用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
樓主: elbar
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.  

chingyu 發表於 21-8-2 22:26
嗰位網友講嘢都信?

我都曾經指出咗佢好多錯處!

有DSE狀元FAIL都唔出奇架,不過,討論既重點唔係應該要IB/AL/DSE 比例佔幾多咩?

三幾年前港大藥劑最後1X個要補考既大部份都係IB生,呢條信息係公開既,當時大海和EK都有討論過。

收咁多IB生,好幾個原因,講左幾年,呢排EK幾個版面都有討論,如果你未睇過都可以睇下,我就不再搬來搬去了。

呵呵,原本唔係想係呢道講FAIL唔FAIL,係你提先,我回應下。

Arabellahk    發表於 21-8-26 16:54

October. 發表於 21-8-2 23:43
有DSE狀元FAIL都唔出奇架,不過,討論既重點唔係IB/AL/DSE 比例佔幾多咩?

三幾年前港大藥劑最後1X個要補 ...

我唔識人讀港大藥劑,亦不清楚其可信性。

就算 HKU MBBS,  冇人會有清楚 percentage。

但係今屆 update 資訊,可直接問返 Year 1 mbbs 學生。

在國際版,IBDP 家長講到自己課程幾好,其他幾差。
在本地版,DSE 家長講到自己課程幾好,其他幾差。

我覺得 IBDP and DSE 同學,叻的好叻,渣的好渣。 哈哈!

chingyu 發表於 21-8-2 22:05
眼見他們追得頗辛苦。 有些更 fail 了。
dse 冇biology, 直接direct Year 2 十分高危

October. 發表於 21-8-2 23:43
有DSE狀元FAIL都唔出奇架,不過,討論既重點唔係應該要IB/AL/DSE 比例佔幾多咩?

三幾年前港大藥劑最後1X ...

有關醫科,

IBDP 只修 Bio SL 是不夠,當然 Bio HL 先足夠。

DSE 無修 Bio 亦是不足夠。

不如比較有冇take bio, 比例仲明顯。 這是一大關鍵。

回覆樓主:

入咗medicine, 還了心願。
如果之後真的不適合, 再轉其他科, 沒有困難的。
這就是年輕人的浪漫, 年輕人的追夢過程, 又有何懊惱?

港大絕對有數據分析DSE/AL/IB過往成績的分別,從而調節收生比例,始終培訓一個醫生成本不低。港大讀醫可以唔讀Bio, 中大讀醫建議選擇Bio 和 Chem。我相信大部份有心讀醫科嘅 IB / AL 都會修讀 HL Chem 和 Bio; 港大讀醫科如果之前冇讀Bio, 會追得幾辛苦, 但係如果努力應該冇問題。 其實入咗醫科之後之前公開試嘅成績基本上没有用, 全部由頭開始; 今年year one要補考嘅, 有 DSE/AL/IB; 同樣考到頭25%嘅也百 DSE/AL/IB, 所以無論讀什麼課程入醫科, 最終都要學生對讀醫科有興趣才能繼續未來10幾年不停讀書的生活.

October. 發表於 21-8-2 22:08
之前EK有個網友,估計佢係幫醫科生搵NOTES(類似補習),佢話港大醫科fail 得最多既係IB學生啵。
...
始終多野記,又好少critical thinking既空間,死記硬背既功力反而發揮到作用。

chickchick    發表於 21-8-3 11:56
October.    發表於 21-8-3 09:39

Augesttime 發表於 21-8-2 22:14
唉~睇你咁寫,我突然覺好似“盲婚啞嫁”咁去磨合,得咗就百年好合,fail咗就忍痛再試。
...
除非係去大學讀物理、化學、歷史呢啲傳統科目,否則大部分人升大學都係讀一個唔太熟識領域既知識,某程度上都係「盲婚啞嫁」。

1.        MBBS要補考既的確係IB生佔多. 問下MBBS師生便知.
2.        港大愈來愈多收IB生,主要是不願降低JUPAS LQ分數(36), 保住表面收生成績. 但這對JUPAS考生絕不公道. 而IB生收生成績則愈來愈低.
3.        IB CHEM/BIO/PHY HL 取7有20-30% 考生. 而DSE CHEM/BIO/PHY 只有2-3%取5**. 當然是IB容易得多.
4.        10多20年前, 讀medicine 死背爛背便過關, 但今時今日, 科技、化學和數理知識課程多了許多, 這較有利DSE生, 因數理根底較紮實; 而IB著重文科和演說, 數理較弱, 讀得較吃力, FAIL率便高.
5.        本科課程其實只是皮毛, FAIL左大不了便考過SUPPLE, 唔駛死.
6.        兩大畢業率大約90-95%以上, drop-out 大多是對醫科失去興趣(有興趣自然會讀到PASS到).
7.        其實去到專科才見真章, 能完成專科的人數大約只有一半人多D, 好睇數理底子、 熱誠和實力.  

Garytang823    發表於 22-7-28 00:46
Arabellahk    發表於 21-8-26 16:58
October.    發表於 21-8-3 16:35

youma 發表於 21-8-3 12:43
1.        MBBS要補考既的確係IB生佔多. 問下MBBS師生便知.
2.        港大愈來愈多收IB生,主要是不願降低JUPAS LQ分數( ...

我們的仔女 MBBS,  今日lunch 朋友仔女是DSE 也是MBBS,
今年 8x 人肥佬, 他們眼見的是 DSE佔多。但這不代表真是DSE 肥佬多,因為本身 DSE 學生人數就是較多。

他們身邊認識幾個 PhD 要重考。有位AL已經知道要 repeat.

上年repeat 入今年的幾個同學都是讀DSE.

SPCC/DGS 學生/家長 多聯繫, 包括DSE/IBDP/AL 的學生!

王家爸爸 發表於 21-8-3 09:09
始終多野記,又好少critical thinking既空間,死記硬背既功力反而發揮到作用。 ...

醫科是海量的課程,不可能死記硬背。

閱讀能力高,理解能力高,英文基礎好,更為重要。

除香港 DSE 以外, 世界各地咁多出色嘅醫生,不可能DSE 發揮特別好.

我們當年 A level, 課程比 DSE 更深。

F15X5 發表於 21-8-3 09:04
港大絕對有數據分析DSE/AL/IB過往成績的分別,從而調節收生比例,始終培訓一個醫生成本不低。港大讀醫可以 ...

十分同意!

youma 發表於 21-8-3 12:43
1.        MBBS要補考既的確係IB生佔多. 問下MBBS師生便知.
2.        港大愈來愈多收IB生,主要是不願降低JUPAS LQ分數( ...

以下有晒數據不能亂講。
今年 Year 1, 2020 數據如下。
https://www.ibo.org/contentassets/bc850970f4e54b87828f83c7976a4db6/dp-statistical-bulletin-may-2020-en.pdf

首先不知你哪裏找數據 拎7 係 20-30 %。

Bio HL 9.7%
Bio SL 6.3%
Chem HL 12.2%
Chem SL 6.7%
Eng A Lit HL 4.5%
Eng A Lit SL 13.9%

另外,根本不能直接比較。

DSE 包括叻和唔叻的學生。

IBDP 有分 深/淺的 papers.  
叻人會揀深的paper.
基數根本不同!

譬如英文,尚有以下papers。
好有信心的才會揀 Eng Lit A.
其他學生會揀以下paper。
Eng A Lang and Lit HL
Eng A Lang and Lit SL
Eng B HL
Eng B SL

譬如數學,有些學校可揀十分容易的paper叫Math studies。
數學唔掂的人已經揀了此paper.

有些學校不容許揀此paper的,不會為求出多些狀元丶榜眼。

b3410    發表於 21-8-4 12:29

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat20_5.pdf
收生要求 大約六科36分計

DSE 2020
Bio 5星星 1.8%
Bio 5星 7.7%
Bio 5 19.2%

Chem 5星星 2.4%
Chem 5星 10%
Chem 5 24.9%

英文 5星星 1%
英文 5星 3%
英文 5 6.1%

chingyu 發表於 21-8-3 18:40
醫科是海量的課程,不可能死記硬背。

閱讀能力高,理解能力高,英文基礎好,更為重要。
就係因為醫科是海量既課程,所以死記硬背先係重點。唔記得,識飛都無用。同其他神科(例如PPE)唔同,無讀書,可以用common sense加critical thinking到合格。

王家爸爸 發表於 21-8-3 19:59
就係因為醫科是海量既課程,所以死記硬背先係重點。唔記得,識飛都無用。同其他神科(例如PPE)唔同,無讀 ...

唔緊要,各人有唔同理解。

我哋眼見就唔係咁樣,DSE and IBDP 都有讀得超級好和十分唔適應的學生。

IBDP 的學生不會沒有記憶力的。

有機會你可問問 Dean Gabriel Leung and Prof Ivan Hung,
or Dean Francis Chan and Prof Vincent Mok, 問他們是否死記硬背係重點。

chingyu 發表於 21-8-3 18:12
我們的仔女 MBBS,  今日lunch 朋友仔女是DSE 也是MBBS,
今年 8x 人肥佬, 他們眼見的是 DSE佔多。但這不 ...
眼見?! 時今日人人識講大數據呀 仲靠眼見 ?!

比例上, 肥得最多係 IB 學生呀! 你若是
IB 家長, 應很清楚.

chingyu 發表於 21-8-3 19:26
以下有晒數據不能亂講。
今年 Year 1, 2020 數據如下。
https://www.ibo.org/contentassets/bc850970f4e54 ...
今年係2021, 仲用2020 數據??  

IB 今年瘋狂派7, 聲譽已受損了.  

Arabellahk    發表於 21-8-26 17:02

youma 發表於 21-8-3 23:20
眼見?! 今時今日人人識講大數據呀 仲靠眼見 ?!

比例上, 肥得最多係 IB 學生呀! 你若是

我哋幾個家長問過子女都不是你所說的。

我哋啲家長包括讀DSE的。

你從那裏得到數據?

chingyu 發表於 21-8-3 20:12
唔緊要,各人有唔同理解。

我哋眼見就唔係咁樣,DSE and IBDP 都有讀得超級好和十分唔適應的學生。
所有醫科生都知, 死記硬背是重點, 尤其是 pre-clin 的 2-3年.

進入clinical, 要記的內容和實習更多, 只是需要融會貫通的材料愈來愈多, 也愈來愈有趣實用.

那位教授說讀醫不用硬背??