用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Mcs vs DGJS
go

Mcs vs DGJS

插班考入

家人支持DGJS 多,但有妹妹來年考小一。小朋友喜歡DGJS (但姐姐性格比較適合mcs ) ,反而妹妹性格更合Dgjs.

應該如何選擇好呢?

xbabymilox 發表於 21-8-1 14:09
插班考入

家人支持DGJS 多,但有妹妹來年考小一。小朋友喜歡DGJS (但姐姐性格比較適合mcs ) ,反而妹妹性 ...
小朋友如果鍾意DGJS就去,適唔適合好難講。

同意,佢鍾意DGJS就DGJS la,免得將來冤你。如果妹妹性格同能力都強悍就更好DGJS啦,趁住多人移民chance 比往年更多。

小朋友才是用家,我會支持小朋友意願。

回覆樓主:

考慮隨小朋友心意

揀小朋友自己喜歡的

有妹妹我會選MCS(反正家姐性格也適合),妹妹出年自行入咗MCS也不影響佢考DG,雙贏。

xbabymilox 發表於 21-8-1 14:09
插班考入

家人支持DGJS 多,但有妹妹來年考小一。小朋友喜歡DGJS (但姐姐性格比較適合mcs ) ,反而妹妹性 ...

如果姐姐放棄DGJS , 妹妹考小一未必入到,你再見校長又怎樣解釋姐姐放棄DGJS

(=.=) 發表於 21-8-1 20:11
如果姐姐放棄DGJS , 妹妹考小一未必入到,你再見校長又怎樣解釋姐姐放棄DGJS
...

但係in 小一唔會見家長,除非要third in

peanutbuttercup 發表於 21-8-1 23:31
但係in 小一唔會見家長,除非要third in

會問家姐讀那一間,而且學校應該有record 報名有資料

回覆樓主:

我揀左DGJS 了,打左電話去mcs 放棄。希望無揀錯啦。妹妹要加油了。

Poyau    發表於 21-8-3 14:55
angelanala    發表於 21-8-2 10:19

xbabymilox 發表於 21-8-2 09:05
我揀左DGJS .希望無揀錯啦。妹妹要加油了。
識揀
讀的開心!

如有妹妹我會MCS

xbabymilox 發表於 21-8-2 09:05
我揀左DGJS 了,打左電話去mcs 放棄。希望無揀錯啦。妹妹要加油了。

妹妹性格更適合DGS,又有家姐讀緊,九成都會考到DG啦,我見D細妹九成考到

唔好意思, 但係近呢二年妹妹考入唔係咁易, 上一年幾十個妹妹FIRST ROUND得2 個考入, 要係third round 再call 先收返一d, 巳經唔係Mrs Dai年代, 妹妹唔係好多考入.  照舊Rule, 通常唔太差有second in, 但係second in後就無優勢, 唔好諗住靠家姐, 仲要家姐唔好讀得太差, 會有影響siblings.

catcleho 發表於 21-8-3 11:45
唔好意思, 但係近呢二年妹妹考入唔係咁易, 上一年幾十個妹妹FIRST ROUND得2 個考入, 要係third round 再cal ...

咁可能我遇到個D妹妹都好叻,有一家係三姊妹一齊讀緊。

有妹妹我都會揀mcs,對於我嚟講100分嘅dg同95分嘅mcs,我會要兩個95分嘅,dg/spcc可以再考,唔得我又甘心,至少兩個mcs

kala——baby 發表於 21-8-3 15:30
有妹妹我都會揀mcs,對於我嚟講100分嘅dg同95分嘅mcs,我會要兩個95分嘅,dg/spcc可以再考,唔得我又甘心, ...
問題係阿妹會唔會考DGJS先? 家姐鐘意DG, 但為了妹妹讀MCS。之後個妹考入DG仲讀埋添,咁點同家姐解釋?
如果要家姐放棄DG, 家長也要放棄,不要再叫阿妹考。

BBCOW2009 發表於 21-8-3 16:35
問題係阿妹會唔會考DGJS先? 家姐鐘意DG, 但為了妹妹讀MCS。之後個妹考入DG仲讀埋添,咁點同家姐解釋?
如果 ...
對,如果姊妹兩個都讀Maryknoll, 的確最簡單。不過,如果將來都要再去考DG,點解要放棄一個已經有的位。

如果家姐入到阿妹有優勢就唔同,但事實並不是,識一個三個小朋友讀緊DG,但係第四女考唔入,剛剛小二插班也未能成功