用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好  

回覆 schrodinger 的帖子

我睇佢post只話學校老師冇教小朋友辯論基本技巧其實我都認同班小朋友好似冇train過咁

班小朋友其實真係好努力,唔應該話佢。

但九年前WKF既老師咁樣叫啲同學出去比賽
等如教官唔教士兵點用支搶就送佢地去前線一樣

但我見你一有一講WKF任何壞話就即時發難,呢個都係事實

mcl203    發表於 21-8-10 14:52

schrodinger 發表於 21-8-10 14:35
你唔全面了解點知自己鍾唔鍾意? 無了解過就唔鍾意,應一兩點資料已令你打消,咁就當然唔同。

我已講左,我 ...
咁即係你小朋友已經長大了,唔需要為入讀小學或中學而煩惱,既然係咁,點解仲要同大家撐咁「行」呢?讚就高質,踩就唔得?原意你係好既,希望大家唔好只著重數字,要從其他方面欣賞學校,但亦唔可以覺得其他人從數字數據衡量學校是唔理想做法喎。你估你出post既初心,到而家仲得唔得預期既效果?係有效果,不過係反面效果了。
我呢類外人,一直都無咩留意呢間學校,不過經大家咁熱烈既討論後,心底都對呢間學校打咗折,真用家真係多得你哋唔少。大家都是家長又是成年人,睇數據只作參考,如果咁易俾數據影響到自己取向,就是人問題,唔關數據事。

我是是但但搵咗篇

猜測:
“WKF只係收可能約30人,仲要限死不能收沙田區咁濟,勁既band 1A、B學生唔會山長水遠去讀,點比較呢?”

“但WKF由自己升上去既學生,一定多精英過當年中學直收既學生,當年收果批,應近全部band 2”

主觀:
“一個學生考44444,同考33333,真係對日後有好大影響?”

“朋友係外國教書,若學生比賽,老師參與度高,被教育專業除牌都得”
真係九唔搭八

totorogo2009 發表於 21-8-10 13:55

讚WKF就高質,踩WKF就人身攻擊

是,讚WKF就是高質,說出問題所在就係唱衰學校,其實大家在這post只是想討論大家對學校的看法,無論好與壞,等想入讀的家長有正反方面的考慮,無謂入讀之後才發現不適合,將來後悔。