用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例
樓主: Charlotte_mom
go

港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例  

AI1 發表於 21-8-1 11:13
Poly 三寶收生越嚟越勁,MBBS收33分機會有幾大?信口開河
Poly PT 已經收34分了.

MBBS 上年收JUPAS生 150人 / 265, 只有 57%.
NON-JUPAS 比例愈來愈高, 對JUPAS 考生非常不公平。
加上NON-JUPAS 成績較低, 醫科試重考人數比例高。

youma 發表於 21-8-3 11:30
MBBS 上年收JUPAS生 150人 / 265, 只有 57%.
NON-JUPAS 比例愈來愈高, 對JUPAS 考生非常不公平。
加上NON- ...

NJ 比例高左應該考慮是否
1) DSE 夠分入的學生不選擇醫科
2)大學制定的Jupas 入學分數是否合理

如果大學堅持低於某個分數的Jupas 考生不適合入讀醫科,難道為了保持比例就要強迫大學收生嗎?

不同學制考獲多少分適合入讀是大學的決定,我不是專家不敢妄議, 但醫科學位是珍貴的社會資源,大學絕對應該維持獨立的收生判斷, 以免錯配。

再講如果NJ 入學的學生是香港人,點解要因為考試學制而被限制, 如果講唔公平,家長已經自費支付NJ課程,又有納稅,點解要為了保護一個本地考試制度而強迫大學修改收生準則。

另上面把NJ 收生跟醫科重考掛勾,有數據支持嗎? 一句NJ 成績較低好似有點籠統,如果NJ 學生如閣下所言這麼不濟,大學就不會在收生方面這麼努力啦!

我只會講不管考甚麼學制,努力完成的學生就值得稱讚,一定要比較蘋果和橙沒有意思。 留番大學決定要食幾多個蘋果或者橙才能保持營養就可以!

Cherishvalue 發表於 21-8-4 10:46
如果大學堅持低於某個分數的Jupas 考生不適合入讀醫科,難道為了保持比例就要強迫大學收生嗎?
依家 HKU medic 收到 6科36分
咁 唔收 6科35分 即係”堅持“35分不適合讀醫?
大佬, 6科35分係乜概念呀?代表呢個年齡層最 top 嗰 2% (或1000人)!

堅持呢最top 2%的人唔適合讀醫?唔係呀化?好明顯係 砌詞狡辯啦!

小鹿揀學校 發表於 21-8-4 11:19
大佬, 6科35分係乜概念呀?代 ...

點解香港咁多人講講下就會拖到去納稅話題,香港好少人納稅?高級好多㗎?納稅有分直接和間接的,每日兩包煙,可能俾稅多過好多納稅人~~~

小鹿揀學校 發表於 21-8-4 11:19
大佬, 6科35分係乜概念呀?代 ...

大佬, 我唔係醫學院收生負責人,收幾多分唔應該我話事,35 分是否適合絕對不是我同你講,你不如問大學點解要36 分! 砌辭狡辯嘅名號我唔敢當!

Cherishvalue 發表於 21-8-4 13:30
大佬, 我唔係醫學院收生負責人,收幾多分唔應該我話事,35 分是否適合絕對不是我同你講,你不如問大學點 ...

唔係話關你事
只是因應你下面的問題假設, 説出香港醫學院辯稱因為驚降低DSE收生門檻會收咗d不達標的學生, 將來會醫死人呢d砌詞好無稽啫⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 21-8-4 13:58
唔係話關你事
只是因應你下面的問題假設, 説出香港醫學院辯稱因為驚降低DSE收生門檻會收咗d不達標 ...

中大係咪收6科35,伸延至7科40~~~?

從來世界就係不公平,談論公平,浪費時間.所有最頂班叻仔叻女,佢地讀咩AL, IB, DSE. 都會攪得掂.不用擔心
只有那班中間仔女,就要睇自己和父母能力喇.識避重就輕.
两間醫學院收醫科生,最想收那班人呢?IB?AL?DSE?. 都不是.

rectangle 發表於 21-8-4 15:26
從來世界就係不公平,談論公平,浪費時間.所有最頂班叻仔叻女,佢地讀咩AL, IB, DSE. 都會攪得掂.不用擔心
只 ...
那是什麼,願聞其詳!

只 ...
世界有不公平,那就見到不公平不公義的都泯滅良心,不去改變? 自己繼續恃勢欺人?既然AL,l B,DSE尖子都讀得掂, 為何不去公平地按比邦邗例分配?為何要厚此薄彼?

cafeva    發表於 21-8-7 19:19
October.    發表於 21-8-7 12:32

只 ...

我都想知咁最想收嘅係咩?
你咁有紋有路咁賣關子,即係知知地或估到咁上下真確啦!我想聽聽你的意見, 你分享下好嗎

各位,我其實打漏了“?”. 所以我不知道的.

只 ...
如果是中間質素,點避重就輕?

都同公平無關係,明明35公斤級係35公斤以下打咪贏盡,係要去同40-45公斤打。
畀你打,咪做沙包,你真係好天賦異稟,咪展示畀人確認下,唔達標都要有體育精神。

chickchick    發表於 21-8-6 19:48

人地招標第四代戰鬥機,唔通我 隊個三袋半嘅標書出去要人地收貨?
對手5至6倍音速,我攞亞音速巡航,隊友都會叫我收皮啦,正常不過。
揾過第二個啱嘅場去玩囉,no hard feeling。
跟住型仔啲留言  I will be back