用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大家會為左更好既升中校網或者更好既學校而換樓搬遷 ...
樓主: christinetse80
go

請問大家會為左更好既升中校網或者更好既學校而換樓搬遷 [複製鏈接]

我選幼稚園/小學都係近為首選參考,行路15分鐘之內為主,中學也希望能找近屋企的中學,目標搭車半小時之內返到學

mcl203 發表於 21-8-4 14:44
一日坐一小時車已經好晒時間?似乎,港島大部份誇區小學都可以放棄了,兜入一個屋苑上落一位小朋友,行行地 ...
1程如果30分鐘尚可, 但如果一程1個鐘 (如樓主所講) 就真係太勞累了

回覆 mcl203 的帖子

無錯,就算同區要坐校車其實已經最少要半小時,只係車程,唔計你提早出門口等佢的時間。
就算你地鐵沿線學校加住地鐵沿線樓,上落等車加車程,基本上都係30分鐘以上一程啦。

如真係咁大CONCERN,只能搵學校附近啲樓住。

但其實大把小朋友朝朝跨區返學。六點半上車,放三點半但四點半先返到屋企的大有人在。

zaba 發表於 21-8-4 16:30
1程如果30分鐘尚可, 但如果一程1個鐘 (如樓主所講) 就真係太勞累了

1程30分鐘直情正啦,港島除非你係街上車,仲要咁好你住正大街,入大坑果堆屋苑,一入去慢慢行又或要掉頭,無5分鐘都唔得,一架保姆車24人,上車係路線頭,落車就自然路線尾,粒零中真係好容易~~~

mcl203 發表於 21-8-4 16:59
1程30分鐘直情正啦,港島除非你係街上車,仲要咁好你住正大街,入大坑果堆屋苑,一入去慢慢行又或要掉頭, ...
睇彩數,灣仔同區試過返放廿分鐘,轉左路線就四十分鐘,好睇校車條線點走。 之前話揸車返工順路送個仔返學都係十分鐘,佢寧願早d起身坐校巴同同學傾計。

我係先賣左樓 考插班 考到之後買唔到/買唔起附近 都盡量買返較近地區樓

例如我如考到SPCC (發下夢),揀樓一定集中港島。而家考到九龍區插班,就睇半個鐘車程內有咩樓揀到又負擔到。就算考到喇沙都買唔起對面碧華花園總之而家買左九龍樓。

咁我地本身都有換樓需要,使費係好大,衡量過得失都決定去馬。錢搵左都係駛嘅啫。如果住得好好地地,我又覺得冇必要咁做。可以雙租。如真係只可以賣,我自己覺得值得去馬。當然唔好差過呢一刻住緊嗰度就得。

搬屋如果為咗校網,好似唔係好值得,畢竟未必抽到心儀果間。而且直私都係任考,可能跨區返學快過同區。如果已經有心儀學校,交通問題,未必一定要通過搬屋來解決。

值唔值好睇個人價錢觀,買架新車落地都唔見一大舊錢,香港養車又貴,不過留意下香港每年有幾多新車落地就知好多人覺得值
‹ 上一主題|下一主題