用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好  

schrodinger 發表於 21-8-8 22:48
你覺得人地能力稍遜啫......人地學生自己都未必係你咁睇,人地有啲搞藝術搞創作,仲咩一定要用你套傳統思 ...

:)
雖然我也是重視成績,不過也覺得學校支持多元發展係好事。好似某直資男校,都成日被人話DSE差。又話收好多音樂運動類別學生。但我覺得不是壞事,每個人才能不同,事實也不是人人讀書叻,比個機會多方面發展也是好事。事實這個社會需要不同的職業去運作。學校肯比個學位比空間佢哋發展,肯包容,其實好好。當然家長要正視並接納該校成績及如此運作模式,大家夾得來,小朋友有正向發展便好了。

其實你地兩個去到邊度都見到你地,由初初認真睇你哋數據,到而家感覺你地惡意種傷,其實你哋又唔係用家,有些事情點到即止,再講已經覺得你哋係打手,如果你哋真係家長,不如放多啲心機時間落自己小朋友學校身上

我覺得都冇咩好吵,唔鐘意新派直資唔報考就是了,少啲人報考,留返啲位俾認同學校既家庭,對各方都是共赢.
反正直資學生唔淘汰一部分人走既話,最後結果肯定學生有叻有唔叻.
讀官津一樣是會有三分一band3學生.
就算收全band1學生既中學將來都有一部分學生未達最低入大學標准.
DSE成績三年一小變,五年一大變.
唔俾人地學校成績上升咩.直資學校成績上升既例子比比皆是.
學生既成績主要睇個人,家庭,學校三者結合,我覺得入得WKF既,起碼前兩者生源,生源家庭都唔會差,學校資源亦唔會差,就算教學中規中矩,(我唔是此校家長就唔評價了),預期將來成績都會提高.

我知每次一提起播道,d家長就憎我憎到不得了。用家只想讚好學校,我明嘅。

樓主問wkf有咩好
有一班非用家就係到數臭wkf
其實唔洗咁吧
大家都係家長,唔喜歡新派直資,都唔洗講到咁
你們喜歡傳統派名校,冇問題
但你們圍爐去咁樣踩某校,就覺得你地有問題
就算某校成績未去到好輝煌,但相信一定有佢優勝之處
例如校舍大,英文語境好,活動教學,一條龍,愉快學習,重視科技創新等等

hand_hand 發表於 21-8-9 00:07
樓主問wkf有咩好
有一班非用家就係到數臭wkf
其實唔洗咁吧

嗱,講清楚先,我冇話 wkf唔好架,我只係講咗句 "ek唔俾負評”就俾人捉住呢句講,就算我講一條龍換血,都冇指明話係 wkf

回覆樓主:

首先聲明,我唔是播道用家,但睇今年播道前列學生既成績,以及所有科目四級以上百分比60%,大部分band1C既學校都未能達到.我認為播道是band1學校.
過兩年當大部分人都意識到伊點既時候,恐怕就不容易考入了.
記得當年港同兩三年間報考人數由兩三千人變成五六千人.

如果你係用家任你批評,不是就不要數臭,你自己小朋友學校等著你緊張,不要圍爐數臭某校,不是用家都覺得你過火了

丁丁818 發表於 21-8-9 00:19
如果你係用家任你批評,不是就不要數臭,你自己小朋友學校等著你緊張,不要圍爐數臭某校,不是用家都覺得你 ...

小一冇教 present tense, 小二未學 present continuous tense, 小三好遲先學好少好少嘅past tense, 我唔明點解用家話課程會深過津校,小朋友覆述「今日x老師叫我行開d咪阻住晒」,我聽完嚇咗一跳,我仲問老師係咪叫你借過呀,佢話唔係,係「行開d亅。

話要愉快學習,但升上中學d功課就多咗好多,小朋友感覺唔到愉快。

我講嘅係播道,樓上如果係播道用家,作為家長有咩感受

kudon 發表於 21-8-9 00:50
小一冇教 present tense, 小二未學 present continuous tense, 小三好遲先學 past tense, 我唔明點解用家 ...

上堂時因為一個學生欠交功課,老師就用咗半堂時間去話個學生,咁樣叫關愛咩? 仲要浪費咗學生寶貴嘅上課時間

小一冇教 present tense, 小二未學 present continuous tense, 小三好遲先學 past tense, 我唔明點解用家 ...
我地做人要有D禮貌,唔好係人地個場成日講其他學校
反正出面有人問緊播道有咩好,可以去提示下人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不過認真講,按足EDB指引既官小,其實小二先開始教tense。Present Continuous Tense好似係小三/四先學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

人家是未入讀先興奮,你是唔入讀再咬住唔放
我唔係播道用家,但老實講,每間學校都有用家極唔滿意又或遇到同理想好大出入嘅事。既然咁怕落錯注,就安安心心揀間6年後可入到神/名校嘅小學啦。無謂再追住人家學校唔放啦

kudon 發表於 21-8-9 00:58
上堂時因為一個學生欠交功課,老師就用咗半堂時間去話個學生,咁樣叫關愛咩? 仲要浪費咗學生寶貴嘅上課時 ...

中學多功課見到好似催谷到學生,小學就出張問卷問功課會唔會多,係咪又想俾多d功課?

hkpapa852 發表於 21-8-9 00:58
我地做人要有D禮貌,唔好係人地個場成日講其他學校
反正出面有人問緊播道有咩好,可以去提示下人
...

點敢去提示呀,用家都唯有用另一身分“朋友分享”去講,唔怕俾人起底咩

其實每一間學校都有佢嘅課程規劃,我亦都聽過不少家長不滿意某學校嘅課程內容點點點,亦都聽過某老師冇愛心,但係我不是用家我不會盡信,亦都不會不停揾數據惡意種傷,我深信就算你小朋友學校都會有相同事情只係你未預到,都係嗰句點解敢多用家不滿你,就係你不停挑骨頭,所有事情都係聽返來,就將事情化作大事

hkpapa852 發表於 21-8-9 01:01
不過認真講,按足EDB指引既官小,其實小二先開始教tense。Present Continuous Tense好似係小三/四先學。 ...

但係人哋官/津小已經教咗 present contiouous tense嘞,仲要唔係一線小學

丁丁818 發表於 21-8-9 01:09
其實每一間學校都有佢嘅課程規劃,我亦都聽過不少家長不滿意某學校嘅課程內容點點點,亦都聽過某老師冇愛 ...

作為x學校用家,不滿都唔敢公開講,就係怕人起底,小朋友仍在讀,只能勸選校家長唔好只聽好評

triceramum 發表於 21-8-9 01:02
人家是未入讀先興奮,你是唔入讀再咬住唔放
我唔係播道用家,但老實講,每間學校都有用家極唔滿意又 ...

你認為我咁嬲咬住唔放真係唔係用家咩

kudon 發表於 21-8-9 01:17
作為x學校用家,不滿都唔敢公開講,就係怕人起底,小朋友仍在讀,只能勸選校家長唔好只聽好評
...

一時又話自己小朋友收咗唔讀,一時又話自己係用家,我係家長都唔會睇你評論,點到即止,為自己積口德,bye