用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見! 插P5 TSL 值得轉嗎?
go

求意見! 插P5 TSL 值得轉嗎?

仔仔讀緊傳統英小, 也讀得開心, 但不是一條龍小學, TSL 有2ND 機會......_掙扎中.....

P5轉?

同常P5只會轉龍校喎,或者至少直屬/聯繫多位的學校。

nortybunny 發表於 21-7-26 12:43
仔仔讀緊傳統英小, 也讀得開心, 但不是一條龍小學, TSL 有2ND 機會......_掙扎中..... ...

DPS?咁自己要考慮清楚,包括現時在校成績位置,目標中學,校網等等~~~

b3410 發表於 21-7-26 12:49
P5轉?

同常P5只會轉龍校喎,或者至少直屬/聯繫多位的學校。

二者都不是,所以掙扎有冇需要轉, 轉了學習環境不同,視野會擴濶左, 未知能否啟發佢再上一層樓, 仔仔讀有聯繫中學但屬bank 2

mcl203 發表於 21-7-26 12:51
DPS?咁自己要考慮清楚,包括現時在校成績位置,目標中學,校網等等~~~
...

我都想係DPS(emoji), 小五才轉驚萬一適應(emoji)來令學業退步。今年要呈分要好小心,現讀校網也不是好,屬觀塘區

nortybunny 發表於 21-7-26 14:14
我都想係DPS(emoji), 小五才轉驚萬一適應(emoji)來令學業退步。今年要呈分要好小心,現讀校網也不是好,屬 ...

噢,我誤會咗傳統兩個字了。SJAC ?

都係睇返你係校內排位,去比較係SJAC和TSL邊間著數啲?油尖旺應該好過觀塘,有得諗~~~

mcl203 發表於 21-7-26 14:20
噢,我誤會咗傳統兩個字了。SJAC ?

都係睇返你係校內排位,去比較係SJAC和TSL邊間著數啲?油尖旺應該好 ...

我都係咁唸,校網點都好過觀塘,多謝你意見(emoji)

nortybunny 發表於 21-7-26 14:22
我都係咁唸,校網點都好過觀塘,多謝你意見(emoji)

分別最大似乎係SJC有幾個位俾SJAC,而TSL就以搏直資/自行為主,TSL派位好過SJAC,而油尖旺仲有間九華,亦可以有聖方濟包底~~~

mcl203 發表於 21-7-26 14:29
分別最大似乎係SJC有幾個位俾SJAC,而TSL就以搏直資/自行為主,TSL派位好過SJAC,而油尖旺仲有間九華,亦 ...
我最擔心轉了適應唔到而影響到佢成績, SJAC 傳統跟書本讀...... TSL 比較活D.....多思考些......

nortybunny 發表於 21-7-26 15:12
我最擔心轉了適應唔到而影響到佢成績, SJAC 傳統跟書本讀...... TSL 比較活D.....多思考些...... ...

P5轉學少了時間適應,的確擔心呈分試時還未夠熱身,反而跌。不如自己做一個list, 比較下留在原校/轉學 之後如果band1, 可能派到的學校,或者原校band1, 轉學之後band2 可能派到的學校,兩邊比較下,睇下可以承受的風險有幾多?

我斷估插班入應該唔會考band 3啩?

nortybunny 發表於 21-7-26 15:12
我最擔心轉了適應唔到而影響到佢成績, SJAC 傳統跟書本讀...... TSL 比較活D.....多思考些...... ...

無辦法,唯有自己取捨,始終小朋友水平和能力自己最清楚。不過,又無須太高估TSL水平,我估,企係一半前都有值搏率,當然越前越好,和自評風險~~~

b3410 發表於 21-7-26 15:44
P5轉學少了時間適應,的確擔心呈分試時還未夠熱身,反而跌。不如自己做一個list, 比較下留在原校/轉學 之後 ...

多謝你意見,我真係要平衡下風險

回覆 nortybunny 的帖子

P5都幾大個仔,又準備考呈分,會唔會照顧咗阿仔情緒以佢意願優先呢?唔係到時如果佢有抵觸心態難適應。

Raccch 發表於 21-7-26 15:51

P5都幾大個仔,又準備考呈分,會唔會照顧咗阿仔情緒以佢意願優先呢?唔係到時如果 ...
我都會問仔仔意願, 有唸過一動不如一靜, 他和我都要重新適應, 唔係易事.....只是我覺得TSL可能啟發仔仔到多些思維,對佢學業有幫助。。。。。

感覺P5先黎轉有啲急,我自己的話,如果本來讀得好地地,P5只會考慮插有直屬或者一條龍的心儀學校,除非放棄TSL會非常不甘心。

nortybunny 發表於 21-7-26 15:58
我都會問仔仔意願, 有唸過一動不如一靜, 他和我都要重新適應, 唔係易事.....只是我覺得TSL可能啟發仔仔到多 ...

同仔仔傾下佢嘅意願,只要佢OK又有預備心態,小朋友有決心,成功機會唔低~~~

如果仔仔一直都讀得開心而成績又理想就唔好轉, P5轉校好高風險, 萬一仔仔唔適應學習環境搞到跌band咪仲衰?  我都覺得一動不如一靜, 仔仔考好個呈分試可以搏直資或者自行, 如果運氣好仲可以搏甲部!

Raccch 發表於 21-7-26 16:22

感覺P5先黎轉有啲急,我自己的話,如果本來讀得好地地,P5只會考慮插有直屬或者一 ...
我也是這樣認為的....要再和家人討論一下....

PuffyBobby 發表於 21-7-26 16:27
如果仔仔一直都讀得開心而成績又理想就唔好轉, P5轉校好高風險, 萬一仔仔唔適應學習環境搞到跌band咪仲衰?  ...
絕對認同,好多謝大家意見,好有用。。老實說, 升中點填我都仲未硑究, 仲係一舊雲, 因女女一條龍上冇煩過。。。。。

SJAC每年升中都有好幾個人可以自行入到SJC或九華, 如果令郎位列前10, 其實無必呢一刻先嚟轉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。