用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 意見 please: SMC vs GHS
樓主: qwikqwak
go

意見 please: SMC vs GHS

ok3 發表於 21-10-2 12:42
根據該網民嘅審核標準,smc應該會完勝99%嘅本地官津直私
如果咁,可能好多類似風格私校/國際學校都完勝本地官津直私

TKTCL 發表於 21-10-1 22:16
回覆 Chan343 的帖子

請問net teacher 大多來自邊個國家?數學、常識是否英文教? ...

我只能說法文、西班牙文、日文、德文呢4 種語言是母語為這4 種語言的老師。其他NET 眼見很多不同國籍,我不知他們什費國籍。

Chan343 發表於 21-10-4 15:07
我只能說法文、西班牙文、日文、德文呢4 種語言是母語為這4 種語言的老師。其他NET 眼見很多不同國籍,我 ...

中學仲有冇得繼續外語?
小朋友如有興趣,可以學埋係好正,國際學校都冇咁多種揀

回覆 gabejang 的帖子
我都係,O咗咀,佢個留言好似第二個Post見過,一模一樣。講返正題,個人認為GHS好d…

回覆樓主:

各有各好,追求本地升學,GHS會強啲,歷史悠久,老師有更多攻略經驗,講多完化、因材施教的彈性,SMC有優勢,其實冇邊間完勝,睇父母取向同埋小朋友能力、性格。外人都係提供資訊, 父母因應自己條件選擇。
當個好爸爸

貴氣當然選GHS

964000 發表於 21-10-6 06:14
中學仲有冇得繼續外語?
小朋友如有興趣,可以學埋係好正,國際學校都冇咁多種揀
...

中學有外語,必修一科外語到中三
有分beginner 和continuing stream,一星期上3堂。DSE 可選考外語

兩間目標不同的學校. 論DSE 成績, 除了SPCC/DGS, GH 無得輸. 要有這樣的成績當然有相對的付出, 自然會相對谷, 深, 課程亦要配合DSE.

若DSE不是重點, 你想學幾多種語言, 玩幾新穎的課外活動也可. 根本不可把兩間學校作比較.
重點是父母打算子女將來怎樣.

qwikqwak 發表於 21-8-3 09:09
大女.. any comments ?

GHS 啦.成績, 配套, 名氣, 升中結果都完勝除左大班VS小班囉

jennifertam20 發表於 21-10-6 08:02
回覆 gabejang 的帖子
我都係,O咗咀,佢個留言好似第二個Post見過,一模一樣。講返正題,個人認為G ...

如果有offer又保正一定上到中學部,又唔洗大壓力,又近屋企,我都揀GHS