用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅氏/張祝/旅港 自行
樓主: bbcathe
go

庇理羅氏/張祝/旅港 自行  

bbcathe 發表於 21-8-3 21:51
今年我校有兩個入了庇記一個入張,但未知是怎樣入和他們的成績,我選旅港因見它高中課程選擇多些,另外以 ...
東區嚟講,庇記名聲最盛。但我哋并沒有報佢。我唔知怎樣羅列報佢嘅理由,不如講下我怎解冇報嘅理由啦。首先揀校我一定會剔除咗名聲因素,再嚟睇佢網站D數據,然後又睇睇萬能嘅wiki,著名校友可參考畢業生去向。當然都參考同學家長,老師意見。其實我做完呢一輪功課之後,發覺庇記俾我感覺依然是霧里觀花⋯⋯其實我選報中學目標好明確,首先升大學,然後呢可以玩下體藝(純粹煅練身體),但唔考慮向呢方面發展。咁當然每個人理想唔同,我嘅諗法只供參考。

bbcathe 發表於 21-8-3 21:51
今年我校有兩個入了庇記一個入張,但未知是怎樣入和他們的成績,我選旅港因見它高中課程選擇多些,另外以 ...
你話啦,跨區入兩個,抽獎的機會有幾大?所以我一直話一綫個年級8係有機會..

Face3366 發表於 21-8-4 07:24
東區嚟講,庇記名聲最盛。但我哋并沒有報佢。我唔知怎樣羅列報佢嘅理由,不如講下我怎解冇報嘅理由啦。首先 ...
好多謝你沒報,所以俾到好似我小朋友甘楊的籮底橙有機會入到

王家爸爸 發表於 21-8-3 16:50
雖然「失敗乃成功之母」,但係成日揾母親,仲要黐到實,都唔係咁好。 ...
揾老母唔係係前面加個兩個特定的字就算好啦

王家爸爸    發表於 21-8-4 09:19

tam_bb 發表於 21-8-3 22:08
如果灣仔區私小級8呢?自行BPS機會?是否冇級5內唔駛諗⋯⋯
不如咁諗,環顧港島區,有邊幾間學校係自己覺得屬於「更上一層樓」?
無理由自行唔去搏高少少呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Face3366 發表於 21-8-4 07:24
東區嚟講,庇記名聲最盛。但我哋并沒有報佢。我唔知怎樣羅列報佢嘅理由,不如講下我怎解冇報嘅理由啦。首先 ...
入BPS點會鍛鍊唔到身體呀?
學某會員話齋,BPS要行上山好辛苦,途中仲有唔少車房好危險。

少D體能同危機意識可能會上A1添呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-8-4 08:11
好多謝你沒報,所以俾到好似我小朋友甘楊的籮底橙有機會入到
客氣,各有所愛啫。而且你小朋友入到一定係猛人啦。

bbcathe 發表於 21-8-2 21:11
請問觀塘區一線小學級排名 around 8,課外活动只有畫畫獎,乒乓球校隊,管樂團員,自行申請機會大嗎?Thank ...

除左旅港有d機,其他我覺得微。

bbcathe 發表於 21-8-2 21:11
請問觀塘區一線小學級排名 around 8,課外活动只有畫畫獎,乒乓球校隊,管樂團員,自行申請機會大嗎?Thank ...

我覺得可以一試, 其實觀塘區也是有競爭力的, 我哋一線尾小學生级3出何文田叩門, 三間都有offer

manto216 發表於 21-8-5 14:05
我覺得可以一試, 其實觀塘區也是有競爭力的, 我哋一線尾小學生级3出何文田叩門, 三間都有offer
...

叩到BPS,勁呀!

kirstyau 發表於 21-8-5 15:32
叩到BPS,勁呀!

你誤會咗了, 我的是扣到迦密華英黃笏南, 所以我覺得自行再揀高少少都冇所謂

manto216 發表於 21-8-5 15:48
你誤會咗了, 我的是扣到迦密華英黃笏南, 所以我覺得自行再揀高少少都冇所謂
...

迦密華英

PTL_L 發表於 21-8-3 14:00
今年情況太特別,無論升中叩門、派位、插班,又或升小、插班等,都同往年好大不同,加上bps是女校,你小朋 ...
有道理。入到還要讀到。見有人話讀到頭發都甩埋就勉強了。

meimei小朋友 發表於 21-8-9 07:36
回覆 Face3366 的帖子

係,BPS 好谷,小朋友要有心理準備。今年F1 有好多人要 repeat
好奇,請問有幾多個要repeat丫?

回覆 medicine 的帖子

我想知道每個人最多可以repeat幾次? 會不會太差就勸退了? 謝謝!

張住山 發表於 21-8-10 04:53

我想知道每個人最多可以repeat幾次? 會不會太差就勸退了? 謝謝!  ...
我都係正在提出問題尼.聽到話"今年F1好多人要repeat".好想知道究竟有幾多個丫,定係道聽途説?

PS:BPS未聽過有勸退.

medicine 發表於 21-8-10 08:12
我都係正在提出問題尼.聽到話"今年F1好多人要repeat".好想知道究竟有幾多個丫,定係道聽途説?

PS:BPS未聽過 ...
我都覺得"今年F1好多人要repeat"有啲奇怪。

張住山 發表於 21-8-10 04:53

我想知道每個人最多可以repeat幾次? 會不會太差就勸退了? 謝謝!  ...
佢勸退,你唔退,佢都無辦法。

回覆樓主:

我知道我女有D同學repeat過兩次, 其中一個repeat左兩次後轉左去國際學校了。應該好多時都會用盡晒所有留班位。