用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好  

Sing13 發表於 21-8-2 09:49
我粗略睇過一下段片,我覺得以小學生既表現來講雙方都唔錯.
作為家長,我從來都唔介意學校課外活動戰績如何 ...

小弟才疏學淺
獨愛看辯論比賽
因出賽者都係各校精英
呢一場我諗佢敢認第二都冇人敢認第一
比啓思二世祖堅離地論據有過之而無不及
足以證明貴校求學絕對不是求分數

hkpapa852 發表於 21-8-2 10:13
子弟兵一向係"學校","家長"同"粉絲"強調
話時話, 你個Video咁耐...... 好似部份家長咁講, 咁耐之前既嘢, 仲 ...

佢唔玩/唔upload
咁就冇嘢有參考價值啦(包括數據)

TAIOU4 發表於 21-8-2 10:14
小弟才疏學淺
獨愛看辯論比賽
因出賽者都係各校精英

我唔是此校家長,辯論比賽有D學校准備好充分,有D鐘意參加就參加,我當年都唔知道小朋友間小學有冇辯論隊,咩戰績更是從來都唔知道.
我覺得小學生能夠在多人既場合大膽發言就好. 學校都唔介意志在參與,學生有得玩就玩吧.

Sing13 發表於 21-8-2 10:34
我唔是此校家長,辯論比賽有D學校准備好充分,有D鐘意參加就參加,我當年都唔知道小朋友間小學有冇辯論隊 ...

班細路係經過2次interview先入到尼間學校
學校校舍及宣傳都做得唔錯
有人還說是Band 1水平
看來是我期望過高了

TAIOU4 發表於 21-8-2 10:45
班細路係經過2次interview先入到尼間學校
學校校舍及宣傳都做得唔錯
有人還說是Band 1水平
其實出去嗰班,未必係最talk得嗰班,可能只係成績最好嗰班嚟㗎咋! 我自己咁諗, 因為我見有D學校在某啲比賽,只係揀成績最好嗰啲出去, 甚至乎揀自己人。 呢間我唔知,我講緊其他

WKF是不錯的. 但是不是適合所有人? 有人點出(部份)事實咪好囉! 以升學來講, 原來是最合適中產. 不考DSE, 中學後入讀國外名校是最佳出路. 如不打算出國的家長, 可能有更好的選擇. 否則, 中小學就要裝備(谷)自己, 期望入到GCE class, 或者更加努力考DSE!   

TAIOU4 發表於 21-8-2 00:14
透明度唔夠唯有睇結果
唔show晒結果畀人睇就唯有自己估估下
畀得你睇一定執靚曬盤數㗎啦
今次想回應下你話要"多謝"個位人仕
佢離開WKF後去咗港島私小, 剛剛離任

港島私小既家長馬上鬆一口氣, 因為對佢地嚟講, 該位人仕在任期間, 係該私小大部份家長覺得最難過既日子 (唔關社會運動和疫情事)

同一個人, 係唔同場合, 對人既影響都唔同

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kpc2015 發表於 21-8-3 09:54
WKF是不錯的. 但是不是適合所有人? 有人點出(部份)事實咪好囉! 以升學來講, 原來是最合適中產. 不考DSE, 中 ...

如果完全唔考慮放洋,為乜還要部署讀GCE,捨易取難乎?~~~

hkpapa852 發表於 21-8-4 11:09

讀萬卷書 不如行萬里路

數據可以量化。我覺得都可以參考一下呀。

hkpapa852 發表於 21-8-4 11:09

你估佢之前TT走時又多唔多人"多謝"佢呢?
我o個陣搵學校查校長資料時就知道尼個燈神有幾咁利害
所以見到佢o既足跡都讓條路畀佢行以示尊敬

schrodinger 發表於 21-8-5 16:36
hkpapa係咁架啦,一時就話入大學數據已無意思,一時又用最低層次之33222成績去評一間學校band幾。

以前唔 ...

我淨知中文攞唔到3,一樣可去Stanford、Harvard、Oxford、Cambridge,係去唔到香港嶺大教大等啫。

你可以唔同意人地既意見, 但係唔好亂點人.......

呢堆海外大學, 真係完全唔駛睇DSE中文? (唔好同我講考IAL咪唔睇囉, 鬼唔知咩!)

我又唔知你講個間 Cambridge, 係咪呢間啦! 我讀書少, 淨係識呢間:

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/hongkong

Entry requirementsTypical Offer Level

The typical offer level for candidates taking the HKDSE will depend on the Cambridge course for which you are applying. Applicants will normally be expected to obtain:

Core Subjects

Grades of 5 in all core subjects, and grades of 5* in one or two relevant core subjects

呢間大學個General Admission Requirement 咁樣寫, 唔知中文攞唔到 3 係點入 (行入去?)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

根據另一會員既講法, 即係話:

日後如果諗住係香港讀大學呢, 王錦輝未必係啱你既選擇.
揀得王錦輝就盡量唔好諗住係香港讀大學, 否則自己要諗吓辦法睇吓點樣先滿足到香港堆大學收生個一個"不合理"既3322要求啦!

我反而想知黃錦輝嘅整體4+,5+率,好似冇乜資訊。

DSE成績一直可以用嚟升讀海外大學呢樣嘢一直係事實, 只係好多人略咗。不少海外大學唔多睇DSE中文亦係事實

不過重點係, 如果想入大學, 無論係本地定係海外較好既大學, 首要條件係: 成績

好似 Cambridge 同級既 Oxford, 對DSE 中文無乜要求, 但有以下要注意既:

HKDSE with grade 5s in three elective subjects, taken from either Category A or Category C. Students taking one of the Mathematics extension papers (Calculus and Statistics or Algebra and Calculus) may count the extension paper as one of their electives. However, applicants for Mathematics are required to achieve 5* in the compulsory paper, 5 in one of the extended papers, and 5 in another subject

三選修科必需達5級或以上

其實英國Top 30, 以至 Top 50既大學, 普遍要求係 DSE 考生要提供 3 選修科成績, 仲要起全部 4 或以上

要求好似唔係好高, 但好多人忽略咗一點: 三選修科

現實中, 就算香港最頂尖個批中學 (如SPCC, DGS. QC, LSC .....), 全級都只係得一半至7成學生係修讀 三選修科.

其餘水平較次一點的, 如同王錦輝水平/名氣相近既培僑, 港同, 優才等, 普遍只得1/3或以下學生可讀 三選修科, 咁其餘個大部份選唔到 3 科既學生, 係咪去唔到海外讀書呢?

當然唔會啦, 有好多方法既:
1. 自修多一科囉!
2. 揀D排名再低D既海外大學囉! 佢地要求會再低D (不過佢地水平, 又會高得過公大教大幾多呢?)
3. 又或者, 去海外讀 International Year / Foundation Year 囉! (類似香港可銜接大學指定課程既副學士)

雖然求學不應只是求分數, 可惜入大學就是要睇分數

學校唔係股票, 股票如果有潛力, 就算現價低長楂都可能會贏, 但小朋友只會係學校渡過6-12年時間, 係呢段時間學校是否能達到家長期望呢?

學校再好, 如果唔配合自己升學部署, 最終只會事倍功半.

可能講得太遠, 但家長自己諗清楚自己子女升學部署, 唔好以為可以見步行步 (通常尖子先可以)

點解講到WKF冇人入到大學?
以我所知, 每位學生起碼至少有3間大學offer (本地及海外)
入大學率成績相當好
讀得既家長, 目標清晰, 都係以海外升學為目標
好心某些會員, 唔喜歡WKF唔代表可以不停數到學校一文不值

如果真係咁差, 相信學校報名面試人數唔會每年都6-7千吧?
我當然知道一定會有人走出來話: 報名人數唔代表學校受歡迎, 係當熱身, 有offer都唔會讀

真係咁差, 我相信學校應該收生不足

個人建議, 問真實用家, 會持平一d