用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例
樓主: Charlotte_mom
go

港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例  

bbbusy 發表於 21-8-21 14:08
其實以往年計, DSE、IB 和A Level嘅最低收生分數係幾分呢?

HKU MBBS
DSE LQ 43.5 (舊制無加分 37)
IB 43^
AL 3A*1A^

^ Expected Lower Boundary

bbbusy 發表於 21-8-21 14:08
其實以往年計, DSE、IB 和A Level嘅最低收生分數係幾分呢?

CUHK MBChB
DSE 40 (4C+3X)
IB 41 (HL 677)^
AL 4A* (usually >95%)^

^ Minimum requirement

https://www.med.cuhk.edu.hk/f/page/1190/10342/CU%20Medicine%20Admission%20Mini-booklet_OP_ebook.pdf

Poyau 發表於 21-8-21 16:59
CUHK MBChB
DSE 40 (4C+3X)
IB 41 (HL 677)^

要求4A*!       
天花板的高度! 難度係10分!

bbbusy 發表於 21-8-21 19:44
要求4A*!        
天花板的高度! 難度係10分!

如果PG是4A*, HKU面試後沒有得到CO, 就算出了正式成績是4A*都沒有offer,  而CUHK連面試機會都沒有, 競爭相當激烈!

Horsebbj 發表於 21-8-22 07:22
如果PG是4A*, HKU面試後沒有得到CO, 就算出了正式成績是4A*都沒有offer,  而CUHK連面試機會都沒有, 競 ...

高分但沒有面試機會、沒有CO、沒有offer!  這是AL的獨有待遇嗎?  IB和DSE的情況會是如何?

bbbusy 發表於 21-8-22 08:47
高分但沒有面試機會、沒有CO、沒有offer!  這是AL的獨有待遇嗎?  IB和DSE的情況會是如何?
...

Studentroom 見分享
AL 4A* 無 offer IB 42 on waitlist
AL 4A* 比例仲少過 DSE 36+

bbbusy 發表於 21-8-22 08:47
...

你要先了解香港2間大學醫學院收生要求例如CU公開講過希望收top 1%, 實際DSE 收生分數約是top 2%。咁 A-level 4A* 是有多少%呢?每科去比較,A*約莫是8%連DSE 5*在個別科目也少過這比例。

P1001S 發表於 21-8-22 10:55
你要先了解香港2間大學醫學院收生要求例如CU公開講過希望收top 1%, 實際DSE 收生分數約是top 2%。咁 A-lev ...

佢地收嘅4A* 係兌現返UMS(如果係gceAL)去計,無95/100 avg4科都好難拎個Interview。
如果IAL嘅4A*,就直接參考UMS,多數頭1年考咗嘅AS部份要超高分先會拎到Interview。
所以講就話8%A*,但2間U都係只考慮當中最好的3-4%。仲有4科in a row.

我有朋友個女早年入hku,雖然係3A*1A,但佢話拎住嘅A*的3科UMS係超高>97+, 所以總計4科平均UMS都好高先有得appeal入去。佢嘅CO都係出4A*㗎。

Augesttime 發表於 21-8-22 11:33

佢地收嘅4A* 係兌現返UMS(如果係gceAL)去計,無95/100 ...

多謝補充,無影響給那位朋友答案。4A* 已唔代表你係top1-2%, 大學仲要睇其他。

P1001S 發表於 21-8-22 11:43
多謝補充,無影響給那位朋友答案。4A* 已唔代表你係top1-2%, 大學仲要睇其他。
...

要收咁多人,其實都無可能淨收top1-2%, 成績係其一,面試失準嘅同學都唔少。有時遇著邊類型interviewer亦講彩數。

P1001S 發表於 21-8-22 10:55
你要先了解香港2間大學醫學院收生要求例如CU公開講過希望收top 1%, 實際DSE 收生分數約是top 2%。咁 A-lev ...

早幾年未量化寬鬆 4A*少於0.5%
上年量化寬鬆倍升仍只有約1%
今年再升可能同 DSE 36+ 差不多

GCE A level
England only, all ages
年份 4 A* 人數
2021 3,863
2020 2,734
2019 1,190
2018 1,310
2017 1,184

Poyau 發表於 21-8-22 12:56
早幾年未量化寬鬆 4A*少於0.5%
上年量化寬鬆倍升仍只有約1%
今年再升可能同 DSE 36+ 差不多

你嘅數據講出咗 人人講A* 同4A*嘅誤解。
拎1隻A*確係唔洗top 1-2%,某些科目有8%唔奇
但拎晒4隻4A* 就得約莫1-2%的人都唔夠。(hk讀醫,係要讀chem bio math+多一個,仲要唔揀A*尾嘅人,要95-97嘅)

即係六合彩買6個字中一隻,同中4個字嘅分別。

Augesttime 發表於 21-8-22 14:04
你嘅數據講出咗 人人講A* 同4A*嘅誤解。
拎1隻A*確係唔洗top 1-2%,某些科目有8%唔奇
但拎晒4隻4A* 就得 ...

NJ 入醫學院其實不是坊間講那麼容易, AL/IB/Post Graduation 也是揀最top嗰一班, 不單止成績還考慮工開市以外的履歷。希望通過溝通,各家長可以更了解現在的制度,幫自己孩子選擇一個最適合的學習方向,將來能夠入讀心儀的科目

F15X5 發表於 21-8-23 11:22
NJ 入醫學院其實不是坊間講那麼容易, AL/IB/Post Graduation 也是揀最top嗰一班, 不單止成績還考慮工開市 ...
入醫學院最難一定是HKDSE (JUPAS).尤其HKU, 為了聲譽, 偏好NJ, 對JUPAS 考生不公.