用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 公營中小學大半年8000人退學‎
樓主: rsx
go

公營中小學大半年8000人退學‎   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 21-8-2 23:35
南丫島啲樓對您可能平,但對住劏房嘅人門檻仍然一樣係高,但根據你嘅邏輯亦可以講住劏房嘅人唔一定係窮人 ...

只可以話阁下偏執到一個点。
為什麼你自己就「唔会一無所知」,別人就一定「 從未真正了解」?
你可以經常到當地工作,莫非別人就未出過香港門口??
你識曬走咗嗰啲人???
如你所言,選擇走與不走也是父母代孩子决定的,如父母選擇不走,何尚不是要孩子承担后果?

只可以歎句,阁下越來越莫名其妙。
这年頭,偏執與盲目的確令人變得可怕

subb    發表於 21-8-3 09:24

longlokma 發表於 21-8-2 23:43

只可以話阁下偏執到一個点。
特然令我想起"誓不X頭"哩果隻crab

lflxl 發表於 21-8-2 23:37
今次移民潮誘因同97咪一樣,都係基於對某國不信任。但印象中當年無人質疑過97移民家庭嘅實力,而今次門檻之 ...

英美加澳吸納移民,當然為錢同人才,難道講道義?人口老化,要有生產力,要推動經濟,自己人口增長唔到,靠移民亦係一條出路。五眼當中,以英國最賣大包了,乜都唔計衹要有BNO, 甚至可帶成年子女,配偶。唔好理佢做乜當年唔做而家脫歐先做,一定有目的,反正遲到好過無到。

移民潮都唔係97先開始,早係八十年代尾已有,當年係憑空想像既無信心,對以往既恐懼,但市面仲係一法繁華,97後既繁榮安定仲因所謂50年不變而延續,所以會有回頭草。今日一別,卻係哀莫大於心死,呢兩年巨變,誠實既問自己,真係“完善制度”?定係“ 崩壞制度”?走既係盲中中,定心眼清明?反正各人有各人選擇,亦會承擔自己每個決定既後果,走左既人唔會惡言:仲唔走,睇你點死,第日咪喊……咁留下既又何必話人:去做二等公民,睇你幾時揾唔到食要番黎之類說話?今時今日太多負能量,祝福人家不是更好?

ysnmama    發表於 21-8-3 10:11
洋蔥頭媽咪    發表於 21-8-3 09:53
subb    發表於 21-8-3 09:23
rsx    發表於 21-8-3 09:12

Yanamami 發表於 21-8-3 08:37
英美加澳吸納移民,當然為錢同人才,難道講道義?人口老化,要有生產力,要推動經濟,自己人口增長唔到, ...
97年離開個班主要因為擔心
今時今日離開既人,不少係因為死心

亦有部份係諗住有著數就去攞既人(愛乜愛物都好,都唔夠多個passport傍身好,反正門檻咁低!)

王家爸爸    發表於 21-8-3 09:56
rsx    發表於 21-8-3 09:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-3 08:47
97年離開個班主要因為擔心
今時今日離開既人,不少係因為死心

係囉。
攞多個passport旁身都要付出代價既,而家要一家大細去,無得做太空人(就算兩公婆可唔同時間land),咁人地都要辭職賣樓坐5+1, 要面對陌生既一切,離開家人朋友,唔係無付出,要有勇氣的。呢個所謂著數,唔係去便利店排兩粒鈡攞廿蚊coupon咁簡單吖……

隧道很長
燈會壞
路軌會歪
怕黑的人有福了
在沒有打點滴的海底
驚恐症患者從車廂
出走    漫步
從此就無所畏懼
隧道很長
越往前走越長
乘客內心若如鋼鐵
就不怕路軌崩裂
隧道很長
好在只有一個方向
比起城市曠野至少
不會迷路
一直走一直倒數
出口在望
到底有多長的隧道
走下去遲早知道
不急於看到曙光
不執著於從黑暗釋放
希望就能成立為希望
隧道很長
比生命更長
那就向前走吧
何謂地久天長
不是每個人都有
責任義務機會福氣
堅定地
走此一趟
              林夕

rsx    發表於 21-8-3 09:38

口裡說不
身體卻很誠實
說破了一砌現實

#外國戶照與國藉

去英國讀書搖不可及
變成觸手可得,可不把握

英美加澳吸納移民,當然為錢同人才,難道講道義?人口老化,要有生產力,要推動經濟,自己人口增長唔到, ...

無論離開或留低,都背負著壓力。同樣對未來充滿問號。我自己睇到係走左嘅人反而好多「你唔走睇你點死」諸如此類言論。
最近嘅別離氣氛令人傷感,因為自己做左父母體會得更深。爲家庭做任何一個決定都唔容易,互相祝福吧!

这番話係成個post已經向樓上資深网友重申n次,解釋完又解釋, 唔知點解佢完全聽唔入耳。
我真係發覺 近年香港人好多只係肯信自己想信嘅嘢,肯睇自己想睇嘅嘢,反之就什麼也是假的。 以前嘅香港人都唔係咁, 真心唔明又無奈。
坦白講,黑心嘅人走同唔走嘅都有,你提及的恶言「放長双眼睇留低/離開的点衰点折墮」 兩邊都有人會講,似乎这些人完全冇親戚朋友係同自己選擇不同,或者佢要幾憎恨同自己選擇不同的親戚朋友才可以作出咁黑心的詛咒?

subb 發表於 21-8-3 09:29
口裡說不
身體卻很誠實
說破了一砌現實
口裡說不,身體卻很誠實,呢句最真。我有個超級藍絲朋友,幾個月前居然攞張BNO表格,叫我幫佢確認身份。我本來想笑下佢,不過最後都係厚道啲,無咁做。

subb    發表於 21-8-3 10:09

都唔係個個國家係咁,例如愛爾蘭就收緊咗,十年前投資移民可以只買政府債券,現在唔得。

lflxl 發表於 21-8-3 09:40
無論離開或留低,都背負著壓力。同樣對未來充滿問號。我自己睇到係走左嘅人反而好多「你唔走睇你點死」諸 ...

你睇到係走咗嘅人"你唔走睇你點死", 我反而睇到"好行夾唔送!走咗撈唔掂千萬唔好返嚟攞著數!"

宜家簡單一句話或著一件衫亦可以上綱上線, 香港正正被撕裂得體無完膚, 走嘅人係心灰意冷甚至心死。

"為細路"作理由, 除咗可以接受到以前成本頗高嘅英國教育外, 其次都唔想小朋友响呢個氛圍下成長!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Soundervolt 發表於 21-8-2 22:45

我一向嘅言論唔係要取悦任何人,同任何人想法係唔係一樣 ...

欣賞你,(有態度)(亦)好有風度。

gracelam 發表於 21-8-3 10:13
你睇到係走咗嘅人"你唔走睇你點死", 我反而睇到"好行夾唔送!走咗撈唔掂千萬唔好返嚟攞著數!"

宜家簡單一 ...
其實每個人得到既資訊,係受限於嗰個人既社交圈子,所以每個人睇到既野好唔同。

王家爸爸 發表於 21-8-3 10:00
口裡說不,身體卻很誠實,呢句最真。我有個超級藍絲朋友,幾個月前居然攞張BNO表格,叫我幫佢確認身份。我 ...

人,咪又係偏愛岩聽嘅說話,否定唔係自己心意嘅說話/行為。所以,口裡說不,身體卻很誠實,存在一定嘅可信性~~~

王家爸爸 發表於 21-8-3 10:23
其實每個人得到既資訊,係受限於嗰個人既社交圈子,所以每個人睇到既野好唔同。 ...

你生活的圈子如何
你的留言也必如何

如果都係自己親戚朋友,點解唔可以互相講:
『謂,有咩需要,記得出聲,幫唔到手,都會攞出時間去做下心靈支援。』
我身邊都有單身年輕人8月出發,我同屋親戚講,出去見識下,總比屈係個悶局好,轉個圈返嚟,見識都會唔同左。

第時我退休去探你,要帶我四處去。

longlokma 發表於 21-8-3 09:46
这番話係成個post已經向樓上資深网友重申n次,解釋完又解釋, 唔知點解佢完全聽唔入耳。
我真係發覺 近年 ...

我又咁睇,呢幾年香港變得實在太大太快,超越左過去十幾廿年嘅認知總和。至少而家做人父母嘅三四十歲人群,成長於香港安定年代,一黎就要面對咁大考驗,做咩決定都承受著很大壓力,無退路嗰種。資深網友也只是用自己生活經驗分析局面,實在犯不著話人黑心。

「只肯信自己想信嘅嘢」,也許類似動物在危機時刻啟動保護色,人類就啟動精神上嘅自我保護機制。

rsx    發表於 21-8-3 11:02
‹ 上一主題|下一主題