用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沒名次的成績表
go

沒名次的成績表

想問大家, 兒子的學校成績表只有分數, 每科的全級平均分, 但沒有班名次和級名次.
他有學術獎(即全年小五成績在全級十名之內), 但老師沒透露實質名次.
還有英文, 數學和普通話學科獎.
老師只告知呈一的名次.

我見心儀直資中學申請表要填班名次和級名次, 應點填呢?

謝謝!

藍田太太 發表於 21-7-27 23:28
想問大家, 兒子的學校成績表只有分數, 每科的全級平均分, 但沒有班名次和級名次.
他有學術獎(即全年小五成 ...

填‘學校沒有提供’~~~

某些比較知名度高嘅小學,中學係會識睇嘅~~~

可以問老師,佢地會提供番俾你

王家爸爸    發表於 21-7-29 11:13

可向學校反映,話因為考學校要求學校書出証明提供名次。
有D學校會肯幫忙。

但記住必須有學校提供既「白紙黑字」証明,沒有証明的話大部份中學未必理會。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Fivedragon 發表於 21-7-28 04:31
可以問老師,佢地會提供番俾你
無由校方發出既白紙黑字証明其實無用的
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我小朋友學校都無名次,有分組,我照寫。我覺得如果無,都可以話n/a, 學校會明白。到最後,都係會睇RO

我直接留空冇寫,到呈2之後自行收生,報讀學校係知道學生排名

hkpapa852 發表於 21-7-28 08:03
無由校方發出既白紙黑字証明其實無用的
我見有啲學校既做法係將張申請表俾班主任,佢幫你填,但係講明唔可以講名次俾其他同學知道。

Manching420 發表於 21-7-28 15:53
我直接留空冇寫,到呈2之後自行收生,報讀學校係知道學生排名
舊年可能係唯一可以直接留空既一年,因為好多學校無面試,所以將全部申請人提交俾教育局,等佢哋出次第。

王家爸爸 發表於 21-7-29 11:15
我見有啲學校既做法係將張申請表俾班主任,佢幫你填,但係講明唔可以講名次俾其他同學知道。 ...
以我所知, 部份官中既自行核查資料既做法係, 如果無由學校發出既"白紙黑字"証明, 任何名次既資料都唔會理會, 甚至要求你"刪除"番填咗既資料

hkpapa852 發表於 21-7-29 11:23
以我所知, 部份官中既自行核查資料既做法係, 如果無由學校發出既"白紙黑字"証明, 任何名次既資料都唔會理會 ...
可能官中比較注重程序,唔符合程序既都唔考慮。

朋友個女讀啟思都無名次,照考到Maryknoll

王家爸爸 發表於 21-7-29 11:18
舊年可能係唯一可以直接留空既一年,因為好多學校無面試,所以將全部申請人提交俾教育局,等佢哋出次第。

...
唔係舊年,今年,好多學校都係等教育局出名次先揀人面試。

Manching420 發表於 21-7-29 13:08
唔係舊年,今年,好多學校都係等教育局出名次先揀人面試。

一向都係咁~~~

mcl203 發表於 21-7-29 13:11
一向都係咁~~~
係,我地學校4.5.6成績表個班級排名寫係張成績表附件到。老師話唔想中學用學校排名來比較小朋友。可能有些小朋友排名相差幾名有所比較。

有小學成績表上無排名連分數都無,一樣有得in嘅。

hkpapa852 發表於 21-7-28 08:02
可向學校反映,話因為考學校要求學校書出証明提供名次。
有D學校會肯幫忙。
我地學校係會用張紙仔,print 出黎俾家長,大家都照係咁申請,不過被申請既中學點處理就唔知,亦無收到家長要小學幫手填表。

ABC-DAD 發表於 21-7-29 14:22
有小學成績表上無排名連分數都無,一樣有得in嘅。
大把。純粹想張成績表好睇,等學校感覺好啲,其實可能都係等教育局排名先收學生。
學生成績表好睇,吸引到學校興趣,叫做有張入場卷。難保個學生強項係面試,學校會收佢。

cantona2001 發表於 21-7-29 12:23
朋友個女讀啟思都無名次,照考到Maryknoll

啟思有冇呈分試?有的話,自行官津時,中學會問EDB攞個全港次第睇,就知考生咩成績。

醒目開學勳章

我記得當日交自行表格,官校係逐項逐項對,如果冇名次,直接留空就可以,填咗冇support 嘅任何資料,收表嗰位都會劃走。