用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好  

回覆樓主:

似乎,仲有唔少用家以為升讀大學係單一模式,留言之前何不先去睇吓呢?若果能夠行到入大學,已經心滿意足就另當別話,咁又可能要改改要求了~~~

hkpapa852 發表於 21-8-6 09:26
DSE成績一直可以用嚟升讀海外大學呢樣嘢一直係事實, 只係好多人略咗不少海外大學唔多睇DSE中文亦係事實

你的分析非常詳盡和有理據,其實我一直覺得如果target外國升學,何不一早直接選讀有IB或AL的國際學校,如果target入本地大學,不是應該選擇一間考DSE成績較優秀的學校嗎?而這間是否有些兩頭不到岸呢!

Moonlight819 發表於 21-8-6 13:30
你的分析非常詳盡和有理據,其實我一直覺得如果target外國升學,何不一早直接選讀有IB或AL的國際學校,如 ...

好多人係中三中四先出國,過去讀boarding/sixth form, 唔想讀IS就係想小朋友學好小小中文/或者覺得LS啱自己小朋友係幼年時成長,你可以過海外留學版睇就會見到呢個情況
又好多所謂傳統名校都好多人中學未讀完就出國留學,情況咪又一樣

黃錦輝讀AL嘅畢竟好少數,大部分讀DSE,所以關注DSE考成點點先係重點。除了HKPAPA分享嘅3322率之外,用家們有冇多D關於DSE嘅數據分享一下。

cantona2001 發表於 21-8-6 14:04
好多人係中三中四先出國,過去讀boarding/sixth form, 唔想讀IS就係想小朋友學好小小中文/或者覺得LS啱自 ...

直資學校由EDB資助, 其中一條件係"必需"有部份學生 (不少於50%) 去修讀本地學制
做得直資學校, 就應有合適安排去照顧"大部份"學生需要, 即係應付本地學制

如果一心只著眼為學生攪好海外升學, 何不直接做私校?

如果做直資學校又唔去攪好大部份學生需要應付既學制, 似乎有違開辦直資學校既原意

學生高中走係自己選擇, 唔可以因為學生"有機會"高中離開就唔認真看待某學制

如果係咁, 不如只係直接開辦到初中課程, 高中直接叫學生自己搵其它出路
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

王錦輝的小朋友多完化發展, 學校語境非常好, 多比賽活動給小朋友參與, 大部分小朋友朋友考DSE, 初小已經做project ,IT能力高……

學生比較活潑, 鼓勵活動學習, 協助小朋友發展專長

Moonlight819 發表於 21-8-6 13:30
你的分析非常詳盡和有理據,其實我一直覺得如果target外國升學,何不一早直接選讀有IB或AL的國際學校,如 ...

如果著眼本地大學, 首先係DSE成績, 3322率有參考價值, 起碼知道學校補底成效

有會員話我講呢個數字唔重要, 主要係我反對該會員以3322率去評價間中學是B1A/B/C.

係相近水平中學, 即B1中學, 用3322率去劃分係不合適

3322率只合適用嚟區分中學是否達B1水平, 要再細分學校水平, 係要用DSE成績 (4+率/5+率)

又有會員話我講入U率無乜意義? 點解呢?

現今每年香港有 UGC degree 13000+, SSSDP degree 3000+, 再加自資degree 20000+

但每年DSE成績達3322既學生人數, 其實只有~18000人, 難聽D講句, 只要達3322唔介意入咩大學讀咩科, 基本上唔會入唔到U, 甚至仲有得揀. 咁情況下, 入U率對B1中學嚟講, 仲有幾大參考價值?

近年各間大學部份學科都開放咗收生要求, 只要成績夠好, 唔達3322都會酙情處理, 但首要條件又係一樣: 成績要夠好囉!

一間學校只係小眾 (暫時每年得15%學生修讀) 海外課程辦得好, 但大眾要應付既本地課程辦得唔夠理想, 係咪家長心目中想要既嘢呢?  

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-6 15:30
如果著眼本地大學, 首先係DSE成績, 3322率有參考價值, 起碼知道學校補底成效

有會員話我講呢個數字唔重要 ...

用15-20%學生做打仔,已經可以建立良好型像~~~

其實都冇人話WKF不好. WKF的多完化發展, 非常好的語境,又多比賽活動, 絕對可幫助小朋友全面發展, 將來出國留學! 學校都強調這方面優勢呢! 所以目標清晰的家長, 一定讚不絕口. 只是覺得, 如果有家長心想一條龍考到入本地大學, 會否比期望有些落差呢?   

kpc2015 發表於 21-8-6 16:20
其實都冇人話WKF不好. WKF的多完化發展, 非常好的語境,又多比賽活動, 絕對可幫助小朋友全面發展, 將來出國 ...

好奇一問,將來出國會有何優勢?係指整個中學階段?還是讀完中六放洋會有優勢?~~~

除咗3322叫做知道少少,其實仲有冇多D DSE資訊呢?
講來講去都冇人分享下。

如果不考慮出國讀書,是否不適合讀王錦輝呢?

香港教育需要走人本的敎育,學校學術的裝備重要,也同時需要以人為本培養和發揮個人特質。 公開考試成績某程度受到學生本身學習能力、家庭敎育、學習環境的影響。 當小朋友長大了,更明白學生讀到書貴乎天資、家庭教育、自主愛學習、老師提攜⋯。普通學校的學生也可以入三大的,實際的例子比比皆是。 「英雄莫問出處吧!」 。

WKF小學好似冇呈分?
想問吓升中時大約有幾多人去返B1A傳統名校?
好奇想知冇呈分小學係唔係難啲轉去其他學校?
謝謝

schrodinger 發表於 21-8-7 00:45
33222 不能睇一條龍直資水平, 任何英文小學一條龍, 都面對個別家庭以英文出國為目標, 唔考好科中文, 播道、 ...
就係知道黃錦輝3322唔好(如果hkpapa的數據正確),所以反而想知佢4+,5+如何,港同英華培橋優才等都有公佈,起碼知佢地真係考得幾好,但係對黃錦輝真係知得少,冇乜方法去客觀了解一下。

香港每年會安排小朋友去海外升學既家庭,相關小朋友就讀於官津中小學(尤其名校),人數一定比直資學校多N倍,唔通佢地去海外升學就蝕底D有問題?

DSE中文,如果真係「自己留意下」就攞到3,就唔會十屆以來,中文達3率仲係咁低。而3322率,更長期處於3x-4x%

其實我又好想知,王錦輝G10係咪全民考IGCSE?

如果唔係,咁我又諗唔到相比官津中學,對海外升學有咩優勢(之前主要都係按本地課程授課)