用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例
樓主: Charlotte_mom
go

港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例   [複製鏈接]

以上留言,全屬無根據。
笑料嚟。

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 20:12
其實我都唔太睇得明,又話講過算數會有7成半經聯招,但報導又話上年聯招收生近5成7,咁即係點呀
...

參考上年港大醫學院新聞稿

2020年
https://www.med.hku.hk/en/news/press/20200813-jupas-admission-results-hkumed

內外全科醫學士課程(MBBS)今年透過大學聯合招生辦法(大學聯招 / JUPAS),維持提供75%聯招學額予合資格考生,最終150名香港中學文憑試(DSE)考生接受取錄。

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 20:12
其實我都唔太睇得明,又話講過算數會有7成半經聯招,但報導又話上年聯招收生近5成7,咁即係點呀
...
「講過算數」其實咪即
「講過」之後就「算數」喇!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-17 01:23
「講過算數」其實咪即
「講過」之後就「算數」喇!

收幾多點收法完全係醫學院自已定,我完全尊重。但梁院長啲表達方式,似一個政客多啲,絕對有極大改善空間。

其實早兩年佢已經話,七成半學額比DSE考生,至於最後有幾多人揀hku,就佢控制唔到啦,你可以話係語言藝術,但係又唔錯得晒。

ericjil 發表於 21-8-17 12:16
其實早兩年佢已經話,七成半學額比DSE考生,至於最後有幾多人揀hku,就佢控制唔到啦,你可以話係語言藝術, ...

原來依家社會的誠信標準是如此不堪的⋯
以後嗰d比人試水温的直資中學大可以話盡收所有B1A生, 咁又錯唔晒噃,佢嚟唔嚟讀我控制唔到㗎嘛, 總然之我收晒 B1A生啦⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 21-8-17 13:35
原來依家社會的誠信標準是如此不堪的⋯
以後嗰d比人試水温的直資中學大可以話盡收所有B1A生, 咁又錯唔晒噃 ...
港大既誠信早已今非昔比
聽聞近年港大MBBS係有取錄唔達3322但夠高分既學生,之前其它院校學系放寬條件,叫唔達3322既學生照去考,但MBBS堅持不會放寬門檻,其實又只係一場戲
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-18 09:01
港大既誠信早已今非昔比
聽聞近年港大MBBS係有取錄唔達3322但夠高分既學生,之前其它院校學系放寬條件,叫 ...

係, 都有聽聞

其實冇乜大不了,只係跟其他學系大隊
但唔該開誠布公,增加透明度囉⋯⋯
等d學生可以放心 drop 咗科中文嘛!

港大既誠信早已今非昔比
聽聞近年港大MBBS係有取錄唔達3322但夠高分既學生,之前其它院校學系放寬條件,叫 ...
只要整體夠叻,差一瓣最唔重要既,其實唔係大問題。如果你文武全才,DSE又全部星星,只係科中文 2 咗,又好難話唔收你。

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 09:20
係, 都有聽聞

其實冇乜大不了,只係跟其他學系大隊
唔喺唔想講明,只係唔敢講。政治唔正確,可以好大件事㗎。

王家爸爸 發表於 21-8-18 09:51
唔喺唔想講明,只係唔敢講。政治唔正確,可以好大件事㗎。
唔通驚影響 YY Lam 生計?
不過, 2年後LS收檔, 其餘6科變咗1科都不能少,理科仔又再進入番黑暗時代...
除非可以讀 4X

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 10:20
唔通驚影響 YY Lam 生計?
不過, 2年後LS收檔, 其餘6科變咗1科都不能少,理科仔又再進入番黑暗時代 ...
咁要睇吓有冇邊間學校開4X啦!
不過呢, 現今係有學校係俾學生修讀3X+M1/M2 (唔係自修), 都勉強可叫4X

果然凈係要保住36分.

hkpapa852 發表於 21-8-18 11:39
咁要睇吓有冇邊間學校開4X啦!
不過呢, 現今係有學校係俾學生修讀3X+M1/M2 (唔係自修), 都勉強可叫4X
以課程內容和上課時數來説,將 M12 當1X來算又唔係咁公平, 特別對文科生來說, 雖然依家好多理科工科已經係咁做

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 11:55
以課程內容和上課時數來説,將 M12 當1X來算又唔係咁公平, 特別對文科生來說, 雖然依家好多理科工科已經係 ...

M1算唔算文科生?M1對所謂文科都好重要,似乎~~~

October. 發表於 21-8-18 11:43
果然凈係要保住36分.

俾多少少都唔得~~~

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 11:55
以課程內容和上課時數來説,將 M12 當1X來算又唔係咁公平, 特別對文科生來說, 雖然依家好多理科工科已經係 ...

文科生可以加讀日文。

October.    發表於 21-8-18 12:37

mcl203 發表於 21-8-18 12:25
俾多少少都唔得~~~
36係不銹鋼底,其它自己諗.

LingChiBaBa 發表於 21-8-18 12:28
文科生可以加讀日文。
有時真係覺得香港社會好反智....
雖然中文係母語, 但學生寧讀日文都唔讀中文
中文太難?日文太易?説穿了其實是制度的漏洞!

港大既誠信早已今非昔比
Unethical and unfair unless having made public announcement.
‹ 上一主題|下一主題