呀,visa上星期五出左.
依家都係要等開關先有得book機票喇. year 1 既屬於stage 2 入境類別.

Octopusma 發表於 21-11-15 00:49
我仔都係呀,visa上星期五出左.
依家都係要等開關先有得book機票喇. year 1 既屬於stage 2 入境類別.
...

想問你地係吾係經agent申請visa㗎?我女未有消息

不如我地開個whatsapp group , 2022年入讀Monash 既家長可以傾下偈, 約埋D仔女一齊搭飛機去開學,多個人多個照應好啲 ?
‹ 上一主題|下一主題