用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [ 澳洲 ]Monash University 物理治療揮手區
樓主: kwan_kwan3
go

[澳紐] [ 澳洲 ]Monash University 物理治療揮手區  

以我所知早啲申請,早D收到offer,早D confirm會好D。今年OT全澳洲張waiting list長到嚇死人,如冇confirmed offer就一定入唔到,所以早啲有offer和confirm就確保入到心儀科目

回覆樓主:

早D即4.5月ok?

luckyangel 發表於 23-1-20 18:41
早D即4.5月ok?

我諗ok

請問PayPal 要填Tax resident number, 請問怎申請呢?

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 23-3-6 18:39
請問PayPal 要填Tax resident number, 請問怎申請呢?

有Australian passport 嗎?

或是在澳洲居住有valid visa 的temporary visitor?

如是後者:

https://www.ato.gov.au/individuals/tax-file-number/apply-for-a-tfn/foreign-passport-holders,-permanent-migrants-and-temporary-visitors---tfn-application/

Activehealth 發表於 23-3-6 21:54
有Australian passport 嗎?

或是在澳洲居住有valid visa 的temporary visitor?

我女剛到澳洲讀書,學校print嘢要用PayPal 比錢,她首次申請,但就要填tax residency number。 我都有PayPal , 但不用填寫tax residency number, 是否在澳洲申請就須要填呢?

如果用我的account, 可否add她的Commonwealth debit card, 就沒有手續費收? 之前我曾代女兒比了錢,加了我credit card 要收手續費。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 23-3-8 01:02
我女剛到澳洲讀書,學校print嘢要用PayPal 比錢,她首次申請,但就要填tax residency number。 我都有PayP ...

她有冇commonwealth debit card 或戶口?我幫阿女比學費和住宿費都係用commonwealth 或HSBC嘅bill payment 比,冇收手續費,非常方便

我女剛到澳洲讀書,學校print嘢要用PayPal 比錢,她首次申請,但就要填tax residency number。 我都有PayP ...
有學校收左就叫佢自己去Commonwealth開番個戶口啦,做乜都方便好多。

你囡讀邊間大學?大學print 野通常用student card, 好少淨用PayPal, 無其他辦法嗎?

如要在澳洲生活,其實最好攞Tax File Number TFN. 在澳洲做什麼理財都要TFN,呢個TFN 在澳洲係跟一世,將來搵工、報稅樣樣都要,所以現在申請定將來會有用。

用你的PayPal不可add囡的CBA debit card 因為兩個名不對。用你的香港CC當然有手續費,除非你CC有免海外簽賬手續費。

或你囡可以借同學仔PayPal,俾返現金同學。

WingKanMa 發表於 23-3-8 10:26
她有冇commonwealth debit card 或戶口?我幫阿女比學費和住宿費都係用commonwealth 或HSBC嘅bill payment ...

她開咗,未收到debit card, 可能攪掂咗就可以online payment.

請問怎樣用commonwealth / HSBC 比學費和宿費?

Activehealth 發表於 23-3-8 12:54
你囡讀邊間大學?大學print 野通常用student card, 好少淨用PayPal, 無其他辦法嗎?

如要在澳洲生活,其 ...

我都唔明,最後佢叫咗college 幫手print. 她讀Melbourne U.

Yanamami 發表於 23-3-8 11:12
有學校收左就叫佢自己去Commonwealth開番個戶口啦,做乜都方便好多。

她開咗無耐,未收到debit card, 應該這1/2天會收到

Crabtree 發表於 23-3-8 21:53
她開咗,未收到debit card, 可能攪掂咗就可以online payment.

請問怎樣用commonwealth / HSBC 比學費和宿 ...

學校和MRS都會比張invoice阿女,內裏有payment details, 可以用apps內的bill payment ,入返有關資料比$

即係HSBC apps內揀bill payment, 用澳元戶口比錢就不用收手續費?其實東亞得唔得呢?

東亞在澳洲分行?我諗只識用於澳洲的銀行轉帳才免手續費

你個HSBC 戶口就算有澳元,但要將香港嘅澳元滙去澳洲,要收手續費,係續次計。
東亞都得,當然也要手續費。

WingKanMa 發表於 23-3-8 23:00
東亞在澳洲分行?我諗只識用於澳洲的銀行轉帳才免手續費

東亞銀行喺澳洲都無分行。

就算香港HSBC global account 有澳元,啲澳元要放入澳洲HSBCaccount都有手續費。

Activehealth 發表於 23-3-8 23:09
東亞銀行喺澳洲都無分行。

就算香港HSBC global account 有澳元,啲澳元要放入澳洲HSBCaccount都有手續費 ...

HSBC global transfer要手續費?定係你指Wire transfer? 我用手機apps做global transfer去自己Account無收過錢喎。我女亦係用手機app由佢自己HSBC account轉錢去佢自己Commonwealth account都無收錢喎。所謂手續費其實係咩?

Yanamami 發表於 23-3-8 23:46
HSBC global transfer要手續費?定係你指Wire transfer? 我用手機apps做global transfer去自己Account無收 ...

其實個HSBC global account 是老公的,我與他一向財政各自獨立,各有各的戶口。

是他告訴我global account transfer 去澳洲要俾手續費,我不知他是否用wire transfer?

他說他經澳洲HSBC投資有收入,他通常將澳洲投資的收入直接存入阿仔的澳洲HSBC戶口,所以根本不需要將錢從香港轉過去。

Activehealth 發表於 23-3-9 21:48
其實個HSBC global account 是老公的,我與他一向財政各自獨立,各有各的戶口。

是他告訴我global accoun ...

由HSBC香港global transfer去澳洲HSBC係冇收費,而且立即到帳,超方便。而由澳洲HSBC轉數去commonwealth 都係唔收手續費。澳洲找數通常都用bill payment, 都係會直接扣戶口,亦沒有費用