用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 overall 130 其實係咪假資優?
樓主: beagoodfatb
go

overall 130 其實係咪假資優? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-8-5 19:46
Processing Speed 係關於視覺掃描(visual scanning)同埋識別視覺對象(identifying visual objects)既測 ...

我兒子在 Processing Speed 是其中一个强项,幸好有其他强项,不然的话,就像你说的长远不一定是最好的。他在测试之前已经被CP发现,她提醒儿子速度不是最重要,叫他降慢速度,提高准确率。

到中学,大学,考专业试时,速度是他的优势,刻意减慢速度让准确率提高。到申请工作时,考AT时,速度优势非常有利,因为香港的考试时间比外国缩短咗,不少人是做不完所有卷!

入到职场,如果工作需要速度,或者同事速度倾向较慢,速度快而准是十分有利的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-8-5 14:03
係睇專注力、記憶力、自覺意識(conscious awareness)等方面既指標。

前輩 請教低自覺意識有咩表徵?thx

Mrspan 發表於 21-8-13 17:47
前輩 請教低自覺意識有咩表徵?thx
自覺意識低,簡單啲講就係無自我認知,甚至係生活係平行時空。不過呢啲人數學叻既機會比較普通人高。

回覆 beagoodfatb 的帖子

我想問你係邊度做TEST?

freshrose 發表於 21-8-20 10:56

我想問你係邊度做TEST?

我都係上網搵 search “IQ test 心理學家”
搵個註冊咗嘅心理學家就可以啦

beagoodfatb 發表於 21-8-20 11:54
我都係上網搵 search “IQ test 心理學家”
搵個註冊咗嘅心理學家就可以啦

可唔可以問下佢係點TEST 你小朋友架?
我仔而家3 歲, 佢老師都有講過佢似係資優, 我以為一般要6 歲先可以做

freshrose 發表於 21-8-20 15:19
可唔可以問下佢係點TEST 你小朋友架?
我仔而家3 歲, 佢老師都有講過佢似係資優, 我以為一般要6 歲先可以做 ...

大人係完全唔知佢哋問咩問題㗎
都要好睇吓個小朋友講嘢叻唔叻,表達得好唔好
因為咁細個,好似都係以傾偈形式問問題

咁老師有冇講佢係邊方面見到佢有資優行為?

我其實係因為小朋友情緒有問題,所以先帶佢去見心理學家

beagoodfatb 發表於 21-8-20 17:34
大人係完全唔知佢哋問咩問題㗎
都要好睇吓個小朋友講嘢叻唔叻,表達得好唔好
因為咁細個,好似都係以傾偈 ...

我仔係語文同數學資優

語文方面, 佢而家3 歲已經可以認到差不多600-700 個英文字, 同識串字 , 同埋記憶力好強
數學識心算10 以內的加減數, 同埋計乘數

不過我仔講嘢叻唔叻,佢都有情緒問題, 細個果時老師話佢似自閉, 成日尖叫同埋坐唔定, 不過而家大D 好似有所改善, 我諗我都係等佢6 歲先做TEST 喇

freshrose 發表於 21-8-20 17:58
我仔係語文同數學資優

語文方面, 佢而家3 歲已經可以認到差不多600-700 個英文字, 同識串字 , 同埋記憶力 ...

你有托管服務?

佢呢個程度咪可以自己睇本書?同理解到?

無托管,我仔連n 班都無上,平時工人凑
佢未夠3歲已經可以自己讀書,當然唔係超深果d,例如maisy mouse 全系列d字全部都識讀,而家story time, d書係佢讀俾我聽

除左讀繪本之外,我仲有陪佢睇百科全書,去增加知識,例如唔同月亮/雲的形狀英文點叫,8大恆星,甚至全香港個地鐵圖(所有路線/站名),佢都全部識讀/背

freshrose 發表於 21-8-23 09:10

無托管,我仔連n 班都無上,平時工人凑

加油
學王爸爸話齋,處理好情緒問題對佢將來發展最緊要

對我來講都係一樣,情緒唔好,心態唔好,好影響到佢將來同人相處,同埋佢嘅抗壓能力

心理唔健康,會影響到身體唔健康,叻都冇用啦到時(我自己係咁諗)

‹ 上一主題|下一主題