用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好   [複製鏈接]

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3840473&page=1&authorid=0&pid=48746834#pid48746834

WKF如果按三大率,每年2x%~3x%, 大概band1B水平
如果按3322率,大概band1C水平.
每一兩年都有學生入牛津劍橋.
學校有叻同唔叻既學生,同檯吃飯,各自修行,關鍵是否適合.
直資學生越來越多赴海外升學,WKF亦是唔錯既選擇.

morningsun 發表於 21-7-30 23:22
DSE不止吧,數據如何得來?
自己去研究下佢近4年既校務報告同DSE成績吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得有些人不斷追擊一些直資學校實在太可笑,是問一句,你出來做事最多問你那間大學畢業,不會問你DSE是什麼成績吧!公平一點,大家不如問下用家意見比較好些。

polly19 發表於 21-7-31 01:14
我覺得有些人不斷追擊一些直資學校實在太可笑,是問一句,你出來做事最多問你那間大學畢業,不會問你DSE是 ...
啱嫁,不過前題係要 入到大學
咁點先 入到大學呢?

大學收生要求又係咩呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-31 11:02
啱嫁,不過前題係要 入到大學
咁點先 入到大學呢?

乜間學校冇人入到大學丫?

算吧,難怪EK越來越少人分享,再見

評估一間中學DSE成績,先睇3322/332233係入場卷吧,仲要考慮甚麽3大/6大/8大率,先搞掂符唔符合資格先啦~~~

polly19 發表於 21-7-31 11:18
算吧,難怪EK越來越少人分享,再見

Yes, 越來越少用家分享, 只剩下一些數據人專攻擊某些學校

miujoey 發表於 21-7-31 13:38
Yes, 越來越少用家分享, 只剩下一些數據人專攻擊某些學校

認同
數據人專門用數據去攻擊、追擊某些學校
如果唔係問真實用家分享,都真係誤以為某校真係咁差

hand_hand 發表於 21-7-31 14:37
認同
見高就拜,見低就踩,好傳統某類香港人性格
但EK主流家長都係只睇成積同捧神校,睇見band 1A,咩神校就兩眼發光,見到笑下算囉

根本好多讀直資或名校家長都有後路,小朋友睇子女情況中學/或者大學就去外國讀,下下只係識睇住咩5*,3322 d數據去簡學校,真係當大家d家長咩都唔識無考慮咩

cantona2001 發表於 21-7-31 14:55
見高就拜,見低就踩,好傳統某類香港人性格
但EK主流家長都係只睇成積同捧神校,睇見band 1A,咩神校就兩眼 ...

本身見慣某些人係EK慣性攻擊某校,都習以為常,冇諗住出聲
難怪呢度會咁少人分享

hand_hand 發表於 21-7-31 15:00
本身見慣某些人係EK慣性攻擊某校,都習以為常,冇諗住出聲
難 ...
好多人唸野真係井底之蛙,目光如豆
香港算係一個好富裕嘅社會,中產家長辛苦d攞百零萬俾子女外國留學唔會太難,就算唔出國入唔到大學,只要俾心機讀副學士再昇番大學都好大機會

王錦輝無論佢係band 1x or band 2又如何?只要佢係間好學校,家長俾仔女讀得開心咪ok, 你話去到band 2尾/band 3學校校風唔好,出句聲提醒下都話啫

WKF 3322率仲需要提高,一些直屬小學是英小既名津中3322率亦高唔到WKF幾多.
後者問題更大,WKF除左可背水一戰DSE外,仲可以暗渡陳倉考AL.入牛津劍橋唔使中文拿3,亦唔使考通識.

其實那家長也只是說出事實,不是什麼追擊吧!當一間學校大部份的同學也是考DSE,看DSE成績當然是必須吧!

hkpapa852 發表於 21-7-31 00:18
自己去研究下佢近4年既校務報告同DSE成績吧!
王錦輝雖然冇具體公佈,但係感覺上冇你講嘅咁低囉。而且作爲一條龍,升中冇篩選,DSE事實上好難同中一大部分爲band 1生嘅英中比較。

回覆樓主:

我反而會想知兩樣野。1)會唔會由小升中時,課程突然變得"chur"
2)係咪大部分中學部同學都去外國升學?
攞住dse成績去報外國大學,成功率高的話,都係亮點

回覆 yancb 的帖子

回應樓主的問題:除左一條龍、活動多、語境好,王錦輝有咩好,可以吸引7000人報考?
甘我以報考家長之一,集中補充其另一吸引我之處:

除DSE以外,成績好的學生可以選擇以
GCE 報考本地大學及或海外大學,
有幸逃過DSE煎熬的壓力。
而且相對IB,GCE 考試成績較predicable及洗費較少。
同時亦方便日後轉修IB或海外留學舖路。

王錦輝本身和不少海外大學有聯繫,可以保送部分DSE及
GCE海外升學。短短十幾年間,有幾名學生考取牛津大學
學額,証明學校提供良支援給有能力的學生發揮所長。

miujoey 發表於 21-7-31 13:38

聽到您甘講真痛快,我一直都好憎呢*d*自以為是的數據人,估佢係工作上應該冇成功感,生活苦悶日日係ek刷存在感,大家似乎都忍左佢好耐!

hand_hand 發表於 21-7-31 14:37
認同
非常認同!

平常心吧,也不見得是攻擊,數據也是衡量學校的一方面,如學校數據不好,的確要加把勁。數據人D數據也可參考一下,而且佢又真係幾專業嘅,呢點也無可否認。
‹ 上一主題|下一主題