用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅氏/張祝/旅港 自行
樓主: bbcathe
go

庇理羅氏/張祝/旅港 自行  

tavia_yy 發表於 21-8-10 10:04
我知道我女有D同學repeat過兩次, 其中一個repeat左兩次後轉左去國際學校了。應該好多時都會用盡晒所有留班 ...
"應該好多時都會用盡嗮所有留班位",甘,請問仲有沒叩門位?
PS:至少尼兩年都係有叩門位咯.上年係聼網友講叩門成功.今年係聼老師講,睇叩門學生資料.

medicine 發表於 21-8-10 11:18
"應該好多時都會用盡嗮所有留班位",甘,請問仲有沒叩門位?
PS:至少尼兩年都係有叩門位咯.上年係聼網友講叩門 ...
F1就話有叩門位可講明沒用嗮留班位,其它年級尼?

再計計數,假如每年都用盡全部留班位,到中六時即已經換了係8X5=40個.約爲DSE總人數12X人的1/3.請問.個位家長,你地個屆係咪有1/3非應届生?(假定留班非兩次,有沒甘誇張丫)

PS:不是不相信有人留班兩次.而是每年都用盡全部留班位這一講法不可信.有今年F1實際留班數字,等前面網友講有幾多個爲之"好多人"先再講出來.

BPS 一向唔多留班的,用盡留班位應該係講緊第二間學校。

回覆 medicine 的帖子

我指我女果級,唔係其他年級。我當然唔係100%肯定,因為都係我女聽番黎,佢地初中真係好多人留班,有人仲要留兩次班。係呢兩年少D,但都有幾個。
其實成績唔達標就要留班架啦,我以前中學都係咁(唔係 BPS,其他女校),我以前中一有幾個同學班都無得留,直接out 佢地走。有時真係會有錯配學校。

tavia_yy 發表於 21-8-10 15:38

我指我女果級,唔係其他年級。我當然唔係100%肯定,因為都係我女聽番黎,佢地初中真 ...

官校多人留班真是聞所未聞。

dreamdream081 發表於 21-8-10 18:27

BPS 中一留班參考以下分享

《叩門請教bps》#10
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3855020&pid=48942135

肥豬怪獸 發表於 21-8-10 12:56
BPS 一向唔多留班的,用盡留班位應該係講緊第二間學校。

對於部分主觀或無標準的分享,還係睇睇就算,質疑或者講乜都好,因爲家長的身份,好易為外人產生遐想.

PS:如果一個人兩次留班,應該問問自己,爲何留班.但如果一間學校每年都用盡全部留班位(甚至話唔夠留班位用),甘就應該問問學校管理層,究竟爲何留班.

若果講到似層層,誰知被問一下,即刻閃縮或顧左右或這可能那可能,甘就需各自參詳可信性~~

dreamdream081 發表於 21-8-10 18:27
每年用盡留班位,即係到了中六,有近三分一非應届中六生~~~哇~~~

王家爸爸    發表於 21-8-11 13:46

官校會唔會要學生留班?會

但係官校通常一早有個標準俾大家,點先可能要留班。(家長自己申請留班另計)

要達到留班標準(如中英數三科中有至少兩科唔合格)可以話好易(考試交白卷咪得囉!),亦可以話好難
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-11 08:40
官校會唔會要學生留班?會

但係官校通常一早有個標準俾大家,點先可能要留班。(家長自己申請留班另計)

任何學校,都有可能會有留班生:正如閣下所講,主動申請都係啦.
前面亦講過,有今年F1的實際留班數字,等個位話"好多人"留班的會員講講幾多個爲之好多尼.

聯係位占比~~或許係偶然之細微概率事件

醒目開學勳章

meimei小朋友 發表於 21-8-11 11:35

有班repeat 5個,也有班有3人要repeat, 當然也有班全升
加埋止唔止10個?

meimei小朋友 發表於 21-8-11 11:35

有班repeat 5個,也有班有3人要repeat, 當然也有班全升
咁到底一共有幾多人留班呢?
如果真係留班,相信一向都係某一班會較多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-8-11 13:07
咁到底一共有幾多人留班呢?
如果真係留班,相信一向都係某一班會較多
咁要睇下medicine版友有冇補充

醒目開學勳章

meimei小朋友 發表於 21-8-11 13:14
回覆 bobbob 的帖子

我無問共有多少人留班。我只問當時人,佢話佢自己班有3人,另一班也有5人要留班。其實 ...
其實成績唔達標就唔好升,勉強畢業都係做炮灰多,識間學校幾乎全科唔合格嘅都照升,對學生嚟講未必係件好事

bobbob 發表於 21-8-11 13:19
咁要睇下medicine版友有冇補充
唔係佢話有好多人要留班喎?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-8-11 13:26
唔係佢話有好多人要留班喎?
但佢知真係有幾多個呀馬