用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
樓主: elbar
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.  

cafeva 發表於 21-8-4 10:15
九年免費教育聲稱全英文添>>>> 唔係9年亦唔係全英文喎.

我年代是九年免費教育的…
亦都有 英小丶英中的….

那麼你不喜歡我描繪「傾向中文」,
我們一向的英文中學 ,成果怎麼樣,自我判斷。

王家爸爸 發表於 21-8-4 09:35
「重點」係「死記硬背」,以血壓為例,點先叫高,點先叫低,唔先「死記硬背」點得。首先需要知道個標準,然 ...
我相信你所講的『死記硬背』並無貶意。或者叫做『基本嘢要想盡辦法背到足』是最低要求。比本書你哋睇你哋睇得明,擒埋本書叫你哋講返本書講乜就up唔出,莫講講出各項指標數字,真係記錯會死人. 有甚麼天賦甚麼優勢甚麼理解也是徒然的.
咁講法就變得各個學生也有不同對策:
1)一直IS/英文好,就睇得快D背得快D串字更係活D,生D。 相對一個英文無咁好但唔差(差就入唔到嚟啦,對嗎?),就讀得耐D背得吃力D串字就係硬D。最後都係『背』字行頭。

2)語文嘅優勢或是基本功力頂流的,唔講都知係收生取向指標之一。正如出來打工,工種係要個語文好嘅人才能輕鬆勝任,有得揀都揀個語文好些。同時如果這份工要用腦嘅要活學活用嘅,有得揀都揀個基本功夠紮實會好些。咁佢JUPAS同nonJUPAS都收D,先會知誰人會繼續發力show得出2者都兼備。

3) 入到去讀,引申出嚟嘅問題就係 -- 勤力和興趣, 少過堅持也很難渡過.

點去讀書,真係好個人嘅,為個出身標籤去辯,都唔係太幫到有疑難嘅家長同學啦。
看熱鬧之餘,我找到個幾近期嘅視頻,可以午飯時睇睇關於讀醫嘅

回覆 chingyu 的帖子

我很欣賞你的分享,給大家多些了解這科。我都追咗呢個帖幾日。

大家有大家的觀點,某程度都是對的. 理解先還是背先, 各有各喜好. 最後2者也做到就好了,那就是優良的讀書尋學問尋夢的態度。

最同意的就是要有heart!『有heart』這股力是推動學生去理解去背誦去解難的動力。唔止讀醫,各行各業也做到敬業樂業就更理想了。

chingyu 發表於 21-8-1 17:10
真不知 99% 從何而來

有包括自動 drop out 同學嗎?
Agreed.  This is all about human life.  人工只是一部份。  when I was in hall, many of my friends drop out because of pressure and the difficult of the course.

chingyu    發表於 21-8-5 09:21

chingyu 發表於 21-8-2 19:13
但係,事實上,亦有很多讀書叻的人不是入醫。

讀醫係超辛苦,分分鐘仲要repeat。
最近兩年,都見到已經捱完intern, 最終quit咗唔做醫生。還有一個捱到最後一個月intern,放棄,好可惜。

chickchick 發表於 21-8-4 10:57

真的做的醫生,更加睇有冇heart
讀書再叻(包括中學/大學醫科),真正做醫生,沒有clinical sense and heart,都是做不好。
反而成績不重要,數理更加不重要,邏輯,判斷,溝通,閱讀,表達能力,如果從事科研,還要有數據分析和寫作能力,這些更重要。

chingyu 發表於 21-8-4 10:06
如果 死記硬背 係重點,

Year 1 不會有 DSE 榜眼們 肥佬。

讀醫一定要知道方法,有足夠的guidance.如果閉門做車,一味自修,狀元都會死!

其實知道方法,pass比較容易。
爸或媽是醫生的醫科生是很少肥的,佢地entry score唔一定勁/高。

有些是理解後硬背,有些是不需理解直接硬背。高分低分及格肥佬就看識唔識揀來背!

73662710 發表於 21-8-4 13:10
讀醫一定要知道方法,有足夠的guidance.如果閉門做車,一味自修,狀元都會死!

其實知道方法,pass比較容 ...

你真係睇得夠通透,講出我一直觀察到而又唔太敢講出來的現實。
我早幾日都有同孩子講這個“現實/事實”. 佢要讀得出色係要自己摸索,爸爸媽媽唔係醫生,無得好似在公開試指點你發揮更好。亦都無所謂龐大師兄師姐網絡/前人心得。 只好盡力盡心。不要和別人比較

王家爸爸 發表於 21-8-4 09:35
「重點」係「死記硬背」,以血壓為例,點先叫高,點先叫低,唔先「死記硬背」點得。首先需要知道個標準,然 ...

這個 common sense, 不用死記硬背啩,我唔洗讀醫都知喎。

先掌握基本知識再研究,行行都要啦。我幫人報稅,不用死記硬背稅例,但一定要睇得多,了解再分析

chickchick 發表於 21-8-4 10:57

感謝欣賞

我平時都唔係活躍出post,但是眼見太多rumour 和假訊息,忍不住發言。

早幾年,孩子中三考慮是否入IBDP, 有去兩大醫學院 info day,
搵個 IB 醫學生問吓都困難,只見 AL 醫學生。
當年想入醫的同學紛紛揀了DSE, 我們欣賞IB課程,覺得不要為入醫而揀DSE。

中四再去info day,見到三個 IB 醫學生,詳談之後,更加安心了。

其實 SPCC/ DGS 歷年咁多人入醫,問資訊已經較為方便。

希望第一身分享更具透明度和更令大家清楚實際情況。

DSE / IBDP / AL 都有讀得很優秀和唔適應的學生。

讀醫唔係容易,有定心理準備較好。

呢兩年covid較少機會親身問資訊,除每年info day, 之前mbbs 搞一些seminar 給不同學校的家長。
他們強調家長必須令子女明白讀醫有多艱辛,收入亦比不上某些行業。

Augesttime 發表於 21-8-4 13:21
你真係睇得夠通透,講出我一直觀察到而又唔太敢講出來的現實。
我早幾日都有同孩子講這個“現實/事實”.  ...

同意!

就算有龐大師兄師姐網絡,讀書是靠自己找合適的方法。

孩子住 hall,  跟 hallmates 一齊,包括 DSE 普通學校 和 不同的國際學校。

大家取長補短。

明知他們是勤力的學生,我只叮囑不要太大壓力,要識得分配時間。

住 hall 仲玩兩種群體運動,又認識唔同學科的朋友,對各方面都幾好。

ABC-DAD 發表於 21-8-4 10:46
點去讀書,真係好個人嘅,為個出身標籤去辯,都唔係太幫到有疑難嘅家長同學啦。
看熱鬧之餘,我找到個幾近 ...
多分享一段推薦考慮醫科前要睇下

chingyu    發表於 21-8-4 15:43
chingyu    發表於 21-8-4 15:43

回應主題,梁院長意思好簡單,有75%學位留比Jupas. 含意是夠36分或以上.但最可惜咁多年都冇咁多36分或以上報醫科.所以咪唔夠75%至於今年IB是不是發水?如果真的好多夠43分或以上報醫科,頭痛只會係梁院長.要從中挑出真高手,還是搏大霧, 交返比醫學院吧.佢都唔想下一年year1破紀錄......fail吧.

Arabellahk    發表於 21-8-26 17:06

rectangle 發表於 21-8-4 15:39
回應主題,梁院長意思好簡單,有75%學位留比Jupas. 含意是夠36分或以上.但最可惜咁多年都冇咁多36分或以上報 ...
難得見到思路清晰嘅發文。

ABC-DAD 發表於 21-8-4 10:46
看熱鬧之餘,我找到個幾近 ...

此講者講得太好,多謝分享,值得收看!   

chingyu 發表於 21-8-4 16:17
此講者講得太好,多謝分享,值得收看!
對想瞭解醫科嘅家長或者有用,唔知對專心吵吵鬧嘅朋友有無耐性去睇完。

poonseelai    發表於 21-8-4 17:24

rectangle 發表於 21-8-4 15:39
回應主題,梁院長意思好簡單,有75%學位留比Jupas. 含意是夠36分或以上.但最可惜咁多年都冇咁多36分或以上報 ...
星星數目%限死左. 考生人數跌星星就派得少自然少36分學生報.何解要36分? 35分讀唔到咩? DSE 應該都趕上潮流發下水咁就階大歡喜

Garytang823    發表於 22-7-28 00:56

chingyu 發表於 21-8-4 10:29
我年代是九年免費教育的…
亦都有 英小丶英中的….
原來講當年.
我只係八卦, 見到唔明就問下. 多謝你肯回答, 分享.

chingyu    發表於 21-8-4 16:48

cafeva 發表於 21-8-4 16:29
星星數目%限死左. 考生人數跌星星就派得少自然少36分學生報.何解要36分? 35分讀唔到咩? DSE 應該都趕上潮流 ...
一定要收足75%, admission score 有機會低過小弟醫學院,面子......