用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2022
go

[英國] UCAS 交流區 2022  

疫情關係,未必會如期返英國開學,大家點報UCAS? 幾時報?求指教

喧嘩 發表於 21-7-28 10:49
疫情關係,未必會如期返英國開學,大家點報UCAS? 幾時報?求指教
今年定明年?

王家爸爸 發表於 21-7-28 11:36
今年定明年?

9月升upper sixth

今年既UCAS已經係clearing階段,大部分已經塵埃落定。

喧嘩 發表於 21-7-28 10:49

oxbridge and medicine應該係 今年10月中截止,其他明年一月尾,UCAS 有 timetable

喧嘩 發表於 21-7-28 11:36
9月升upper sixth
2022入學申請喺兩個月前已經開始咗,9月7號可以開始提交申請。

王家爸爸 發表於 21-7-28 11:57
2022入學申請喺兩個月前已經開始咗,9月7號可以開始提交申請。

你意思係米開account? Acoount 學校已幫佢地開左, 以我所知報醫十月先係最早申請嘅科目,其他好似要出年

喧嘩 發表於 21-7-28 12:01
你意思係米開account? Acoount 學校已幫佢地開左, 以我所知報醫十月先係最早申請嘅科目,其他好似要出年
...
如果學校已幫佢開左UCAS既account,我建議根據小朋友既情況,盡快諗下可以報邊幾間。我兩個小朋友都係9月就填好,開始安排考LNAT(讀法律),然後喺12月提交申請,1月就已經係CO。

Hi, 我想請教UCAS 整個流程。 是否在取得CO 後就決定 firm choice 同 insurance choice , 然後就等DSE 放榜, 對嗎?
若放榜成績meet 到要求, 跟住要怎樣將 result slip send 去比大學呢? 見過有家長話大學唔接受 result slip, 那應該怎樣做呢?

請問上年或今年Oxbridge 係咪都係online interview?

DYPT 發表於 21-8-8 21:43
Hi, 我想請教UCAS 整個流程。 是否在取得CO 後就決定 firm choice 同 insurance choice , 然後就等DSE 放榜 ...
你講既UCAS流程正確。DSE放榜之後,基本上面對三種情況:
1. DSE放榜成績meet到firm choice既要求,你要通知Conditional firm (CF) 既大學,佢就會將你既CO變成Unconditional,你接受咗之後CF會出CAS俾你去申請簽證。
2. 如果你成績meet唔到CF既要求,但係meet到Insurance choice既要求,你要同時通知CF同Conditional Insurance (CI) 既大學。叫CF拒絕你,然後叫CI將你既CO變成Unconditional,你接受咗之後CI既offer,大學會出CAS俾你去申請簽證。
3. 如果兩間都meet唔到,就立刻去Clearing,千萬唔好期望張成績單會突然出現星星,而錯過咗Clearing。

大媽爸爸    發表於 22-5-11 13:12
師奶一名    發表於 21-8-18 15:26

喧嘩 發表於 21-7-28 12:01
...
不是, 報醫同Oxbridge十月deadline. 其他就出年一月, 國際學生六月(不過最好係一月個dealine前)

回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆。咁想請問王家爸爸,DSE 放榜派發那張result slip 是否唔算正統,而在放榜後要向考評局申請另一張正式的成績單呢?

DYPT 發表於 21-8-9 13:09
回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆。咁想請問王家爸爸,DSE 放榜派發那張result slip 是否唔算正統,而在放榜後 ...
我兩個小朋友都淨係電郵7月嗰張DSE成績單俾學校,無問題。

DYPT 發表於 21-8-9 13:09
回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆。咁想請問王家爸爸,DSE 放榜派發那張result slip 是否唔算正統,而在放榜後 ...
result slip 唔算正統, 但大學可接受, 也可不接受作為成績證明.

小朋友嚟緊 9 月升讀中六,讀傳統中學,想請問如果諗住之後升讀英國大學, 需要搵升學顧問嗎? 還是可以自己在網上做到曬所有要做的事情呢?謝謝!
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

winniepoon 發表於 21-8-10 07:51
小朋友嚟緊 9 月升讀中六,讀傳統中學,想請問如果諗住之後升讀英國大學, 需要搵升學顧問嗎? 還是可以自 ...

自己報或者經顧問都可以,我地自己報。

kct18 發表於 21-8-9 08:47
請問上年或今年Oxbridge 係咪都係online interview?

舊年申請(今年入學),全部大學都係online interview 。

winniepoon 發表於 21-8-10 07:51
小朋友嚟緊 9 月升讀中六,讀傳統中學,想請問如果諗住之後升讀英國大學, 需要搵升學顧問嗎? 還是可以自 ...

可以自己申請,但係要學校老師幫手。
最好暑假諗定報邊間U同乜嘢科,寫好Personal statement (搵老師幫手睇),S6開學後好忙。

etoile 發表於 21-8-10 09:12
舊年申請(今年入學),全部大學都係online interview 。

Is it this year also online interview?
If so, better to flight back to HK or stay in UK?