用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅氏/張祝/旅港 自行
樓主: bbcathe
go

庇理羅氏/張祝/旅港 自行  

回覆 medicine 的帖子

其真大家女女都是校友唔洗下下咁樣質問呀?我女兒果級特別差,你女兒果級特別好,咁樣留班情況已經唔同啦。

而家都有網友提到有 8個要留班,咁已經用盡了留班位。
我當然唔可以一口肯定,我唔係留班的當時人,點可能知道點解會留班,又或者幾多人要留班呢!!
我校除了留班,還有試升機制。

回覆樓主:

我經常都見到不少網友可以知道全級學生乜乜情況,甚至全校學生舉動都瞭如指掌,真利害。我果位,連自己果班都唔太清楚,雖然佢係有能力溝通到 +/-兩級嘅學生~~~

mcl203 發表於 21-8-11 15:48
我經常都見到不少網友可以知道全級學生乜乜情況,甚至全校學生舉動都瞭如指掌,真利害。我果位,連自己果班 ...
又唔一定假,我識個做PTA既家長,真係靈通天地線,有本事幾級既料都知道。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-11 18:57
又唔一定假,我識個做PTA既家長,真係靈通天地線,有本事幾級既料都知道。 ...

申申利先:我無話假呀~~~

簡單來講,呢幾間收你,開心到飛起,就去讀囉。擔心咁多無乜用,唔鐘意咪揾過另一間。

hkpapa852 發表於 21-8-11 18:57
又唔一定假,我識個做PTA既家長,真係靈通天地線,有本事幾級既料都知道。 ...

我孩子讀的B1校,家長group 裏有少數家長主動認叻話自己知幾個forms 的嘢。 初中家長有些已講就讀中學有關高中選科的情況,會不會太早討論這些事、還是個別家長想認叻?

我自己在家長group 則不發言。

bobbob 發表於 21-8-3 13:49
ccsc 10名內一定有機,10名外都見過,bps就未必,so far見都係5名內多
CCSC, 要看級頭有沒有報吧? 我看以往分配, 一般每個小學取1-2個自行.

tpmon 發表於 21-8-13 02:03
我孩子讀的B1校,家長group 裏有少數家長主動認叻話自己知幾個forms 的嘢。 初中家長有些已講就讀中學有關 ...

初中傾高中選科唔早啦!升中好多已經會留意埋間中學選科,就算識幾個級又唔係d咩, 點解會聯想到認叻?!

kirstyau 發表於 21-8-13 16:54
初中傾高中選科唔早啦!升中好多已經會留意埋間中學選科,就算識幾個級又唔係d咩, 點解會聯想到認叻?!
...

初中=未開學前,升中一前的暑假。孩子第一次校內考試都未考,有家長就談高中選科,我覺得太快,受不了。

tpmon 發表於 21-8-13 17:01
初中=未開學前,升中一前的暑假。我覺得太快。

中一未開學甘快有大谷熱烈討論     阿妹個group仲係一句起兩句止。

kirstyau 發表於 21-8-13 17:04
中一未開學甘快有大谷熱烈討論     阿妹個group仲係一句起兩句止。
...

所以我在家長group不會回覆。

tpmon 發表於 21-8-13 17:10
所以我在家長group不會回覆。

家姐個時升中一未開學,大家都係吹下水買咩運動鞋書包,書買齊未,暑假旅行開心share下一兩幅相咋。

medicine 發表於 21-8-10 11:33
F1就話有叩門位可講明沒用嗮留班位,其它年級尼?

再計計數,假如每年都用盡全部留班位,到中六時即已經換了係 ...
人哋可能講緊淨係F1吧⋯⋯

meimei小朋友 發表於 21-8-11 11:35

有班repeat 5個,也有班有3人要repeat, 當然也有班全升
既然講得出有8個甘多,甘,請問一共全級幾多人?(加上出國退學個啲,咪中二得返12X人?莫非中二又留班8個落黎)

PS:個人所知數字唔一樣.不過,講出來都係口同鼻拗(無文件之類可證明).正如前面有網友話過,仲有試升(即留班但試升,下年如出現某些情況先會實際留班).

tavia_yy 發表於 21-8-11 15:08

其真大家女女都是校友唔洗下下咁樣質問呀?我女兒果級特別差,你女兒果級特別好,咁 ...
或許用詞不當吧.望海涵.

PS:無話邊級好定差(造成誤會表示歉意).只係知沒留八個甘多(但前面個回覆好易俾人感覺係每級咯).如果真係每年8個,計下數真係得人驚.

Face3366 發表於 21-8-14 08:55
人哋可能講緊淨係F1吧⋯⋯
仔細望望前面的回覆個意思~~

tavia_yy 發表於 21-8-11 15:10
而家都有網友提到有 8個要留班,咁已經用盡了留班位。
我當然唔可以一口肯定,我唔係留班的當時人,點可能 ...
如果真係留八個,即係仲有沒今年的中一叩門位?

medicine 發表於 21-8-14 09:25
如果真係留八個,即係仲有沒今年的中一叩門位?

都唔係架,有d考入或派入的新生可能無去註冊,或叩到另一間中學,所以都會有少少叩門位。
我知有人今年入BPS, 但叩到英華,最後去英華。

tavia_yy 發表於 21-8-14 09:34
都唔係架,有d考入或派入的新生可能無去註冊,或叩到另一間中學,所以都會有少少叩門位。
我知有人今年入B ...
叩門位唔係注冊后才有的呀.

你所講的情況就係中一不足額的情況