用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
樓主: elbar
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.   [複製鏈接]

chingyu 發表於 21-8-17 01:14
多謝分享。

我亦分享少少資訊。

前年2019: dgs n Spcc 入cu medic 入數多過hku.
去年:入hku多過cu (可能受社會運動影響)
今年:dgs 17 hku, 13 cu,  Spcc not sure.

silvia_ng 發表於 21-8-17 07:22
PBL都係其中一個原因讓我仔鐘情港大,因佢自細都唔係死背死讀書嘅人,佢自發搵嘅知識反而更牢記在心。

En ...

Same… 揀自己覺得最合適就好囉….

呢度都好多網友仔女揀 MBBS 喎。

73662710 發表於 21-8-17 08:06
前年2019: dgs n Spcc 入cu medic 入數多過hku.
去年:入hku多過cu (可能受社會運動影響)
今年:dgs 17  ...

揀 U 無受社會運動影響喎。

其實揀邊間都無所謂,大家都係好同學!
大家都想大家好!想香港好!

其實一早有家長告訴我今年
Spcc Mbbs: Mbchb 也是 3:1

但係我冇去 fact check, 不知數字。

兩間醫學院都有offer才會有這煩惱;真係唔簡單。
認識一些醫學生,他們當年的選擇基於:
1)父母輩影響,如:daddy是港大
2)朋友影響,所以同一間中學較friend的會傾向揀埋同一間
3)獎學金
4)課程比較

chingyu 發表於 21-8-17 07:47
你搞錯了!我從無說過我家孩子做狀元。
2020年 不用考試。

請問HKU有沒有orchestra (string or symphony)?

Horsebbj 發表於 21-8-17 09:16
請問HKU有沒有orchestra (string or symphony)?

https://instagram.com/upohkusu?utm_medium=copy_link

睇吓佢哋 IG

孩子可以延續玩樂團的興趣, 太好了! 謝謝你!

Horsebbj 發表於 21-8-17 09:35
孩子可以延續玩樂團的興趣, 太好了! 謝謝你!

恭喜!
仲有 high table dinner, 定期去下。

大學生要主動參與活動。

以下兩種運動,平日少啲香港人玩。
佢哋久不久就打比賽。 開心愉快難忘大學生活。

https://instagram.com/sjcsahkusu?utm_medium=copy_link

https://instagram.com/swirehall.hku?utm_medium=copy_link

https://instagram.com/riccihallhku?utm_medium=copy_link

b3410    發表於 21-8-17 10:37

chingyu 發表於 21-8-17 09:44
恭喜!
連續聽了幾年兩間大學的入學講座,同學介紹的大學生活都係非常精彩,各有特色,感覺如果有幸有兩間offer, 可能都幾難選擇。

我孩子當年有幸 HKU 和 CU都有Offer; 我們屋企人沒有任何醫學背景。佢最後揀咗HKU冇去中大GPS; 原因 : 課程比較彈性(可以自己安排讀書時間/安排), PBL ,  enrichment year; 佢沒有打算上莊(可以一年班就開始chur) ; 住得近(返屋企方便)… 所以真的很個人;  CU / HKU 都係好好嘅大學 ! 如果論獎學金, CU好好多。

我聽孩子講 MBBS 都玩得幾癲, 其實上面也有網友分享孩子參加好多活動。我孩子佢都有半夜三間去行山、打波、卡拉OK 、住宿舍活動更多! 考完試個暑假 就去補習、約朋友出街食飯睇戲打麻雀…work hard play hard

chingyu    發表於 21-8-17 12:12

chingyu 發表於 21-8-17 09:44
恭喜!

多謝!請問近沙宣道的宿舍有推介嗎?

Horsebbj 發表於 21-8-19 16:30
多謝! 在英國有玩過Hockey, 但興趣不大。 請問近沙宣道的宿舍有推介嗎?
...

Pmed  

今年白袍禮搞得幾好。可惜,第二天行過 LSK hall , 所有裝飾 backdrop 冇晒,冇得補影。

silvia_ng 發表於 21-8-17 07:22
PBL都係其中一個原因讓我仔鐘情港大,因佢自細都唔係死背死讀書嘅人,佢自發搵嘅知識反而更牢記在心。

En ...
最後您仔仔是否入咗港大醫科?

b3410 發表於 21-8-17 10:40
連續聽了幾年兩間大學的入學講座,同學介紹的大學生活都係非常精彩,各有特色,感覺如果有幸有兩間offer,  ...

您好勤力,咁早聽大學入學講座
我識一個朋友囡囡明年想入醫科,佢話上年S5考GCE個個同學張張paper 都拿A,因無A的話,學校會再同佢哋報,再考過,今年S6,有些科目學校教唔切,或無咁大信心,就自己搵人教,考咗先,如考得唔好,可以有時間再考過,有哋科有6張paper 要考。佢話呢2年考paper 考唔停,不過佢對個囡好有信心

bbc2018 發表於 21-10-28 21:45
您好勤力,咁早聽大學入學講座
我識一個朋友囡囡明年想入醫科,佢話上年S5考GCE個個同學張張paper ...
因為呢兩年都係網上info.day, 戴耳機,隨時可以聽。
原來GCE可以不停的去考?咁如果大家都係A,大學如何再去揀人呢?

b3410 發表於 21-10-28 22:55
原來GCE可以不停的去考?咁如果大家都係A,大學如何再 ...

EK 無人講GCE??可能您只留意IB

一年可以考3次,難度在S6, 所以我個朋友,有哋paper要請人教先,早些去考,呢哋要佢個囡配合,S6最高係A*。

b3410    發表於 21-10-29 08:54

b3410 發表於 21-10-28 22:55
原來GCE可以不停的去考?咁如果大家都係A,大學如何再 ...

今年呢位朋友囡囡已拿到HKU 牙科 CO, 2A*1A, 對佢無難度,佢話其他同學醫科要4A*. 面試好緊要,朋友囡囡準備充足,學校提供唔到job shadowing, 朋友自己安排。佢間學校今年GCE有9個拿到offer, 醫科有13個,還有獸醫……
讀邊間中學都緊要

bbc2018 發表於 22-5-23 08:41
今年呢位朋友囡囡已拿到HKU 牙科 CO, 2A*1A, 對佢無難度,佢話其他同學醫科要4A*. 面試好緊要,朋友囡囡準 ...

唔知點解醫科CO要求高,而牙醫感覺低好多?有冇要求一次過成績,還是可以幾年慢慢考?
呢間GCE學校係國際還是直資?

IB  CO大概幾多?
‹ 上一主題|下一主題