用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 overall 130 其實係咪假資優?
go

overall 130 其實係咪假資優?

語言145
其他都只係120
咁算資優?

小朋友3.5歲 做最新既台版

有同路人分享交流下嘛?

beagoodfatb 發表於 21-8-1 20:40
語言145
其他都只係120
咁算資優?
其實無話真假「資優」,低齡IQ測試,其實係生意多於實際。某種程度上低齡小朋友既IQ測試,可以話反映早教既成果多於其他。如果你有早教小朋友既語言發展,其實語言有145,已經反映咗你成功咗,起碼方法、方向都正確。

王家爸爸 發表於 21-8-2 16:30
其實無話真假「資優」,低齡IQ測試,其實係生意多於實際。某種程度上低齡小朋友既IQ測試,可以話反映早教既 ...
了解了解
我有早教英文
不過個test 中文做, 唔知道語言係test 咩
但因佢同時有其他唔好既情緒狀況, 先帶佢見心理學家, 再話要佢test

unknownforever 發表於 21-8-2 16:38
了解了解
我有早教英文
不過個test 中文做, 唔知道語言係test 咩
對,先帶佢見心理學家,解決情緒問題,比任何野都重要。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔好睇得個分太重要,我覺得最重要係孩子身邊嘅你,孩子仲細,只要你肯教,佢又有興趣學,好多野都可以學到好深入
所以,呢刻重點係:繼續好奇

頭先望過,台灣average IQ score 比HK低少少,所以你如果用HK數據做的話,應該會低過130
要知IQ score 同population 有關先,但人,始終係同一個,我比較緊張佢嘅好奇心同學習能力,大過佢個IQ score...

孩子情緒問題,建議家長多睇教仔書,你可能會獲益良多!好多時孩子情緒問題同大人態勢/教法有關
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

其實香港average score 係幾多?

醒目開學勳章 貢獻勳章

legoisland2005 發表於 21-8-4 12:59
回覆 小曳人 的帖子

其實香港average score 係幾多?

未調整前,我睇過d資料係大約106-107,全球頭3名
台灣同香港爭少少,所以如果用台灣量表,其實唔爭好遠
問題係如果做無調整嘅量表,或美國版,就會爭得遠d  (美國average 係100 計)

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

如果拎住個report其實應該點樣去做呢?
我個Verbal 12x
Perceptal 13x
Memory high average
個speed avg 拖低咗個分,
Overall未過130

其實同佢平時都make sense
但我應注重改善speed (如何可以?)
定係谷佢科,數學?

醒目開學勳章 貢獻勳章

legoisland2005 發表於 21-8-4 16:05
回覆 小曳人 的帖子

如果拎住個report其實應該點樣去做呢?
其實份報告唔係話你知你要做d乜,而係評估過程中,發現d乜
但點教,點幫,好睇家長取向,同孩子興趣,如果佢無興趣,你係好難搞架
所以無一個簡單嘅答案,我亦唔主張谷
反而睇報告,我會解釋到點解平時見到嗰d衰野

我大膽講,120-130 最幸運,情緒問題少,學習能力夠用,溝通上無太多難道,响朋黨中聰明有自信學得快!

恐龍家

小曳人 發表於 21-8-4 17:49
其實份報告唔係話你知你要做d乜,而係評估過程中,發現d乜
但點教,點幫,好睇家長取向,同孩子興趣,如果 ...

但我小朋友係唔同朋友玩,無自信的
都頭痕點幫佢
佢會經常提出叫我將佢既興趣班轉做一對一,呢點我擔心

醒目開學勳章 貢獻勳章

beagoodfatb 發表於 21-8-5 09:34
但我小朋友係唔同朋友玩,無自信的
都頭痕點幫佢
佢會經常提出叫我將佢既興趣班轉做一對一,呢點我擔心
咁仲細,人要長大先發現同伴嘅好處如果佢係有興趣嘅,轉一對一唔係壞事,最緊要keep 住學習動機,呢樣野如果走咗,就好難搵返轉頭
恐龍家

小曳人 發表於 21-8-5 13:10
咁仲細,人要長大先發現同伴嘅好處如果佢係有興趣嘅,轉一對一唔係壞事,最緊要keep 住學習動機,呢樣野如 ...

明白,我有嘢想請教咖
working memory index 係代表咩㗎 ?

beagoodfatb 發表於 21-8-5 13:13
明白,我有嘢想請教咖
working memory index 係代表咩㗎 ?
簡單啲講就係記性

係睇專注力、記憶力、自覺意識(conscious awareness)等方面既指標。

王家爸爸 發表於 21-8-5 14:03
係睇專注力、記憶力、自覺意識(conscious awareness)等方面既指標。

明白,唔怪得知心理學家話佢有專注力不足問題
佢分數係最低嘅 喺三個範疇當中

回覆 王家爸爸 的帖子

如果speed 果項呢,除咗做事速度之外,具體又係指些什麼?感覺上memory and speed佔個縂分最少。

legoisland2005 發表於 21-8-5 18:51
回覆 王家爸爸 的帖子

如果speed 果項呢,除咗做事速度之外,具體又係指些什麼?感覺上memory and speed佔 ...
Processing Speed 係關於視覺掃描(visual scanning)同埋識別視覺對象(identifying visual objects)既測試,測試結果亦反映咗小朋友既短期記憶、視覺協調速度同視覺協調準確性。不過 Processing Speed 係喺資優世界中,最具爭議既測試項目,所以唔係咁重要。如果你對一班資優小朋友做縱向研究(longitudinal study)你好可能發現,只係 Processing Speed 快既小朋友,長遠而言,成就唔會叻過一般小朋友,原因係能夠從一堆資料中獲得更有價值既信息,比好快咁獲得價值唔高既信息,更加重要。

王家爸爸 發表於 21-8-5 19:46
Processing Speed 係關於視覺掃描(visual scanning)同埋識別視覺對象(identifying visual objects)既測 ...

明白明白
好專業
測試嗰日,太多資訊要接收
我都唔係好聽得明…另外做咗一part logic
但係又話唔計IQ分數
會唔會有人預過呢種情況?

beagoodfatb 發表於 21-8-5 19:51
明白明白
好專業
測試嗰日,太多資訊要接收
需要留意既係,小朋友太細,測試誤差會好大,所以我建議唔好太介意數字。如果想小朋友將來發展得好,反而增強語言能力,訓練小朋友既grit(有夢想、長期目標,然後堅持不懈、好熱情咁去達到目標,完成夢想),更加重要。

小曳人    發表於 21-8-6 13:08

王家爸爸 發表於 21-8-6 08:28
需要留意既係,小朋友太細,測試誤差會好大,所以我建議唔好太介意數字。如果想小朋友將來發展得好,反而增 ...

是的 謝謝