用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 入境準備文件
go

[英國] 入境準備文件 [複製鏈接]

請問以下文件在過英國境提交時有遺漏嗎?  以下每份文件再加一個copy就足夠了嗎?

第一次出國, 請指教! 謝謝!

1.
Parent Consent Letter

2.
TBCert.

3.
locatorform

4.
Passortwith visa sticker

5.
BRPcollect letter

6.
CASletter

7.
Covid-19negative test report

8.
Day2 travel kit order form

21    0    0    0

kittttty 發表於 21-8-2 21:42
請問以下文件在過英國境提交時有遺漏嗎?  以下每份文件再加一個copy就足夠了嗎?
第一次出國, 請指教! 謝謝 ...

好詳細!
好似仲有份 UKVI letter 要比關員睇,果時攞 visa 到手時比嘅… 果份 letter 係咪你嘅 #5: BRP collect letter?
(囡囡也是第一次出國 )
大家加油

kittttty 發表於 21-8-2 21:42
第一次出國, 請指教! 謝謝 ...
請問家長信是。。。?可在那裏download ? 還是自己準備?先謝謝!

justin2003 發表於 21-8-4 22:30
請問家長信是。。。?可在那裏download ? 還是自己準備?先謝謝!

家長信 (Parent consent letter)
申請簽證時提交嘅家長同意書

https://www.gov.uk/child-study-visa/documents-you-must-provide

Documents you'll need to apply

When you apply for your Child Student visa you must provide:

a current passport or other valid travel documentation

a Confirmation of Acceptance for Studies (CAS) from your course provider

written consent from your parent or legal guardian for your study in the UK

......

Poyau 發表於 21-8-4 22:54
家長信 (Parent consent letter)
申請簽證時提交嘅家長同意書
明白哂~Thank you!

回覆樓主:

18歲以上, 唔係淨係畀 3,4,7,8就可以入境?

Charissema 發表於 21-8-5 14:53
18歲以上, 唔係淨係畀 3,4,7,8就可以入境?

2&6都要,特別CAS。

回覆樓主:

我印多一份passport copy, 要報失都要passport no.

另外,打齊兩針疫苗記錄,以防手機記錄delete咗。

請問入境時 是否需要出示TB cert.比官員睇?因為我女申請簽證時,報告在有效期之內,已經拿到簽證。入境時,報告已經過了6個月的有效期,這種情況是否可以入境?

請問嚟緊9月飛英國讀Year 2, 已有BRP, 咁仲使唔使帶咁多文件過英國關? Thanks!

請問TB cert 是否要帶正本?
另外,海關是否會收起以上項目的任何一樣?
謝謝大家

小紫兔 發表於 21-8-6 16:42
請問入境時 是否需要出示TB cert.比官員睇?因為我女申請簽證時,報告在有效期之內,已經拿到簽證。入境時 ...
要睇TB 正本,你呢個情況要問下了.我地多數做TB時要預自己幾時入境,知佢有效半年,唔會太早做,怕過期

benedict_lck 發表於 21-8-17 07:44
請問TB cert 是否要帶正本?
另外,海關是否會收起以上項目的任何一樣?
謝謝大家 ...
第1次去要帶正本,唔會收你.只係睇下.

wealth 發表於 21-8-8 11:50
請問嚟緊9月飛英國讀Year 2, 已有BRP, 咁仲使唔使帶咁多文件過英國關? Thanks! ...
已經有BRP就唔駛喇,passport + BRP + covid test + PLF + day 2 test

所有文件係咪帶正本?

吾好意思, 我d confused.   BRP 係需要再申請?  定係其實我申請student visa 時, 會一次過有埋?   

teabag 發表於 21-8-17 09:51
吾好意思, 我d confused.   BRP 係需要再申請?  定係其實我申請student visa 時, 會一次過有埋?    ...

你上北角做簽證時去打指模就系做呢張BRP,你收到VISA時入面有封信,信上有寫你張BRP取證地址,到英國後至去取證,所以封信記得帶去,如果寄宿中學的話,老師會帶學生去或幫學生取BRP

回覆樓主:

準備回英,越來越緊張,我!昨晚開始睇day 2 test資料和價錢,原來testing for all的£48,唔叫貴,有好多是£60 £70 £80 。

大家仲有無好介紹?

TTEE1819 發表於 21-8-17 11:33
準備回英,越來越緊張,我!昨晚開始睇day 2 test資料和價錢,原來testing for all的£48,唔叫貴,有好多 ...

我揾唔到48鎊,最平都七十幾鎊,請問邊間,謝謝

SmileSmileSmile 發表於 21-8-17 12:04
我揾唔到48鎊,最平都七十幾鎊,請問邊間,謝謝

下!!!唔通我睇錯?
大家幫下眼,唔該哂。
‹ 上一主題|下一主題