用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
樓主: elbar
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.   [複製鏈接]

youma 發表於 21-8-3 23:24
今年係2021, 仲用2020 數據??  

IB 今年瘋狂派7, 聲譽已受損了.

你們討論緊今年嘅 MBBS  學生。

Year 1 , 2020 年 畢業 已經 是最 update .

2021 年 畢業的,若果你可以找到資料,可以跟我上述分科,清楚列出來。

youma 發表於 21-8-3 23:35
所有醫科生都知, 死記硬背是重點, 尤其是 pre-clin 的 2-3年.

進入clinical, 要記的內容和實習更多, 只是 ...

IBDP 學生就沒有記憶力嗎?

全世界的醫科生,要讀過 DSE 先懂得讀醫嗎?

chingyu 發表於 21-8-3 23:31
我哋幾個家長問過子女都不是你所說的。

我哋啲家長包括讀DSE的。
當然兩大歷屆師生, 難道靠幾個子女眼見?!  

chingyu 發表於 21-8-3 23:36
你們討論緊今年嘅 MBBS  學生。

Year 1 , 2020 年 畢業 已經 是最 update .
The 2021 IB result statistics are the most updated and have been available.  

chingyu 發表於 21-8-3 23:38
IBDP 學生就沒有記憶力嗎?

全世界的醫科生,要讀過 DSE 先懂得讀醫嗎?除了你
除了你, 冇人咁講過.  

youma 發表於 21-8-3 23:42
當然兩大歷屆師生, 難道靠幾個子女眼見?!

這就是你所謂歷屆師生所見嗎?

那麼我告訴你,
其實mbbs 冇明確的list 公佈出來。

他們自己有WhatsApp group.

Fail 的人自己再form WhatsApp group.

Spcc / Dgs network 又夠大,先會知道。

所有醫科生都知, 死記硬背是重點, 尤其是 pre-clin 的 2-3年.

進入clinical, 要記的內容和實習更多, 只是 ...

Year 3 已經  Enrichment Year.

Year 1 都要記好多嘢。

我只不過唔認同 「死記硬背係重點」。

首先我覺得醫生嘅重點係要有品德和有heart.
梁卓偉都分享過唔收一位狀元。

同埋我覺得唔係死記硬背,係必須要理解先可以牢記於心。

我認識的優秀DSE學生都不是死記硬背或死操卷。

chingyu 發表於 21-8-4 00:34

上面那位人兄講得無错,講医科,理解是基本和必须的,背是重中之重!

沒有理解是背唔到的,理解完還是要背,所以重中之重,無辦法......讀醫是要背的,知道點樣背,什麼要背,什麼不需背決定了成績........

我諗我呢度已經表達的好清楚。

理解能力高丶閱讀能力高 先去背?

定係 死記硬背 可以 應付考試?

中學和某些學科就可以。

醫科 單靠 死記硬背 ,我就不能苟同。

仲有 英文程度高,睇書快,記字快,呢啲都係優勢。
如果一向傾向中文授課,記性超好,對於海量課程,怎去快速理解和牢記?

同意,唔同階段有唔同既重點。但係大量既基本知識,點都係死記。

chingyu 發表於 21-8-4 09:17

無人話「單靠」

73662710 發表於 21-8-4 08:11
沒有理解是背唔到的,理解完還是要背,所以重中之重,無辦法......讀醫是要背的,知道點樣背,什麼要背,什 ...
肋骨既數量、各器官既位置、典型血氧等指標,都係先背,然後再去理解。

王家爸爸 發表於 21-8-4 09:26
無人話「單靠」

但係 你話 「重點」和 「死記硬背」

我哋子女一向不是死記硬背,但佢哋又讀得好好喎。

chingyu 發表於 21-8-4 09:31
但係 你話 「重點」和 「死記硬背」
「重點」係「死記硬背」,以血壓為例,點先叫高,點先叫低,唔先「死記硬背」點得。首先需要知道個標準,然後再去理解個標準點定。

王家爸爸 發表於 21-8-4 09:30
肋骨既數量、各器官既位置、典型血氧等指標,都係先背,然後再去理解。

原來你話呢堆嘢? 呢堆已經佔好少部份。

Year 1 已經有排山倒海嘅 PowerPoint,

你都知道 醫科係出名嘅「自修」課程。

如果閱讀和理解能力不是超高,都幾難消化一堆又一堆內容。

PowerPoint 一粒字,都要立即花時間去研究,成績才會好。

chingyu 發表於 21-8-4 09:17

仲有人中文授課入到E科嗎?

cafeva 發表於 21-8-4 09:53
仲有人中文授課入到E科嗎?

寫明「傾向」呀….

本身語境去閱讀和吸收都唔同。

我哋九年免費教育聲稱全英文添。效果怎麼樣。

如果 死記硬背 係重點,

Year 1 不會有 DSE 榜眼們 肥佬。

他們 已經是很勤力的一群!

chingyu 發表於 21-8-4 10:03
寫明「傾向」呀….

本身語境去閱讀和吸收都唔同。
九年免費教育聲稱全英文添>>>> 唔係9年亦唔係全英文喎.

‹ 上一主題|下一主題