用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校立即取錄
樓主: wonglwy
go

[中學] 國際學校立即取錄  

964000 發表於 21-8-1 18:55
如果你覺得中同好重要,就要讀到尾畢業才有意思,否則初中走,其實冇乜用,人地好快忘記你。
我哋而家中學 ...

知道呀,所以我有時覺得自己諗多咗

wonglwy 發表於 21-8-1 16:53
LS 都會互炒功課,做project 係4/5人一組,所以不是個人的

LS學生最喜歡抄功課,最唔要得!男仔又喜歡打機,這些在IS是不會見到,入到IS, 仔連打機也戒了,反而玩board games, music and sports!
早知幼稚園已比佢入IS! 現在才明白為何EDB的官員,也多比子女入IS!

conniewktang 發表於 21-8-2 10:22
LS學生最喜歡抄功課,最唔要得!男仔又喜歡打機,這些在IS是不會見到,入到IS, 仔連打機也戒了,反而玩boa ...
讀 IS 男仔唔打機?  係你個仔唔打姐..... 其實我唔反對打機, 識節制就可以。 至少我個仔同人打機之後喺溝通方面進步咗,廣東話亦都進步咗。

ckmammy 發表於 21-8-2 10:46
讀 IS 男仔唔打機?  係你個仔唔打姐..... 其實我唔反對打機, 識節制就可以。 至少我個仔同人打機之後喺溝通 ...

我仔小學時打機打到天昏地暗,每天數小時,越打越長時間,至假日打機十多小時,叫唔到停,雖然成績也不錯,仔果時同同學一起online打,日日打,但好彩這間IS啲同學都唔多識,又唔興打機,冇人陪打,現在唔多打了!現在玩作曲丶閱讀丶運動同整下蛋糕同玩board games

conniewktang 發表於 21-8-2 10:52

我仔小學時打機打到天昏地暗,每天數小時,越打越長時 ...

IS 都打機,一樣會玩。我哋有個在LS 幾叻幾乖的同學轉左去IS 1年,因為有舊同學一早轉左去呢間話聲俾我知,同學去到有偷嘢嘅,IS 都有曳野,在家失控啲阿媽勞氣到飛起,兩邊都有好有壞

conniewktang 發表於 21-8-2 10:52

我仔小學時打機打到天昏地暗,每天數小時,越打越長時 ...

我仔本身係純的,主要怕佢去到IS 開頭唔適應唔知點渡過。

wonglwy 發表於 21-8-2 11:02
IS 都打機,一樣會玩。我哋有個在LS 幾叻幾乖的同學轉左去IS 1年,因為有舊同學一早轉左去呢間話聲俾我知 ...

本身我非常反對打機,因為會上癮!IS學生好唔好同學校或老師管不管教有關,我仔果間我見老師會處理學生問題,連入課室遲一分鐘也當遲到,唔交功課就會聯絡家長,又會留個學生全部做返為止,planner也會check, 所以so far都滿意,至少合我仔。

wonglwy 發表於 21-8-2 11:07
我仔本身係純的,主要怕佢去到IS 開頭唔適應唔知點渡過。

你咁多擔心,不如唔好轉啦,一動不如一靜!

ckmammy 發表於 21-8-2 10:46
讀 IS 男仔唔打機?  係你個仔唔打姐..... 其實我唔反對打機, 識節制就可以。 至少我個仔同人打機之後喺溝通 ...

IS 一樣有人打機,我朋友個仔都成日打機,人地 Cornell phd 呀。

" 個仔唔打機" does not mean anything. Not something to be proud of. LOL

wonglwy 發表於 21-7-29 18:49
仲有傳統學校嗰種同學之間嘅團結和感情基礎係IS沒有的,所以好似係重情義多啲
...

我仔已經係 grad school student  22 歲,各年來各人去向不同。
英美加歐,各國大學都有人去,一直有聯絡。
有個同學在 Finland 讀 master/phd。

我仔有由北美洲東岸,特登去西岸找以往 IS sports team 的好朋友。
幾個中學同學,約埋過 christmas (三年前了)。
今個暑假返香港,有唔少人也回香港,和中學同學見面好忙。

親情,友情,愛情,全部要雙方付出。
唔覺得 local school 的人才特別有情有義。

你有假設,有偏見,覺得 LS 好,入到 IS 也不會投入和開心。
留在 LS 啦,應該適合你。

Cara2006 發表於 21-8-2 11:34
我仔已經係 grad school student  22 歲,各年來各人去向不同。
英美加歐,各國大學都有人去,一直有聯絡 ...

非常同意!另外,覺得IS非常有情有義,COVID-19 影響,如家庭環境稍遜的學生,有助學金幫佢地,以致學生不用退學!

conniewktang 發表於 21-8-2 11:08

本身我非常反對打機,因為會上癮!IS學生好唔好同學校 ...

邊間咁好?

wonglwy 發表於 21-7-29 18:49
仲有傳統學校嗰種同學之間嘅團結和感情基礎係IS沒有的,所以好似係重情義多啲
...
我都想問下傳統學校個個鬥高分,爭到你死我活,同學何來會團結? 就算有可能都係表面做出來,內心不知幾想其他同學衰。 反而 IS 唔會鬥高分,同學互相之間會幫助,教人功課。

wonglwy 發表於 21-8-2 11:44
邊間咁好?

美式ASHK @Taipo

conniewktang 發表於 21-8-2 11:44
非常同意!另外,覺得IS非常有情有義,COVID-19 影響,如家庭環境稍遜的學生,有助學金幫佢地,以致學生不 ...

主要係我大仔已經13歲先來轉唔知係好係壞,其實仲有一個細佬升小二我反而唔係咁擔心因為佢小學三四年班轉去邊度都適應到,只係怕適應問題好似一動不如一靜囉,係咪可以讀到local中四先去英國都銜接得到?
因為YR9先轉唔知佢英文如何,Yr10就已經要準備IG CSE咁如果佢英文底唔好好似兩頭唔到岸咁囉?

ckmammy 發表於 21-8-2 11:45
我都想問下傳統學校個個鬥高分,爭到你死我活,同學何來會團結? 就算有可能都係表面做出來,內心不知幾想 ...

我個仔唔係鬥高分嗰隻,所以佢冇呢個問題。可能其他高分嗰啲人有,但係我就係話我個仔純,我呢七年都冇乜任何事非煩到我,所以佢成績一向中中,我呢七年都冇太擔心佢考試成績因為佢一向中中。其實就咁多有質素嘅家長轉去國際學校都一定有佢嘅好處嘅,所以我先至覺得自己係咪後知後覺

ckmammy 發表於 21-8-2 11:45
我都想問下傳統學校個個鬥高分,爭到你死我活,同學何來會團結? 就算有可能都係表面做出來,內心不知幾想 ...

我反而想我個仔有呢個鬥心,佢咁多年都係佛係做自己嘢,我有時同佢講阿邊個邊個一樣打機都咁高分佢反而唔理啦

wonglwy 發表於 21-8-2 11:58
我個仔唔係鬥高分嗰隻,所以佢冇呢個問題。可能其他高分嗰啲人有,但係我就係話我個仔純,我呢七年都冇乜 ...
你有冇同個仔傾過其實佢想唔想轉? 我表妹以前讀完中四轉 IS, 番學兩個星期完全唔識應唔習慣, 最後都係要轉返去 LS。 不過你個仔仲細少少,而家轉都仲可以適應。 如果佢都係鍾意讀傳統就有得佢。

ckmammy 發表於 21-8-2 12:05
你有冇同個仔傾過其實佢想唔想轉? 我表妹以前讀完中四轉 IS, 番學兩個星期完全唔識應唔習慣, 最後都係要 ...

如果係中四就唔轉啦,中四就直接去英國啦。我仔係可以讀到傳統嘅,因為佢話佢唔鍾意諗嘢,你叫佢背野佢咪好快背到囉,但係就係因為佢咁嘅性格好唔好將佢轉變一下,你問佢佢都係唔想轉啦,佢係想直接去英國嘅,但係因為屋企有個咁細嘅細佬,如果佢一早去咗英國就同細佬冇咗一個兄弟嘅活動,所以先諗住等佢轉國際可以推遲去外國嘅時間,我咁樣諗唔知啱唔啱

wonglwy 發表於 21-8-2 12:19
如果係中四就唔轉啦,中四就直接去英國啦。我仔係可以讀到傳統嘅,因為佢話佢唔鍾意諗嘢,你叫佢背野佢咪 ...
IS 中學功課主要係寫嘢, 上網做資料搜習, 連 textbook 都無 ( 其他學校唔知, 我個仔嗰間就算有都唔會用)。 多數係突擊測驗, 咁嘅情況就真係考你平時有冇聽書,而唔係臨測驗前先去背書。 你仲要考慮英文有冇咁上下程度,IS 英文程度普遍比 LS 高兩年。 如果你個仔習慣背書唔鍾意諗嘢,去到 IS 可能真係未必適應。 但考慮到佢過幾年都會去英國,而家轉畀佢試下適應都係好既。