用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例
樓主: Charlotte_mom
go

港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例  

October. 發表於 21-8-18 12:39
36係不銹鋼底,其它自己諗.

36並非等於原意36,仲係不銹鋼底?~~~

October. 發表於 21-8-18 12:39
36係不銹鋼底,其它自己諗.
2年後冇咗LS, 呢個不銹鋼底一定穿, 你話我話㗎啦!

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 12:53
2年後冇咗LS, 呢個不銹鋼底一定穿, 你話我話㗎啦!

唔可以LS=2/1㗎?或者,放入去special consideration ~~~

mcl203 發表於 21-8-18 13:06
唔可以LS=2/1㗎?或者,放入去special consideration ~~~
LS差, 有中文走盞
中文差, 有LS走盞
冇咗LS, 中文冇得走盞, 要硬食
一定硬食中文, 你夠唔夠分都成問題,仲special 乜鬼 consideration 吖

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 13:13
LS差, 有中文走盞
中文差, 有LS走盞
冇咗LS, 中文冇得走盞, 要硬食

Special Consideration 可以有無限想像空間嘛,Special叻又得,Special唔叻又可以,要引用果陣有基礎支持~~~

會唔會變成睇5科30分呢

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 12:40
有時真係覺得香港社會好反智....
雖然中文係母語, 但學生寧讀日文都唔讀中文
中文太難?日文太易?説穿了其 ...

日文屬 CIE AS level 等如 DSE 半科
不過港大計分取A如摘5* 取B如達5
日文2021年60.3%取A 75.4%取B+

丙類其他語言
港大 A=7(5*) B=5.5(5) C=4 D=2.5
中大 A=5 B=4 C=3 D=2

mcl203 發表於 21-8-18 12:24
M1算唔算文科生?M1對所謂文科都好重要,似乎~~~
M1 當然重要,真金白銀嗎!

小鹿揀學校 發表於 21-8-4 11:19
依家 HKU medic 收到 6科36分
咁 唔收 6科35分 即係”堅持“35分不適合讀醫?
大佬, 6科35分係乜概念呀?代 ...
其實分數係唔係唯一既條件?如果唔係,咁就唔一定可以就咁比較。

王家爸爸 發表於 21-8-18 15:09
其實分數係唔係唯一既條件?如果唔係,咁就唔一定可以就咁比較。
DSE 基本上係呀

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 16:01
DSE 基本上係呀

梁院長點講都無用同唔仲要,對家莫仲棠已在公開場合講過啲40分係有統計一半唔合乎港大medic 36分資格。可惜莫仲棠無講得好清楚另班40分係收咗入中大medic定點。
但中大一定有收best 6 35 + 5的,呢班學生最起碼year 3, 無聽過讀唔掂。

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 16:01
DSE 基本上係呀
咁知唔知道同分會點處理?

P1001S 發表於 21-8-18 16:11
梁院長點講都無用同唔仲要,對家莫仲棠已在公開場合講過啲40分係有統計一半唔合乎港大medic 36分資格。可 ...

搵埋條link

https://topick.hket.com/article/2351444/中大醫科收生標準維持7科40分%E3%80%80重學生自主不做「啤機」醫學院

王家爸爸 發表於 21-8-18 16:12
咁知唔知道同分會點處理?

無論中大定港大dse都算有位,36分/40分同分過咗interview就一齊收。FYI 到開學係唔止265人,即係多開幾個位係有此彈性。

王家爸爸    發表於 21-8-18 16:25

P1001S 發表於 21-8-18 16:11

梁院長點講都無用同唔仲要,對家莫仲棠已在公開場合講過啲40 ...

中大2020年M/LQ皆為36分
會否已改為與港大同樣最低36分?

Poyau 發表於 21-8-18 22:54

LQ 同最低收分無任何關係。我不知道2020年CU有冇收35+5學生。但很大幾率有因有很多組合可能性,最後X 5又得有M1/M2加分最後X加返上去又得。2020也和今年一樣,40分過了interview 就收。
畢竟LQ之下有成30多人。

Poyau 發表於 21-8-18 22:54
中大應該有收35+5都唔明點解一定要36分!
中文/LS/Econ/BAF: 攞少一分會讀唔到医科,畢唔到業???!!
(很多理科人有選Econ or BAF).

完全是放不下面子。

P1001S 發表於 21-8-18 23:41
LQ 同最低收分無任何關係。我不知道2020年CU有冇收35+5學生。但很大幾率有因有很多組合可能性,最後X 5又 ...

謝謝 明白

73662710 發表於 21-8-18 23:45
中大應該有收35+5都唔明點解一定要36分!
中文/LS/Econ/BAF: 攞少一分會讀唔到医科,畢唔到業???!!
...

35+為DSE成績前列2%
如計IQ 前列2%屬 IQ 130+
或可降低分數門檻 再從中選醫科生

Poyau 發表於 21-8-19 00:04
35+為DSE成績前列2%
如計IQ 前列2%屬 IQ 130+
或可降低分數門檻 再從中選醫科生

其實以往年計, DSE、IB 和A Level嘅最低收生分數係幾分呢?