用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大家會為左更好既升中校網或者更好既學校而換樓搬遷 ...
go

請問大家會為左更好既升中校網或者更好既學校而換樓搬遷

請問大家會為左更好既升中校網或者更好既學校而換樓搬遷嗎?

論點1:只要肯努力讀書,係邊間小學邊區都一樣
VS論點2:好既升中網更大機會升到好既學校

論點3:孟母三遷,為左仔女既教育要盡力提供付出
VS論點4:賣樓買樓要付出好多金錢,承擔更多壓力,無必要

論點5:搭校車一程1小時,雖然耐D,返工都一樣要坐好耐車啊
VS論點6:搬近D學校,5好浪費時間精力係坐車度

christinetse80 發表於 21-8-3 16:02

論點1:只要肯努力讀書,係邊間小學邊區都一 ...

其實有能力嘅就搬近學校,因為小朋友始終辛苦,當然好多人都係比藉口小朋友話佢地ok 唔攰,攰唔攰其實心知,

有啲N班已經要搭車出九龍塘讀書,咁其實果批家長會覺得到小學一樣咁遠返學都冇問題,就算知道小朋友辛苦,都會覺得細路仔係要捱下嘅!

至於論點一,其實大家都知係叻嘅去邊度讀嘅都會叻,只係你介唔介意班同學質素究竟會係點!好多家長都係因為同學家長質素所以先會揀啲比較好嘅學校名校!

其實都係睇你自己重視邊樣多啲!
冇一個標準答案!
有錢嘅就咩都可以滿足哂!

最大問題係你搬咗去嗰區,係咪100%派到學校先, 如果唔係咪搵嚟搞!
如果係我我情願派咗學校或者搵到好學校先至搬去附近!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有為交通距離而搬過一次,主要係因為本身住得遠,孩子出九龍返KG,所以搬去慳20分鐘車程嘅地方
但小學校網一般,中學校網就同之前住所一樣 (一頭一尾)
最終係一直响九龍返學,屋企坐公交返學係大約30分鐘,快過校車

每個家庭要考慮嘅唔同,當中包括孩子嘅學習能力,我自己係buy (1) 嘅,所以你見我搬係無轉中學校網,當然,本身係好校網,所以搬,除咗減交通時間,就係原居所點都要大裝修
恐龍家

christinetse80 發表於 21-8-3 16:02

做雙租族,本身層樓放租,租第層樓,應該都好多家長咁做緊,煩少少,但彈性大好多

如小學不變只係轉網升中,只需小六學期中交轉網申請,大可小六暑假先搬
搬屋唔一定要買賣,租樓係最簡單直接
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可惜宜家住既樓唔可以租只可以賣比較麻煩
都係想搵到學校再搬

可以租樓, 唔一定要賣樓 !

pccw2017 發表於 21-8-3 21:54
可以租樓, 唔一定要賣樓 !

樓主係話,現住嘅樓只可賣,不可租呀。去他區租樓,除非由得現住樓空置~~~

mcl203 發表於 21-8-3 22:09
樓主係話,現住嘅樓只可賣,不可租呀。去他區租樓,除非由得現住樓空置~~~
...
我有眼睇, 我回覆時佢個post未出嘛. 咁我D字打得慢者.

mcl203    發表於 21-8-3 22:16

你小朋友幾大?係準備升小定升中? 如果已經係準備呈分, 可能要評估下自己屬邊個 banding, 轉校網會否跌 banding.

假設你只係睇住升中網來揀小學, 如果我係你哋, 財政OK的話我會搬
傳統上強中學校網, 小學網啲學校普遍比較強 (當然亦會有寶校), 孟母三遷比到個好啲既學習環境, 值得
另外上面啲前輩都有講, 用太長時間返學唔理想, 小學其實會好忙, 多啲時間休息/玩/課外閱讀會好過日日舟車勞頓. 如果你6:45上校車, 即係6:15已經要起身, 同學仔就7:15先起, 每日一個鐘, 一個星期已經少5個鐘睡眠了.

(利申: 小朋友而家KG要花頗多時間返學. 最近買咗間細價樓, aim at 第二時可以行路返小學)

我會也已經咁做
一日來回校車1小時以上,每日就比人少1小時用
一星期少5小時......呢5時時可以做到的野好多
不過唔係人人有咁的能力搬

假設題:DBS同SPCC都收咗,心中喜歡SPCC多一丁點,家住新界鐵路沿線,因為要照顧屋企長者所以不能搬,大家會否選擇SPCC?

回覆 喇叭茶 的帖子

DBS唔會差得去邊喎無必要過海去SPCC

zaba    發表於 21-8-4 10:40

回覆番你其中一個問題:

論點1:只要肯努力讀書,係邊間小學邊區都一樣

現實係, 香港升中制度唔睇小朋友本身有幾叻, 只係睇前人有幾叻, 所以呢點其實係香港升中部署嚟講係唔啱既

瞭解吓升中制度再諗清楚部署:

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?

淺談小學升中學生如何分Banding

【小學升中派位分Banding的解說】
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

喇叭茶 發表於 21-8-4 10:22
假設題:DBS同SPCC都收咗,心中喜歡SPCC多一丁點,家住新界鐵路沿線,因為要照顧屋企長者所以不能搬,大家 ...

最先決嘅考慮點係,還原去你有冇辦法返學~~~

同其他城市一模一樣,住嘅地區好真係會讀書容易不少
好學校,好公司,好住宅,基本上會高度重疊/ 高度相關

我之前住過港島,早上坐地鐵,好誇張
全車嘅人都係名校生(幼稚園小學中學)
宜家住嘅地方,基本上見唔到呢個奇景

有錢一定住:灣仔,中西,九龍城,何文田
地靈人傑

回覆 cantona2001 的帖子

我地都係咁做..........近D......小朋友真係唔洗浪費咁多時間

有錢︰隨便搬
中等人︰睇餸食飯
冇咩錢︰諗下坐咩車最快返到學校

回覆樓主:

一日坐一小時車已經好晒時間?似乎,港島大部份誇區小學都可以放棄了,兜入一個屋苑上落一位小朋友,行行地都三幾分鐘。用一小時一日做標準,可能,只可以選步行距離嘅小學~~~