用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校立即取錄
樓主: wonglwy
go

[中學] 國際學校立即取錄  

ckmammy 發表於 21-8-2 12:38
IS 中學功課主要係寫嘢, 上網做資料搜習, 連 textbook 都無 ( 其他學校唔知, 我個仔嗰間就算有都唔會用)。  ...

IS 我知係咁,我就係想仔習慣下另一個模式唔好死估估,但係佢如果適應到又好似累咗佢,但係如果直接去英國讀我覺得唔好喺香港讀IS 咁深,你哋有冇聽過在UK 的GCSE 係易過HK 的IGCSE?

其實你唔好轉啦,你都唔係鐘意IS,感覺你由底子都鐘意LS,想去外國讀書讀LS都得

wonglwy 發表於 21-8-2 12:48
IS 我知係咁,我就係想仔習慣下另一個模式唔好死估估,但係佢如果適應到又好似累咗佢,但係如果直接去英國 ...
其實你都睇到咁多其他人嘅 feedback, 個個都覺得其實你都係想繼續留 LS。 反正過兩年你都去英國,真係無謂搞咁多嘢。 萬一轉到去 IS 你個仔真係唔適應, 又再轉返去 LS 又搵嚟搞。

ckmammy 發表於 21-8-2 11:45
我都想問下傳統學校個個鬥高分,爭到你死我活,同學何來會團結? 就算有可能都係表面做出來,內心不知幾想 ...

我仔自己就幾在乎自己的表現,但又唔會話同人鬥,只係要自己超越自己。所以佢唔介意幫同學,或者同學也會幫佢。

當然,不論 LS or IS ,都一定會有人喜歡鬥生鬥死。
不過 LS 肯定精釆得多。
我親戚的仔女,在 LS 名校的經歷,真係大開眼界,
家長 + 孩子,一齊無所不用其極。

咁,一定有好多人認同先仍然有這樣的生態啦。
冇話邊種好,家長 ok 就得啦。

如果在 LS 的生態開心又安心,其實又何必去轉去 IS,搞到咁擔心呢。
直頭貼錢買難受。

我都同意唔使轉,因為從對話中都睇到你好滿意現在學校既教育模式,亦唔太認同IS既教學方式。小朋友鐘意背書求安穩,唔鐘意突破框框就唔太合適,而且去國外讀書又唔一定要有讀過IS,又何必花心機去考呢。

wonglwy 發表於 21-8-2 12:00
我反而想我個仔有呢個鬥心,佢咁多年都係佛係做自己嘢,我有時同佢講阿邊個邊個一樣打機都咁高分佢反而唔 ...

佛系.......  即係懶啦,唉,咁去邊讀都弊。

wonglwy 發表於 21-8-2 12:48
IS 我知係咁,我就係想仔習慣下另一個模式唔好死估估,但係佢如果適應到又好似累咗佢,但係如果直接去英國 ...

你一早咁講我諗大家俾啲意見又有啲唔同。之前你講到LS好似好好,IS純粹試下考下咋,其實麻麻地想讀㗎咋咁樣,真心欣賞IS嘅家長梗係叫你一動不如一靜算。

但原來你似乎係睇到你仔一啲問題(學習唔得主動、讀書死gu gu、只識背、唔思考),先考慮IS,咁我自己就覺得要襯早跳出comfort zone轉變一下。我覺得讀IS唔係單為「浸下啲英文」,係成個學習模式、培養諗嘢方法。

去英國讀書,攞張英國嘅大學畢業證書返嚟,其實都唔算好難,小朋友繼續而家學習模式都唔會話達唔到。但你要諗,證書係咪你嘅唯一目標?佢現有思維模式你滿唔滿意?你想唔想佢改變?

以我自身同認識嘅朋友觀察返嚟,中一二係最遲改變佢地嘅年紀嚟㗎喇。
如果而家可以揾到一間 *適合* 佢嘅學校,改變到佢讀書嘅態度同方法,嗰少少適應時間係好值得付出的。

樓上講得岩, 要去英國讀大學, 安全畢業, 係香港讀LS 都得...

其實我讀中學果陣, 身邊不缺同學都係班入面麻麻地, 最後都係去外國讀書, 大學畢業, 佢地都冇讀IS, 什至係自己LS入面係差果批, 都會讀到~~

所以純粹呢個要求, 真係唔使轉IS

LS 比人感覺有bonding 可能只係因為小學中學同一批人, 流動性低...IS來來往往, 回國或升學, 真係唔會咁多年都係一班人~

melobi12 發表於 21-8-2 13:59

你一早咁講我諗大家俾啲意見又有啲唔同。之前你講到LS好似 ...

呢個意見我就係明白

ckmammy 發表於 21-7-28 21:59
我朋友個仔上年6月見到 RC 有位即報即收,跟住我朋友話想遲 一個學期先開學,RC 都比。 我相信而家學位多過 ...

我想問通常咩原因唔即時入學,會半年後呢?是否因為已經開學

Apple_Orange_T 發表於 21-8-8 12:43
轉校都係媽媽想而唔係小朋友想。 小朋友本身都鍾意間學校,又唔捨得啲同學, 比多一個學期佢同啲同學講再見。

ckmammy 發表於 21-8-8 13:30
轉校都係媽媽想而唔係小朋友想。 小朋友本身都鍾意間學校,又唔捨得啲同學, 比多一個學期佢同啲同學講再見 ...

咁又係,如果間學校等都ok既

Apple_Orange_T 發表於 21-8-8 12:43

咁其實咪當佢下學期先至入學囉,有啲人讀完LS F2覺得唔適合都可以插班的

wonglwy 發表於 21-8-9 12:32
咁其實咪當佢下學期先至入學囉,有啲人讀完LS F2覺得唔適合都可以插班的
...

學校有位冇話唔得

Cara2006 發表於 21-8-2 13:25
我仔自己就幾在乎自己的表現,但又唔會話同人鬥,只係要自己超越自己。所以佢唔介意幫同學,或者同學也會 ...
聽你咁講, 真係唔值得讀 LS, 將小朋友嘅價值觀完全扭曲.
好似奧運, 大家講體育精神, 自己去努力達到自己最好. 況且, 鍛鍊, 身體及心理狀態都會影響.

考試都一樣, 臨場狀態都好重要.  

最後, 讀書考試都係人生一個階段而已, 無需要你死我活, 最重要係培養正確價值觀, 學識有禮貌及與人相處, 一味淨係識鬥係唔會長期成功.

其實我的小朋友都是由傳統名校轉IS,如果你肯定仔仔會過英國讀書,而又讀緊中文學校,一定要轉唔駛諗,如果仔仔讀緊英中成績又不錯,聽你說他又沒什麼壓力,好地地就不要轉,但你報咗收先算,因為我攪轉IS都攪咗好耐先轉到心儀,但中學可能易啲嘅。我其實覺得本身在LS有要求而且有讀書壓力比較適合轉IS,因為IS需要的self discipline好高,全部task要自己完成,家長都可以跟,但幫唔到乜手,如果在LS成績唔好又hea仲大鑊,因為現在的IS程度不易,尤其英文,不過優勝的地方在於學習比較有趣,workload比較少,語境比較好,在LS讀得不好的學生有機會變好,但要看自己做化,不過如果小朋友英文程度不夠好,會唔會整花張成績表影響英國升學我就不知道,始終教學主要語言是英文,因為好多家長誤會LS程度比較深。去到IS一定好高分科科A,我告訴你事實一定唔係,由細讀到大的學生英文好勁,佢哋温書唔會有任何障礙,其實過英國讀書都會有呢個障礙,唔通下下查字典,盡快解決過去都好嘅

jane__411 發表於 21-8-26 01:52
其實我的小朋友都是由傳統名校轉IS,如果你肯定仔仔會過英國讀書,而又讀緊中文學校,一定要轉唔駛諗,如果 ...

如果家長認為LS 中文和英文都勁過IS, 為乜要轉?一般都話留LS為中文,IS為英文,真有家長認為英文都勁過IS? 我講一般情況,IS 都會有無心學習的孩子。

jane__411 發表於 21-8-26 01:52
其實我的小朋友都是由傳統名校轉IS,如果你肯定仔仔會過英國讀書,而又讀緊中文學校,一定要轉唔駛諗,如果 ...

我就係知道IS 中學一點都吾易,仲忙/難很多,如果平時沒有功課還要安排很多活動比佢仲煩過在LS,好似無啦啦整達啦咁,所以我都係諗清楚讀埋今年F2,出年過英國仲好,費事轉完又要再轉。講真傳統名校讀真係唔難,但係係咪咁樣死讀爛讀呢?

wonglwy 發表於 21-7-28 15:06
想問吓如果面試完國際學校立即取錄,但係未有心理準備入學,例如等半個學期,因為一向都係申請咗好耐先等到 ...

等如移民,由頭到尾都唔想移民,但係好似大勢點都要有後著;咁可以拖到幾時先係死線執嘢走?

如果你明白呢個比喻,答案一樣係,各人有各人死線,你問幾多人都唔會有啱你嘅答案.

反而應該問:成家人明白要隨時走佬未?自己個走佬袋自己準備好未?定係寧願死都唔準備,過得一日得一日?

心態問題,希望幫到你