用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
樓主: elbar
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.   [複製鏈接]

b3410 發表於 22-5-24 08:31
唔知點解醫科CO要求高,而牙醫感覺低好多?有冇要求一次過成績,還是可以幾年慢慢考?
呢間GCE學校係國際 ...

直資女校
上年識得1個朋友仔讀國際學校MBBS CO 44, 最後IB考到45,佢有同學CO43入醫科
IB 今年末知,自己識得的都是讀緊初中,你收唔到消息?上年聽返來亦是醫科CO, 高過牙醫。同DSE相反,之前朋友囡考牙醫話唔夠分,之後入咗醫科。好在佢讀得好開心。

GCE for PT CO都唔太高。相信面試真係比較重要, 我朋友囡考牙科,自己並無考BMAT
我識得有個是英國讀AL, 成績入香港醫科唔夠分,佢自己香港自修一年,再返UK考Paper,不過無問再考幾多科,之後得償所願

bbc2018 發表於 22-5-24 13:01
直資女校
IB 今年末知,自己識得的都是讀緊初中,你收唔到消息?上年聽返來亦是醫科CO, 高過牙醫。同DSE相 ...
我估IB大概要44,45先可以有MBBS CO ?報港大中大醫科也要考BMAT嗎?

b3410 發表於 22-5-24 14:41
我估IB大概要44,45先可以有MBBS CO ?報港大中大醫科也要考BMAT嗎?

至於PG, 不清楚是44 or 45, 朋友仔MBBS CO44, 最後考到45
我所知中大港大醫科不一定需要BMAT, 不過考咗,成績好,可以提供呀

是否近年有變,您最好check 清楚,學校亦會有career 規劃呀!

b3410    發表於 22-5-24 15:40

bbc2018 發表於 22-5-24 15:04
至於PG, 不清楚是44 or 45, 朋友仔MBBS CO44, 最後考到45
我所知中大港大醫科不一定需要BMAT, 不過考咗, ...

請問香港有沒有任何学院有提供BMAT課程可以報讀?

粉紅布丁狗 發表於 22-5-24 15:57
請問香港有沒有任何学院有提供BMAT課程可以報讀?

我唔清楚,希望有人提供資料

回覆樓主:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20200910/mobile/bkn-20200910171511214-0910_00862_001.html

以上的新聞話,報英國医科,,bmat只可考一次………………唔知是否真的?

b3410 發表於 22-5-24 08:31
唔知點解醫科CO要求高,而牙醫感覺低好多?有冇要求一次過成績,還是可以幾年慢慢考?
呢間GCE學校係國際 ...

對於一啲我知嘅嘢 我想分享下:-

1. 考港大牙科?

港大牙科收生( for both jupas and non jupas) 係必須要interview比教授逐個揀, 教授會睇曬嗰學生整體成績同interview表現,

HKU dental 收生interview出名難難難, 香港同國際時事, 天南地北乜嘢都會問, 有人話係想試下的同學係壓力下嘅反應好唔好, 腦筋轉得快唔快。所以高分都未必收, 聽說早兩年有個DSE榜眼都冇收到 。

同港大醫科收生好唔同, 醫科睇分數夠就99.9% 一定收

2. 港大牙科IB CO41

不過首先要PG44或45才可以有港大牙科interview, interview ok, 教授好想收你先至會畀過CO 41.

咁個同學IB成績最後當然唔止41啦。

我聽過好多人Cambridge同 Oxford嘅CO係38添。

wat321 發表於 22-5-24 18:20
對於一啲我知嘅嘢 我想分享下:- 1. 考港大牙科? 港大牙科收生( for both jupas and non jupas) 係必須要in ...
多謝,咁我明白了。
‹ 上一主題|下一主題