用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天vs.聖心私小
樓主: beakilo
go

新油天vs.聖心私小

creambun 發表於 22-1-3 18:27
誰都知道津校和私校的分別,你只愛比較錢,我卻愛比較兩者在學術和升中成積的分別。大家不同方向罷了。
...
拿"法拉利"來和"比亞迪"比汽車的加速等各方面的性能以及内飾的豪華,但卻撇除價錢方面的分別~~

medicine 發表於 22-1-3 18:33
拿"法拉利"來和"比亞迪"比汽車的加速等各方面的性能以及内飾的豪華,但卻撇除價錢方面的分別~~
誰都知道"法拉利"和"比亞迪"的分別,你只愛比較錢,我卻愛比較兩者在加速和内飾的豪華程度的分別,大家不同的方向罷了

medicine 發表於 22-1-3 18:46
誰都知道"法拉利"和"比亞迪"的分別,你只愛比較錢,我卻愛比較兩者在加速和内飾的豪華程度的分別,大家不同的 ...
誰都知道津校和私校的分別,你只愛比較錢,我卻愛比較兩者在學術和升中成積的分別。大家不同方向罷了。

誰都知道"法拉利"和"比亞迪"的分別,你只愛比較錢,我卻愛比較兩者在加速和内飾的豪華程度的分別,大家不同的方向罷了

神邏輯

medicine 發表於 22-1-3 18:48

總括來說,你的邏輯是除了錢,其他一切都不值一提!師傅,明白了!

creambun 發表於 22-1-3 19:11
總括來說,你的邏輯是除了錢,其他一切都不值一提!師傅,明白了!
總括來說,你的邏輯是除了錢多,其他一切都不需考慮,直接提高價錢購買!師傅,明白了

其實有無網友會考慮埋直小升中點解會大量流失自己學生呢?~~~

有沒有人可以分享吓聖心DSE成績? 只有B1C 而已?

mcl203 發表於 22-1-3 19:58
其實有無網友會考慮埋直小升中點解會大量流失自己學生呢?~~~

因為書院banding 唔夠高,流失了一批band 1A的學生嗎?
亦有可能覺得地點吊腳,寧願去其他同banding中學但交通方便?

mrsmay 發表於 22-1-3 21:20
有沒有人可以分享吓聖心DSE成績? 只有B1C 而已?

根據無公信力的大考,聖心DSE高過港同,而港同係公認的B1A直資神龍

當然家長自有想法,或者應該係疫情關係聖心得一年貨仔不能作準,或者大考不可信等等

所以…….無需太認真

小女前年私小畢業,以下純粹是我個人主觀意見,可能未必啱聽,只供各位參考:
1. 小女級十內,但不會揀原校,主要原因係當有啲Band 2尾嘅同學原校都收你就會發覺想揀其他要求高啲嘅學校。
2. 小女自小冇藝術天份,而聽聞原校很着重VA呢科, 所以無謂令佢繼續痛苦。
3. 小女話讀咗六年女校,想試吓讀男女校。
4. 最後小女form one 去了港同,港同功課亦很多,主要做Project為主,中文默書每星期一次,所以小女中一時仲忙過小學。當然如果乜都唔做亦可以讀得好輕鬆。

相信,近乎所有直屬或龍校都會有自己小學部嘅B2生。除咗,果啲中學本身無小學部~~~

fungkaka 發表於 22-1-5 20:44
小女前年私小畢業,以下純粹是我個人主觀意見,可能未必啱聽,只供各位參考:
1. 小女級十內,但不會揀原校 ...

唔係去蕪存菁,只教'"好" 學生,我反而欣賞你女學校嘅做法喎!正如樓上網友所講,有小學部嘅正常都應該會有部分b2生上中學部的。你女所轉嘅港同,只要達標就直升,有b3添喎!

ok3 發表於 22-1-5 23:33
唔係去蕪存菁,只教'"好" 學生,我反而欣賞你女學校嘅做法喎!正如樓上網友所講,有小學部嘅正常都應該會 ...

港同一樣有2/3仔嘅存在,亦似乎整體聖私升中出路略佳~~~

mcl203 發表於 22-1-5 23:46
港同一樣有2/3仔嘅存在,亦似乎整體聖私升中出路略佳~~~
所以我奇怪點解會介意有收b2直小生嘅中學部,但又轉去有收b3直小生嘅港同?

ok3 發表於 22-1-5 23:58
所以我奇怪點解會介意有收b2直小生嘅中學部,但又轉去有收b3直小生嘅港同? ...

1.因為讀厭女校想讀男女校
2.因為唔知港同有band 2/3學生,以為小學部全部係band 1生?(龍小有band 3生非港同獨有,其他龍小都好大機會有band 3生)

ok3 發表於 22-1-5 23:58
所以我奇怪點解會介意有收b2直小生嘅中學部,但又轉去有收b3直小生嘅港同? ...

我估,若果係求尖到不得了,可能港同好少少。求平均,我又估聖心好少少,所以唔想同2仔一齊讀書,怕影響自己,似乎我仲未明當中邏輯~~~

若果自己本身已經係尖到不得了,
似乎不少中學都可以目標可達,都係睇自己。又不過,真係尖到不得了,校內應該唔會位位都係咁尖嘅,SPCC/DGS都做唔到~~~

mcl203 發表於 22-1-6 11:22
我估,若果係求尖到不得了,可能港同好少少。求平均,我又估聖心好少少,所以唔想同2仔一齊讀書,怕影響自 ...
我都唔明!佢仲要話呢個係轉校嘅主因。如果唔接受有b2學伴的話,冇理由轉去港同囉!要全部同學仔都係b1生,正如你所講,基本上有直屬小學嘅可以唔使考慮。應該去冇直小嘅b1中學先得。

ok3 發表於 22-1-6 12:14
我都唔明!佢仲要話呢個係轉校嘅主因。如果唔接受有b2學伴的話,冇理由轉去港同囉!要全部同學仔都係b1生, ...

所以我咪估,聖心3322率應該好過港同,非常奇怪為何有如此認為~~~

medicine 發表於 22-1-3 18:48

咁有錢都可以揸比亞廸嘅,可能人哋ok實而不華呢。我又覺得唔駛下下話收費同免費不能直接比較,都係傾吓問吓意見唧。

呢個case有啲extreme係收費嗰間有直屬,Band 1 生大家都可以抽靚女津,但萬一細路Band 2保障大啲。

咁用錢去買 safety net 都可以理解丫,講真邊個唔想有錢,但我覺得肯駛幾多喺小朋友教育同自身經濟環境又未必成正比。

azure7689 發表於 22-1-6 13:31
咁有錢都可以揸比亞廸嘅,可能人哋ok實而不華呢。我又覺得唔駛下下話收費同免費不能直接比較,都係傾吓問 ...

前面兩句講的是比較兩種車的加速和内飾的豪華程度的分別.

有話過有錢就不會揸嗎?"大家不同的方向罷了"!

兩種車最大的分別咪體現在價格上咯,但卻撇除價格去比較因價格而來的汽車加速性能及内飾豪華.(法拉利做到以比亞迪的價錢及可供應量去公開發售車輛,然後再講撇除價格因素比較汽車加速和内飾豪華是否合理些?市場定位不一樣,再揾特例來但通例!)

已經知道了私立和津貼的分別,卻非要比較兩者(目標群體)的教育(升中)結果.