用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學註冊一問:港大中大
樓主: Augesttime
go

大學註冊一問:港大中大

Horsebbj 發表於 21-7-28 16:07
DSE學生適合CU, A-level或IB學生適合HKU,請問可以這樣諗嗎?
唔係咁睇的真係好睇個人性格
有啲同學仔面對難題果時好需要peer support 我覺得呢個情況CU既細組模式大家互相扶持咁會讀得開心好多

Horsebbj 發表於 21-7-28 16:07
DSE學生適合CU, A-level或IB學生適合HKU,請問可以這樣諗嗎?

早些年 CU 收 NJ的學生比HKU多;近這兩年 DSE 學生比较傾向 CU; IB的學生習慣continuous assessment , 平時習慣按時溫習, 唔明會上網搵資料,不太會到最後才冲,可能因此比較適應。

F15X5 發表於 21-7-28 16:21
早些年 CU 收 NJ的學生比HKU多;近這兩年 DSE 學生比较傾向 CU; IB的學生習慣continuous assessment , 平 ...

照大家各人嘅描述,我覺得咁睇又啱唔啱呢:
HKU的130 curriculum係無得衝, 點衝都係膽搏膽咁賭,未必過到,所以大多數local能力上較難應付/穩陣起見,就不如揀CU了?因為CU有範圍有notes? 起碼叫睇到個“欄”先有得衝,睇到去到邊個“位”(範圍)先會過到?

F15X5 發表於 21-7-28 15:47
之前有高人分享如下
孩子在HK U 感受大致相同, 有學生一路考試一路喊….

多謝你嘅分享,見到你列出各點,真係好清楚。我再對對自己家中嗰件 ,又真係明明地點解佢心儀HKU,同描述嘅都非常接近。
睇完晒,似係疊埋心水諗下報甚麼common core,下個月幫佢望2眼,怕佢reg埋晒d死亡之科就慘。仲要諗好唔好waive英文,佢話有前人講,waive咗要take個 CC代替,咁英文係piece of cake,倒不如照讀。但我又諗,到時要問清楚,始終年年不同,可能今年唔可以咁做。
多謝你嘅資料!

ILOVEMEDIC 發表於 21-7-28 16:14
唔係咁睇的真係好睇個人性格
有啲同學仔面對難題果時好需要peer support 我覺得呢個情況CU既細組模式大家互 ...

都係,性格都要夾先得。 你令我諗起以前U life@UST,真係密密做密密測無停手,我自己鍾意多d來密d手,怕一hea就好難收拾心情,就幾OK科大嘅style。我見有同學做到喊,追到知2nd-up無望就無晒鬥志。
當然UST無peer group呢支歌仔,見你唔掂唔食咗你已好好了

Augesttime 發表於 21-7-28 17:37
多謝你嘅分享,見到你列出各點,真係好清楚。我再對對自己家中嗰件  ,又真係明明地點解佢心儀HKU ...

咁你小朋友最後係唔係揀HKU?

乜醫科Reg day 要自己揀curriculum? 我以為醫科係fixed block
有冇邊到可以睇到Reg day 要注意事項?我在網上搵唔到資料。
有冇高人可指點

mami42 發表於 21-7-28 20:47
咁你小朋友最後係唔係揀HKU?

乜醫科Reg day 要自己揀curriculum? 我以為醫科係fixed block

我估佢都係揀HKU㗎喇,佢話事。

HKU人人都有common core要讀,medicine都要讀4個,我係見faculty website/大學website有講。而以前有媽咪分享過話報咗關於finance定理財的common core subject,所以才有些少認識。

我在網上search 有關這些key words 都彈出某些forum的content,咁上下。年年開甚麼subject都唔同,都係到時先會知。我估係咁。

港大醫科y1 sem 1 考試formative  25% fail
y1 sem 2  考試summative  都應該是25% fail 左右,

所謂4成, 是大概38%, 是講緊y1 sem 2 summative 其中一份卷saq 文字題, 38% 人fail

不是整體 fail

港大醫科knowledge based 三份卷, minicase,mcq,saq  在5月25-27日考

6月25日 晚上email 出成績, 7月12,13,14日補考, 7月23日出補考成績

一般來說, 你預5%左右, 無得補考, 直接留班, 因為osca (臨床考試) 再加knowledge based 卷 齊齊fail

即留班, 一個人一級可以留班2次

fail 38% 這個數字, 應該是在港大醫科zoom debriefing session 講的

Y2 SEM 1 FORMATIVE 大概25% FAIL

Y2 SEM 2 SUMMATIVE 大概15% FAIL

Y2 俾你出國讀書,  疫情下, 港大醫科放生Y2

港大醫科2019年Y 2 SUMMATIVE FAIL 30%

2020年, Y2 SUMMATIVE  FAIL 去返15-20%

所以而家, 港大醫科策略, 應該是y1 篩選無能力的學生

上到Y2 盡可能俾佢地升班, 因為有 出國讀書

港大醫科多人補考 , 份卷淺了少少

5月卷, saq 超難, minicase 中上難度, mcq 容易

7月補考卷, saq,mcq 容易, minicase超難

5月卷, 2份深, 一份易

7月補考卷, 2份淺, 一份深

拉AVERAGE , 補考容易合格

港大醫科仍是想放生學生, 俾佢地升班

但學生升唔到班, 自己唔爭氣無計

港大醫科舊制, 易合格,2017年改了制後, 不合格大幅提升

舊制你預10%左右人fail , 新制則是20-30%  , 中間 25%

但不少人自動退學

第1 類, 是OSCA+KNOWLEDGE BASED卷都FAIL 的人

第2類, 聞到自己燶味的人

港大醫科進行改革, 主要 想大幅提升專科合格率

我舉例,  搵返男拔的同學考入港大醫科畢業食飯, 發覺, 全部無人做到專科合格, 全部FAIL 晒專科考試

即係港大醫科, 俾你 入到呀, 合格, 升班, 但人生只能做過小GP

你舊制港大醫科生, 出來的專科合格率偏低,  舊制出卷容易.  出大路野, 俾你升班,

但專科合格越來越低, 你收生人數多左, 不改變, 港大醫科可能得返個名, 出來的. 都是gp 仔

所以港大醫科進行極大改革

改晒d卷全部好深, 好癲, 以保證出來的質素跑贏中大醫科

一個正常小孩,  入港大醫科你預4-5成FAIL  比較好

要透過補考升班

補考完, 你自己驚, Y2 讀書, 就會小心好多

FAIL 過後補考升班, Y2 個人成熟好多

好多精英 中學上來,  從未嘗試過失敗

所以反應很大, 有人離開, 有人留守, 有皇仁學生, 港大醫科上左3星期堂, 轉系

不少學生y1 SEM 1  大考完轉系, 因為SEM 2 更高壓

暫時身邊的人, 包括自己, 係全數係升到班, Y2  

真係升唔到班那些, 真係少少廢才升唔到班

因為補考個度, 教授擺明放水, 2份卷出得淺, 補考SAQ 接近7成 , MCQ接近8成 亦唔難

6月25日通知你補考, 6月26日到7月11日俾你溫書, 16日產書, 產唔到合格?

你底不太差, 真係有溫,  正常人是可以合格的

所以港大醫科, 想借大幅不合格, 令學生, 發揮極限, 去應戰每次測驗

你真係好廢, 才會留班

驚就唔好來, 來就唔好驚

港大醫科通知補考 有一陣失落, 但很快便重新上路 去應戰補考

小孩, 亦多謝港大醫科FAIL 佢, 俾多次機會小孩讀書

醫學學識, 更穩固

我在港大醫科補考群組, 一個早上, 50人加入,  見到好多EK 網友仔女........

俾港大醫科通知FAIL 左

補考合格

hehehaha2017 發表於 21-7-29 05:18
港大醫科y1 sem 1 考試formative  25% fail
y1 sem 2  考試summative  都應該是25% fail 左右,

亂吹!醫科考試會影響專科試及格率??
咁以前AL/DSE 成績會唔會影響醫科及格率?
基本上過咗海就係神仙,每個階段完了就重新開始。
補習老師請唔好亂吹。

當然因為現在專科試中大及格率略高,原因我唔知知,有各種因素。
所以港大想操fit啲學生都唔定。但係有時未必關考試試卷的深度,我覺得制度的不同影響更大。

基本上入內邊一所醫學院將來的前途是一樣的,中大很多畢業生在瑪麗,港大也超多畢業生左在威院。
選擇那一間就隨自已喜歡的學習方法和向往的校園生活就可以了。

將來的前途分別不大。

Augesttime 發表於 21-7-28 17:26
照大家各人嘅描述,我覺得咁睇又啱唔啱呢:
HKU的130 curriculum係無得衝, 點衝都係膽搏膽咁賭,未必過到 ...
其他faculty唔清楚。在醫科, dse上來failure rate最低!

73662710 發表於 21-7-29 14:02
其他faculty唔清楚。在醫科, dse上來failure rate最低!

唔該晒!
之前我見過好多帖都係話dse唔合格其實係佔最少。 相信咩學制都係要重新洗牌,適應faculty的要求去努力盡力讀。

不過見你和heha兄提及的專科試是甚麼來的?是讀到y6的畢業試的試卷?還是指實習後揀完專科再讀6-8年的那個試?

雖然唔係我讀,不過各行各業的事物都好奇想知道下。或者分享下有關的 links,我自己去睇下。謝謝指教。

Augesttime 發表於 21-7-29 15:16
唔該晒!
之前我見過好多帖都係話dse唔合格其實係佔最少。 相信咩學制都係要重新洗牌,適應faculty的要求 ...
專科試是畢業後再選擇專科的post graduate 試
Undergraduate 階段唔需理咁多!

73662710 發表於 21-7-29 17:04
專科試是畢業後再選擇專科的post graduate 試
Undergraduate 階段唔需理咁多!

明白晒, 我的理解也是估這個試是好多好多年後的考試。確係完全唔關undergrad嘅事,大家清楚晒。

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 08:54

Apple不嬲有大學生優惠,不過唔好預大特價,平少少啦 ...

Apple 已出back to school offer
都係有AirPod 出

https://www.apple.com/hk-zh-hiEd/shop/back-to-school

mami42 發表於 21-7-28 03:45
嘩!咁好!
請問有冇apple 產品discount ?

https://www.apple.com/hk-zh-hiEd/shop/back-to-school

已出back to school offer
有AirPods 送
詳情 去apple 官網睇

SLHongkonger 發表於 21-7-30 22:18

已出back to school offer

唔該晒