用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好心淡,想放棄自己個A仔
go

好心淡,想放棄自己個A仔

為了仔吾返工,由2歲辛苦日日訓練、帶出帶入、上堂、學術、興趣班,直至而家就嚟7歲,不斷比身邊同樣有sen問題的c6、男家d人基本上全部有sen問題,吾去跟進但指責我去報訓練,又話自己標籤仔仔、又話我教到個仔咁,真係好辛苦,好想放棄A仔求其比佢讀一間,大左做技工。個c6都有sen,日日被他言語虐待,阿仔情緒又越嚟越似c6,學佢鬧媽咪,所去過3個中心做訓練,社工都話c6有sen問題,大人無得醫,唯有領小朋友吾好跟左爸爸…

p1要重讀,無字記得,點為個仔努力都比人批評,阿仔又唔專注、吾肯記、吾願讀,來緊第二胎就出世,p1之後乜嘢資援都無,又未排到精神科,其實係咪應該比佢入寶校?

MoMo-L 發表於 21-7-26 18:44
為了仔吾返工,由2歲辛苦日日訓練、帶出帶入、上堂、學術、興趣班,直至而家就嚟7歲,不斷比身邊同樣有sen ...

真係家家有本難念的經,睇嚟問題已超出你能力,照顧SEN最好全家總動員,單打獨做好快燒乾自己,所以改變對你自己和小孩都好。但點改變最好問下相關人士,例如轉去"寶校'',意思去特殊小學?現校老師和學校社工有咩意見?

盡力而為就可以了~

為了仔吾返工,由2歲辛苦日日訓練、帶出帶入、上堂、學術、興趣班,直至而家就嚟7歲,不斷比身邊同樣有sen ...

讀邊間都冇所謂,只要小朋友開心

LifeisBlue 發表於 21-7-27 09:40
真係家家有本難念的經,睇嚟問題已超出你能力,照顧SEN最好全家總動員,單打獨做好快燒乾自己,所以改變對 ...
社工同老師都無乜方法可以幫,社工只叫我再排政府、一邊自費去協康,私校同直資無得轉介喎⋯⋯

south_north 發表於 21-7-27 21:29
讀邊間都冇所謂,只要小朋友開心
小朋友就係想留係主流學校,我明白佢好想同普通小朋友一樣,有時睇到都好傷心,佢話吾知點解坐吾定,又集中吾到、又記吾到野,但我覺得我同佢都好辛苦⋯⋯想佢轉去有資援又比較happy的津小。

MoMo-L 發表於 21-7-28 02:35
小朋友就係想留係主流學校,我明白佢好想同普通小朋友一樣,有時睇到都好傷心,佢話吾知點解坐吾定,又集中 ...

我女都一樣,最後都放棄了,恐怕日後老師要我哋走時冇學校收,到時小朋友難受,大家家油!

MoMo-L 發表於 21-7-28 02:33
社工同老師都無乜方法可以幫,社工只叫我再排政府、一邊自費去協康,私校同直資無得轉介喎⋯⋯ ...
直資/私校無轉介?又無嘢幫,聽聞佢地支援,原來真係咁少。其實如果CAC/私人已斷症而且想轉津小,不如直接去心儀津小問下?有心收開SEN孩子津小應該會回應你,找佢地SENCO 問下,至少自己知下一步有咩選擇。

south_north 發表於 21-7-28 02:52
我女都一樣,最後都放棄了,恐怕日後老師要我哋走時冇學校收,到時小朋友難受,大家家油!
...
多謝分享。其實由主流小學轉去特殊,程序是怎樣?歷時多久?

LifeisBlue 發表於 21-7-28 10:11

唔一定要轉去特殊,只係開心學校就可以了

回覆 south_north 的帖子

Yes, happy school

opclk99 發表於 21-7-28 07:04
回覆 MoMo-L 的帖子

政府/協康評估未?要先評估才有支援。
當然一早已確疹先排到隊,k3已在協康已完成密集式訓練,升小就衛生署跟,所以無任何支援了。津小就算3線都吾收我仔,話全部平衡分要80或以上先有得in,寶校又太差驚比南亞仔恰死。

MoMo-L 發表於 21-8-9 03:58
當然一早已確疹先排到隊,k3已在協康已完成密集式訓練,升小就衛生署跟,所以無任何支援了。津小就算3線都 ...
我仔初升小學時,都有被同學整蠱,父母心裡係難受,但將來長大、中學`做事總會面對衰人,所以趁小時面對人際問題,較而介入學習處理。

LifeisBlue 發表於 21-7-28 10:11

評估有需要入特殊學校,主流學校都可以幇妳申請,教育局會幇妳排隊,快的話幾個月,慢的話一至兩年,當然要睇妳揀邊間學校入

MoMo-L 發表於 21-8-9 03:58
當然一早已確疹先排到隊,k3已在協康已完成密集式訓練,升小就衛生署跟,所以無任何支援了。津小就算3線都 ...

點解甘介意寶校,要適當位置,啊仔先會快樂,留係唔適合佢的學校,其實都影響緊啊仔的時間,下下要追學術

寶校唔一定差,自己可以去瞭解一下,都可以問下同路人/社工,有邊d學校比較關愛

加油

對唔住, 多口一問, 你C6成家都SEN??? 佢地點生活?
你嫁前知唔知?

bananaGi 發表於 22-8-25 17:27
對唔住, 多口一問, 你C6成家都SEN??? 佢地點生活?
你嫁前知唔知?

如果唔係發現小朋友係sen,未必有呢類知識

我就係知道阿仔係sen, 先知可能係遺傳、繼而發現c6 係;連6299都似.....

所以我好明白樓主苦況、完全係假單親生活

gilgilgilgil 發表於 23-2-25 08:48

如果唔係發現小朋友係sen,未必有呢類知識

好慘