用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2022
樓主: 喧嘩
go

[英國] UCAS 交流區 2022  

kct18 發表於 22-4-29 00:45
KCL我都未收到offer,如果未出offer果間我唔打算楝,可唔可以現在就去confirm已出offer的大學?
咁係咪可 ...

唔會揀果間可以在ucas系統上decline咗佢,咁就可以confirm offer。我仔當年都係咁做。

TTEE1819 發表於 22-4-29 06:54
唔洗提前交留位費呀,我孩子和個個朋友仔女都係收左入讀,入左學, oct就收到學費和宿費單,到時交。
...

我要呀,5月中交留位費

kct18 發表於 22-4-29 07:49
Congratulations.
係咪收到獸醫?

你咁叻嘅

pauleung 發表於 22-4-28 00:33
請問有人收到edinburgh offer嗎?
剛剛收到 Edinburgh offer, 佢要求最低,應該會放insurance。你收到未呀?

Brianmommy 發表於 22-4-29 20:22
剛剛收到 Edinburgh offer, 佢要求最低,應該會放insurance。你收到未呀?

仲未呀,希望我都有offer啦

pauleung 發表於 22-4-29 20:48
仲未呀,希望我都有offer啦
應該好快收到架啦!

喧嘩 發表於 22-4-28 14:47
有呀,interview 過五關斬六仗後,QS 排名第一嘅大學俾左CO小女

Congrats!

請問如果放榜後發現成績失手,兩間大學都唔達標,可以點?係咪可以揾其他大學扣門?

有呀,interview 過五關斬六仗後,QS 排名第一嘅大學俾左CO小女

叻女 ,恭喜哂 !

congratulations!

幸福花海 發表於 22-4-29 23:04
請問如果放榜後發現成績失手,兩間大學都唔達標,可以點?係咪可以揾其他大學扣門? ...
可以做 D 乜?點

有無叉電 發表於 22-5-3 08:36
可以做 D 乜?點

如衹差少少(near miss), email 大學話好想好想入,有機會收番,唔得去 clearing?

請問大學開學,使唔使提早過去?

poonseelai 發表於 22-5-3 08:43
如衹差少b(near miss), email 大學話好想好想入,有機會收番,唔得去 clearing?
請問可以 email 去大學的邊個部門?

回覆 Spidermum 的帖子

Admission Office

Radiomama 發表於 21-10-20 18:36
我仔想報engineering, 心水是ICL, UCL, Bristol, Manchester, 還應該加那一間呢?Warwick? IB 成績要達咩水 ...

How about Bath?

hnsc01 發表於 22-5-11 11:43
How about Bath?

其實對英國大學我只知皮毛,都係跟EK 呢度啲網友經驗去排,因為阿仔其實心水去美加。
佢報Mech Engineering 揀咗Manchester, Bristol, Warwick, UCL 同Imperial.

我個小朋友冇乜信心攞到40,出年先報,Imperial/UCL /Manchester 好似有啲忟,想搵多一兩間穩陣啲嘅。佢都係鍾意 MEng

回覆 Radiomama 的帖子

hi,知唔知呢幾間個graduation success rate 幾多? 有個agent 既helper 係Bath Mechanical Eng grad, 佢話讀得好辛苦, year 1 to year 2 無左一半同學, 我覺得誇張左, 但我搵唔到agent fact check.
我仔想報Glasgow / Sheffield.

thanks.

回覆 Cko 的帖子

我同亞女Easter break 去左參觀Sheffield, Engineering dept裝修過設備好完善同埋新,另外有一棟大樓叫Diamond, 所有工程科目都可以用佢嘅設備,屬於創新科技果類設備。如果讀工程科目,我自己覺得Sheffield 比起ranking高過佢嘅大學一啲都唔差,而且嗰邊生活費會比較平,一般生活需要嘅設備一啲都唔決,放假要去玩去倫敦去曼城都其實唔係咁遠,個人覺得係一個唔錯嘅選擇。
呢個是我參觀左同埋住咗一個星期嘅感覺,有冇谷友有仔女喺度讀過或者讀緊俾多啲資訊🙏🏻