用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 m1 的煩惱
樓主: toyotabb
go

m1 的煩惱

ok_ko 發表於 21-9-9 12:16
可能囘得遲了。

簡單講M1偏向statistics (統計);M2偏向algebra (代數)。

請問我可以這樣理解嗎?

M2>>以前的applied math裡面的vector,mechanics,和pure math的部分微積分
M1>>以前applied math裡面的statistics+pure math的部分微積分

而M2的微積分比M1讀得多D和深入?

我以前A level修兩科math,喜歡pure math多過applied math,applied math 裡面就比較喜歡mechanics有關的topic

回覆 LeeCC 的帖子

唔同哦。DSE簡單好多。M1 / M2 其實同
applied math 完全沒關係。邊科深D,見仁見智。但M1沒有要求學生明白基礎野,只是一味應用。難怪外國多看重M2

舊制讀數,其實係中4/5 (o-level)
additional math,中6/7a-level)讀pure math
其實加埋讀了4年。DSE 只有3年。無可避免地DSE要減内容。把現在的M1+M2加起來就差不多等於從前的puremathM2 其實也沒有mechanics M2只有calculus algebra

以前 D calculus,你都會計到條曲綫長度,DSEout syllabus 了。Double integration 就提都唔好提。

M2其實對physics 幫助都不大。無錯M2 vector calculus。這會讓學生學mechanics 時較容易理解。但,一般學校教calculus 會在中4下學期。最快在中5 上學期才教integrationVector就等到中6了。但一般physicsmechanics在中4已經教完!M2 physics有用部分才開始教。我估教育局都知道問題。解決辦法居然係飛走D calculus

ok_ko 發表於 21-9-11 16:37

唔同哦。DSE簡單好多。M1 / M2 其實同
謝謝解答
甘咪學得好少野?上到大學如果讀工科夠用嗎?

因為我仔數唔係最top個批,我驚佢到時揀唔到M2,只可以M1可以讀,佢想去外國讀工科或電腦

我咁樣睇香港讀大學一定可以,大一會cover 以前AL syllabus
英國讀大學,因為讀七年中學,其實香港學生讀小一年中學,應該未cover 所有tropics. 但英國工科通常要求core maths and m2 level 5 以上,學生啲maths 水準都有咁上下,應該可以應付到。
以前AL 太深,去到university year 1 水平。當年讀eng, 同學覚得啲數好straight forward, 冇難度,因為在Al 都見過啲數.

agchan 發表於 21-9-11 20:01

我咁樣睇香港讀大學一定可以,大一會cover 以前AL syllabus

謝謝解答

請問知道加拿大的大學工科有否prefer M2?

我見幾間大學入學要求都係M1/M2,但實際是否prefer M2呢?