用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校立即取錄
go

[中學] 國際學校立即取錄  

想問吓如果面試完國際學校立即取錄,但係未有心理準備入學,例如等半個學期,因為一向都係申請咗好耐先等到位有通知,所以冇諗過咁快有機會面試,請問是否可以推遲半個學期先入學?有冇人試過?謝謝(emoji)(emoji)

wonglwy 發表於 21-7-28 15:06
想問吓如果面試完國際學校立即取錄,但係未有心理準備入學,例如等半個學期,因為一向都係申請咗好耐先等到 ...

deleted

想問吓如果面試完國際學校立即取錄,但係未有心理準備入學,例如等半個學期,因為一向都係申請咗好耐先等到 ...

我reception時試過FIS收咗,有得揀defer一年,我知有人GSIS K1都咁做,不過其實到下一年又要再考過assessment,有機會唔pass的,不過唔洗由頭排過咁解。

請問是那間?

試過問defer, 冇話唔得嘅,再排,而且如果有位而又有申請人有priority 例如sibling, 咁就未必保證到時仲有冇位。

回覆樓主:

只聽聞過一個case係因為疫情關係,喺海外新收嘅學生未嚟到香港,學校俾佢延遲入學(幾個月?),但當然學費係要照交。

如果唔係,學大家話齋,就算學校俾你defer,到有位時要再考的,最多唔收多你一次報名費同唔使從頭排隊已經當賺左。

我都幫我女defer 左今年一個interview,target 就係等到出年再in,不過實際上出年有冇位in 係唔知㗎。

你小朋友幾大?

如果有waiting list嗰啲應該冇可能。我也經歷過由一間is小學轉去另外一間is小學,又係突然間叫面試然後好快出offer。當年我小朋友初小我比佢揀。小朋友適應力強過大人。我又係心理未ready想defer, 但小朋友堅持要嘗試。第一日返新學校小朋友已經適應了。反而我要3個月到先接受到。

lastpass 發表於 21-7-28 18:55
你小朋友幾大?

如果有waiting list嗰啲應該冇可能。我也經歷過由一間is小學轉去另外一間is小學,又係突 ...

LS升中二,諗住試吓考唔考到國際,考到先再作考慮,唔考就一定冇選擇。
但係本身先至考嗰兩間國際學校係行IB,就算係YR9-11,學校嘅課程係咪都係有冇範圍讀書㗎?,本身個仔係適合有範圍嘅考試,如果轉左去行IB唔適合佢又返唔到轉頭所以都唔知點

wonglwy 發表於 21-7-28 20:27
LS升中二,諗住試吓考唔考到國際,考到先再作考慮,唔考就一定冇選擇。
但係本身先至考嗰兩間國際學校係行I ...

可能要問啲有經驗的JM, 因我小朋友還是小學。不果就算PYP,每個unit老師都會通知家長個unit關於什麼,點樣幫小朋友參與個unit,所以就算小學階段都有學習範圍,但冇LS咁rigid。

wonglwy 發表於 21-7-28 20:27
但係本身先至考嗰兩間國際學校係行I ...

ib school 中學 myp 係分8個 subject groups, 同小學 pyp 唔同

poonseelai 發表於 21-7-28 20:52
ib school 中學 myp 係分8T subject groups, 同小學 pyp 唔同

咁即係ESF yr 9-11 不是考IGCSE?

wonglwy 發表於 21-7-28 21:24
咁即係ESF yr 9-11 不是考IGCSE?

有行 gsce,有myp, 你申請那間是那一樣?ESF 好似會慢慢轉 myp.

poonseelai 發表於 21-7-28 21:30

有行 gsce,有myp, 你申請那間是那一樣?ESF 好似會慢慢 ...

Yr7-9 MYP, Y10-11 GCSE 對嗎?

我朋友個仔上年6月見到 RC 有位即報即收,跟住我朋友話想遲 一個學期先開學,RC 都比。 我相信而家學位多過學生需求,你問就得。

ckmammy 發表於 21-7-28 21:59
我朋友個仔上年6月見到 RC 有位即報即收,跟住我朋友話想遲 一個學期先開學,RC 都比。 我相信而家學位多過 ...

咁佢遲一個學期先開學即係到時先交學費啦?

應先問:推遲半年插入Y9, 對孩子有沒有好處?
學校cycle, 有些活動/學習在上學年發生,下學期才加入,只能將將就就地完成學年,會缺少了參加某些活動的機會。
心理準備是指孩子還是家長?當下就準備有冇問題?買校服、買書、參加迎新活動,齊齊開學不會更好?

wonglwy 發表於 21-7-28 22:13
咁佢遲一個學期先開學即係到時先交學費啦?
當然遲一個學期先交學费。

小朋友Y9先由LS插入IS已經要重新適應學習環境、語言和進度,如果再中途插入小朋友更加難跟上其他同學步伐..如果確定要轉就唔好拖….

cherry1126 發表於 21-7-29 10:01
小朋友Y9先由LS插入IS已經要重新適應學習環境、語言和進度,如果再中途插入小朋友更加難跟上其他同學步伐.. ...

中途插班,對青少年社交方面要求不簡單,人地已經玩完熟哂,要融入不易,如果仲要上了幾個月先插入,更加高難度,不要只顧學業,心理也很重要。

如果遲早都想轉IS,學業上一定係越早轉越快上手。

心理上就更加重要,特別如果小朋友較慢熱,中途插班係有一定挑戰,可以的話都係盡早轉啦。

未有心理準備入學,係邊個、邊方面未ready?