用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好   [複製鏈接]

Sing13 發表於 21-8-8 10:28
請問3+在邊度睇到?

SPCS 2020年校務報告(p.35-38)
有各科5+/4+/3+%及考生人數

回覆 poonseelai 的帖子

DBS、YW、PC….等,未見表中有,唔話店大不公開或暫時未公開盤數。  揀得大店,你揀佢,佢又揀你。 你揀佢一定睇成績?定有其他因素? 大店最重要有佢傳統發展。 挑佢哋機,如蚍蜉撼樹。 WKF 一樣,你揀佢,佢又揀你,都有自己的辦學定位、受眾、現讀生和畢業生,有可見的成績,學校敎與學發展策略。 其實每年只收一百多人,都係想教好佢哋。 點解要同你係到泥漿摔角!

schrodinger 發表於 21-8-7 10:55
其實不少一條龍直資都無你講既資訊, 如播道、福建、WKF只係中間, 當然部份較開放既有港同。

如無意外, 肯 ...
個別學生考得好唔可以代表整體成績,何況近9成學生考DSE,作爲家長都係想要多D 學校有關DSE的資訊,對於用家其實都有好處。不也越聽HKPAPA分享,越覺得學校公佈方式太多水份或模糊的地方,越來越冇頭緒。

見樓上有人留言 "真係當一條龍係派位學校咁處理, 但實情只有派位先分banding。" ,睇完真係唔明,點解級頭一要出去考“聖喇拔”? 唔通外面嘅學校唔睇學生係咩 banding就收生? 點解家長搵一條龍學校會問 banding? 又如果爭金奪銀係負面,咁學校又點解要分級一定二,呢個行為負唔負面? 公佈有幾多個學生拎5星星又係咪負面? 我覺得既然家長着重學校banding就最好睇清楚數據,透明度越高對家長嚟講就係最實在嘅資料,至於關愛、教學手法都係純粹唔同人嘅感受。

morningsun 發表於 21-8-8 16:22
個別學生考得好唔可以代表整體成績,何況近9成學生考DSE,作爲家長都係想要多D 學校有關DSE的資訊,對於用 ...

同意,睇一兩個學生成績叻唔等於有“一批學生”係叻,要睇整體之餘仲要數據清晰,對家長嚟講係最基本了解學校,數據唔清楚就真係唔好評定學校係band1定2,搞到選校嘅家長入完去先覺得唔妥就唔好啦!

schrodinger 發表於 21-8-8 17:52
支持你去搵學校banding及攻你認為學校banding高既學校, 我完全明白你地感受。

若唔係band 1學生根本就入唔 ...

可能你有少少誤會,我冇話要100%學生都係 band1水平嘅學校才是真 band1。一條龍學校S6嘅學生都唔係全部來自龍小一入學嘅學生,中間係不停換血,學校出一份含糊不清嘅數據,再加上用家讚到天上有地下無,已經好易令一部分家長誤以為學校真係 band1,唔通插班完入去,讀一兩年又轉校咩。暫時我都未遇到一個學生讀過三間小學/中學囉。況且插班入去都係成績好,龍校咪又係一樣諗辦法去吸納 band1學生。我唔認同嘅係數據都唔透明,但係用家就大大聲話學校係 b1。我想講嘅就係透明度越高,揀錯學校機會就越低。

kudon 發表於 21-8-8 19:09
可能你有少少誤會,我冇話要100%學生都係 band1水平嘅學校才是真 band1。一條龍學校S6嘅學生都唔係全部 ...

尤其是現在“移民潮”,唔加多d水份入去,點能夠令d叻仔叻女自動游埋去呢!

現實係,無論你讀咩類型學校,傳統官津,新派直資,以至IS,如果目標係入大學(每論本地定海外),首要條件係考好各式公開試。

所以點解要成日講成績。不如直接問大學,唔睇成績收生得唔得呀?我個仔/女好叻嫁,係讀書差少少啫!俾次機會吖!

當然如果唔介意入唔到大學,或求其入到海外既「野雞」大學都OK既,當然完全唔駛睇成績啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Macy 發表於 21-8-8 15:21
回覆 poonseelai 的帖子

DBS、YW、PC….等,未見表中有,唔話店大不公開或暫時未公開盤數。  揀得大店,你 ...

新手家長,有心就花時間去研究下歷年既資料。

唔好亂咁拉人落水。

提提你,唔好未入學先興奮,否則日後可能更在失落。

TAIOU4    發表於 21-8-9 14:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-8 19:30
現實係,無論你讀咩類型學校,傳統官津,新派直資,以至IS,如果目標係入大學(每論本地定海外),首要條件 ...

認同

我相信有部分揀得新派直資嘅父母,都係當年讀書唔差,但出黎社會卻發現自己原來只懂讀書,什麼都不是;反之有些同事雖然band 5 或band 3畢業,卻憑住不錯嘅soft skill或毅力或抗逆能力又或應變能力,而係事業扶搖直上,結果就諗當年成續咁好,又點呀?
有咁嘅經歷,揀新派直資,都好正路,所以就無謂係到同人嘈啦,根本人人經歷唔同,雞同鴨講。

Hkpapa 以數據分析學校,新派直資會踩;不外如是嘅傳統名校亦會踩,所以我覺得佢都好持平架啦。反之有某些傳統名校die hard fans, 仔女讀得個兩間,但一見新派直資就踩,其實佢既非用家更非親身讀過,都唔知憑咩黎踩!?呢種人我最討厭。

俾小學部學生低門檻直升中學部,要求佢成績好亮麗當然係奢求,但既然佢地俾得學術能力較遜色既學生直升,又有冇為佢安排合適既出路部署?

有教無類,亦要因材施教,呢D先係教育。

一條龍直資學校除咗不停開為尖子而設既GCE-IAL/IBDP,又為呢D學生做過D乜?有冇開APL,BTEC?

如果乜都無為能力較遜既學生做,只係一味吹噓尖子有幾叻有咩大學offer,難道就係正確既教育方式?

schrodinger 發表於 21-8-8 22:27
我個人唔知點定義WKF係咪band 1, 如我所講一條龍無收全band 1學生, 如何band 1? 但100%肯定佢學生入大學 ...

我講一條龍都有一直換血,你又將我對號入去 WKF同港同,而家香港只得兩間直資龍校嗎?

你想講 WKF既集中講 WKF咪得囉,突然又講播道有一個五科五星星就有一批叻學生,一個同一批係好唔同架。好容易令選校家長出現誤解。

入大學揀邊科讀就係要睇成績,仲要睇主科,家長睇中學 banding都係以大部分學生成績為主,你認為家長唔會想知多d學校成績資訊嗎?

每所學校的課時都差不多,看學校怎樣運用。傳統學校要抓緊考試成績,不會做冒險的事,一定要在課程的內容與評核上有最大的主導權,教學上要做到精細,讓學生知道「標準」在哪裡,學生最好能自己處理好學業,不達標的學生慢慢會「知難而退」。直資學校要走全人教育的路線,為了培養學生的共通能力,多放些時間在探究式學習和互動式學習上,讓學生多自行搜集資料和匯報,教師對於課程內容與評核的主導權減弱,學生學習的廣度與深度,取決於他的資質、學習態度與家庭支援。如學生學習態度不積極,欠缺家庭支援,學習的成效便難免低下。所以在這些直資學校,隨著年級的上升,學生的水平差異往往越來越大。學校要維持學生的學習興趣,不把課程內容與評核的主導權抓得太緊,給空間學生探索,讓學生在「百花齊放」下仍能保持一定的成績,這實在不容易辦到。
‹ 上一主題|下一主題