用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Child Student Visa 還未批
go

[英國] Child Student Visa 還未批

兒子訂了20/8 機票到英國,15/7到北角打指膜,23/7收到uk decision making centre email 補交 letter of permission confirming use of money, relationship and permission to study in the UK. 直至4/8還未收到通知visa approved.

請問各位通常Child Student Visa要等多久才批?

joycedcoke 發表於 21-8-4 15:00
兒子訂了20/8 機票到英國,15/7到北角打指膜,23/7收到uk decision making centre email 補交 letter of pe ...

交齊文件就好快, 約 3 個星期就可以收返本 Passport, 但漏野再補交就好似有排 (補交文件後, 起碼都要等成個月), 所以 agent 提醒千萬唔好有漏野........

回覆 joycedcoke 的帖子

My case is 9 working days only. No supplementary document was required during the process. Good luck

過客 發表於 21-8-4 15:10
交齊文件就好快, 約 3 個星期就可以收返本 Passport, 但漏野再補交就好似有排 (補交文件後, 起碼都要等成 ...

之前見UK網頁寫三星期,現在補交文件,如果下星期(10/8)還未收到Visa,請問有什麼方法可以加快程序?或是要機票改期?擔心上機前還未出到Visa

joycedcoke 發表於 21-8-4 17:13
之前見UK網頁寫三星期,現在補交文件,如果下星期(10/8)還未收到Visa,請問有什麼方法可以加快程序?或 ...
我6月尾做, 真係足 3 個星期先收返本 passport.    我都驚攪唔掂, 所以比 $ 由 Agent 幇我做文件等.

至於而家補交文件後要等幾耐或有咩方法可以摧下, 對不起, 我唔識答你,  

回覆樓主:

我7月14日去北角交證 , 也是昨天下午4點幾收到電郵寄出證件,今天郵政派件收到證件 。

joycedcoke 發表於 21-8-4 17:13
之前見UK網頁寫三星期,現在補交文件,如果下星期(10/8)還未收到Visa,請問有什麼方法可以加快程序?或 ...

Login to UK Visa  Immigration , 其中 有個位是Contact us , 可以send email 定 信息去問, 你寫返reference no GWF xxxxxxx 去問下。

但其實申請是都講明是 12-18個工作天 , 所以你都可等多兩天 , 我早你一天交,資料齊全,沒有補資料下都是今天才收到證件。

過客 發表於 21-8-4 17:28
我6月尾做, 真係足 3 個星期先收返本 passport.    我都驚攪唔掂, 所以比 $ 由 Agent 幇我做文件等.

至於 ...

我找了英國agent申請學校,有比錢的,但申請Visa要自己搞,由於第一次幫阿仔搞留學,交錯了一分文件(consent letter),所以還未有visa.
如果搵香港agent搞可能會跟得貼啲,現在十分後悔

katrinafu 發表於 21-8-4 17:56
Login to UK Visa  Immigration , 其中 有個位是Contact us , 可以send email 定 信息去問, 你寫返refere ...

是,我都打算過埋今晚,明早打去UK VI問吓,如果電話跟進唔到,可能返去北角看看能否申請快證

joycedcoke 發表於 21-8-4 21:07

是,我都打算過埋今晚,明早打去UK VI問吓,如果電話跟進 ...

發 電郵問先 , 是英國UKVI通知你補文件  ? 如是的話即是證件已寄出了,都未必可改到做快證 。

katrinafu 發表於 21-8-4 21:32
發 電郵問先 , 是英國UKVI通知你補文件  ? 如是的話即是證件已寄出了,都未必可改到做快證 。
...

Home Office – UKVI – UK Decision Making Centre – Tier 4 (Sheffield Student Team) sent email叫我補交文件的,
請問證件是寄到uk做visa的嗎?
我以為是UKVI approved,hk office 貼visa label

katrinafu 發表於 21-8-4 21:32
...

謝謝提醒(emoji)
今早打電話去UKVI 問,選了英文電話,接聽的竟然是懂廣東話的女士,她跟我check了進度,分析了我的情況,她説我的case去到Decision Making Centre, 應該是很後的程序了,就算加快處理,一般都是之前的情序。如果ukvi 有人看到email,冇再叫補交文件,應該好快批核。但如果擔心,可以去北角中心問問能否做快證。
我亦在9am前到北角簽證中心跟進,職員回覆也是差不多,加快處理在這個階段沒有意思,本Passport在香港, UKVI出通知批核Visa,香港office會處理餘下情序。如果有需要取走Passport處理其他事務,亦可在北角中心申請暫時取走,當然要收手續費(約$780)
最後,我也send了email到ukvi問情況,等待回覆。
暫時要做的已經做盡了,希望仔的visa順順利利在八月中前出到,按原定計劃上飛機

joycedcoke 發表於 21-8-5 09:26

謝謝提醒(emoji)

我都是等緊visa, 我比你更早,21/6去北角打指紋到而家都未有,當中完全冇叫補交文件,最近send email 去UKVI, 佢回覆話status 係已經decided, 但佢哋睇唔到個decision係乜,所以叫我地等多陣

請問你去北角是否就咁walk in 上去就得,還是要預約?我都想去北角問問

ak1020 發表於 21-8-5 11:49
我都是等緊visa, 我比你更早,21/6去北角打指紋到而家都未有,當中完全冇叫補交文件,最近send email 去UK ...

上次去北角做簽證,佢應該有張收條俾你,你最好早上九點前去北角,show 收條給職員看看,他會即時幫你用電腦check進度,有機會Passport已經準備好。
以我理解,基本上Passport由頭到尾都在香港,香港收到UK VI批核通知,就會做餘下的程序

joycedcoke 發表於 21-8-5 12:48
上次去北角做簽證,佢應該有張收條俾你,你最好早上九點前去北角,show 收條給職員看看,他會即時幫你用電 ...

謝謝,我明天試吓去問先(emoji)(emoji)

我都是等緊visa, 我比你更早,21/6去北角打指紋到而家都未有,當中完全冇叫補交文件,最近send email 去UK ...

網上做不到預約,我是walk in的,八點至九點上去好啲,少啲人

joycedcoke 發表於 21-8-5 13:01
網上做不到預約,我是walk in的,八點至九點上去好啲,少啲人

希望明天有好消息啦

我7月中交證時,職員說了12-18工作天 , 但你的Case 都已一個多月 ,真係要去跟進一下 。

你要檢查一下Junk mail  有沒有要補資料 ,如果沒有都係要上北角辦事處,以及 email and 打去 UKVI 。

我囝7/5面見,7/9補文件,7/15通知出証了

Joba 發表於 21-8-5 13:12
我囝7/5面見,7/9補文件,7/15通知出証了

好羨慕呢
之前見人分享過, 10日內出到visa,但有啲人一個月都未出,真係好睇運氣,可能要睇吓visa decision落係邊個人手上